Tzatziki
Mój ulubiony sos/dip tzatziki
Latem nigdy nie może u mnie zabraknąć tzatzików. Uwielbiam! Podaję jako dodatek do mięs lub warzyw.
Lata temu dostałam od mojej koleżanki, Ani, przepyszną przyprawę do tzatzików. Przywiozła mi ją specjalnie z Grecji. Żałuję, że nie spisałam jej składu, bo była obłędna. Dawała fajnie pikantny posmak, dlatego moje tzatziki zawsze są lekko pikantne. Nie żałuję pieprzu, a 5 ząbków czosnku to takie minimum ;) Wiem, że niektórzy dają na taką ilość jogurtu zaledwie 1-2 ząbki czosnku, ale taki sos przestaje mi się kojarzyć ze smakiem uzyskanym dzięki przyprawie z Grecji. ;) Ma być wyraziście!
Poniżej są polecane przeze mnie proporcje, ale tego typu sosy/dipy są tak wdzięczne, że ciężko je zepsuć i warto eksperymentować z dodaniem np. większej ilości oliwy, mniejszej ilości czosnku etc.
Smacznego dnia!
Lata temu dostałam od mojej koleżanki, Ani, przepyszną przyprawę do tzatzików. Przywiozła mi ją specjalnie z Grecji. Żałuję, że nie spisałam jej składu, bo była obłędna. Dawała fajnie pikantny posmak, dlatego moje tzatziki zawsze są lekko pikantne. Nie żałuję pieprzu, a 5 ząbków czosnku to takie minimum ;) Wiem, że niektórzy dają na taką ilość jogurtu zaledwie 1-2 ząbki czosnku, ale taki sos przestaje mi się kojarzyć ze smakiem uzyskanym dzięki przyprawie z Grecji. ;) Ma być wyraziście!
Poniżej są polecane przeze mnie proporcje, ale tego typu sosy/dipy są tak wdzięczne, że ciężko je zepsuć i warto eksperymentować z dodaniem np. większej ilości oliwy, mniejszej ilości czosnku etc.
Smacznego dnia!
ilość: mała miska sosu (na przynajmniej 4 duże porcje jako dodatek)
potrzebujesz: jedynie noża, deski, miski, łyżki, wyciskarki do czosnku
SKŁADNIKI:
- 400g jogurtu greckiego
- 4 ogórki gruntowe (koniecznie gruntowe, są najsmaczniejsze!)
- 2 łyżki oliwy
- 5 ząbków czosnku (raczej większych)
- sól i pieprz (do tzatzików polecam świeżo mielone)
- świeży koperek (1-2 łyżki)
- opcjonalnie: odrobina oregano
PRZEPIS:
Ogórki obierz, pokrój w plasterki, a potem ćwiartki (ja ich nigdy nie odciskam! ale możesz to zrobić, jeśli są bardzo wodniste).Czosnek obierz i wyciśnij (opcjonalnie drobniutko posiekaj).
Połącz jogurt z oliwą, czosnkiem i ogórkami i dopraw (ja 4 razy przekręcam młynkiem z solą, a elektryczny młynek z pieprzem trzymam ok. 20 sekund ;) specjalnie liczyłam ;) )
Na koniec, opcjonalnie, wymieszaj z koperkiem (1-2 łyżki drobno posiekanego). Ja lubię, ale wiele osób w moim otoczeniu nie lubi koperku, więc najczęściej koperek dodaję tylko do swojej porcji. Sos możesz też wzbogacić o 0,5 -1 łyżeczkę suszonego oregano.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz