Sernik delikatny z pistacjami

Delikatny sernik z pistacjami



Delikatny sernik z pistacjami

Delikatny sernik pistacjowy

Sernik pistacjowy

Pistacjowy keto sernik

Uwielbiam serniki za prostotę ich wykonania (na ogół), a oszałamiające efekty, które można uzyskać.

Ten sernik jest obłędnie delikatny, bardzo kremowy, wręcz rozpływa się w ustach. Słodycz nie jest dominująca, dlatego jeśli lubisz bardzo słodkie ciasta, dodaj więcej słodzidła do masy. Pistacje doskonale uzupełniają całość. Kremu pistacjowego możesz przygotować jeszcze więcej, ilość podana w przepisie to takie minimum.

Post powstał we współpracy z marką Rzemiosło Natury. Do końca września 2021 możesz skorzystać z kodu rabatowego. Po wpisaniu kodu: czystysmak wartość Twojego koszyka na stronie Rzemiosła Natury obniży się o 15% :)

Smacznego dnia!


Sernik bez cukru

Co zrobić z pasty pistacjowej

Sernik o kremowej konsystencji


ilość: ok. 12-14 kawałków
potrzebujesz: miksera, dużej miski, tortownicy 24 cm, blaszki do wypełnienia wodą i umieszczenia jej na dnie piekarnika

SKŁADNIKI:

  • 1 kg sera na sernik (bez dodatków skrobiowych, ani bez "mleka" w składzie! Takie "sery" mają zbyt luźną konsystencję, sernik nie wyjdzie - możesz też użyć zwykłego twarogu, ale ze względu na jego kwaśność, trzeba będzie użyć dodatkowej ilości słodzidła)
  • 200 g śmietanki 36%
  • 5 dużych jajek
  • 150-170 g erytrolu lub cukru
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 100 g pasty z pistacji
  • 200 g mascarpone
  • opcjonalnie 1/3 łyżeczki mielonej wanilii lub ekstraktu
  • opcjonalnie pistacje do ozdoby (niesolone)

PRZEPIS:

Piekarnik nagrzej do 170 stopni.

Ser, śmietankę, jajka ociepl do temperatury pokojowej. Następnie dodaj do nich w większej misce skrobię i erytrol, opcjonalnie wanilię. Rozmiksuj wszystko na gładką masę - krótko!

Masę przelej do tortownicy wyłożonej papierem, a na dnie piekarnika umieść blaszkę wypełnioną wrzątkiem.

Piecz ok. 3h lub do momentu ścięcia się całego sernika z wierzchu i lekkiego przyrumienienia boków (sernik może się trząść, ale wierzch ma być równomiernie ścięty).

Upieczony sernik pozostaw w zamkniętym piekarniku przez kilkanaście minut, a potem otwieraj coraz mocniej. Gotowy sernik schłodź w lodówce np. przez noc.

Następnie, na wystudzony już sernik, wyłóż mascarpone rozmiksowane z pastą pistacji. Przed podaniem schłodź całość. Opcjonalnie posyp pistacjami.

Orientacyjny koszt całości: +/- 50 zł


Ciasto bez cukru dla cukrzyka

Ciasto z niskim indeksem

Sernik pistacjowy bezglutenowy



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger