Sernik delikatny z pistacjami
Delikatny sernik z pistacjami
Ten sernik jest obłędnie delikatny, bardzo kremowy, wręcz rozpływa się w ustach. Słodycz nie jest dominująca, dlatego jeśli lubisz bardzo słodkie ciasta, dodaj więcej słodzidła do masy. Pistacje doskonale uzupełniają całość. Kremu pistacjowego możesz przygotować jeszcze więcej, ilość podana w przepisie to takie minimum.
Post powstał we współpracy z marką Rzemiosło Natury. Do końca września 2021 możesz skorzystać z kodu rabatowego. Po wpisaniu kodu: czystysmak wartość Twojego koszyka na stronie Rzemiosła Natury obniży się o 15% :)
Smacznego dnia!
Smacznego dnia!
ilość: ok. 12-14 kawałków
potrzebujesz: miksera, dużej miski, tortownicy 24 cm, blaszki do wypełnienia wodą i umieszczenia jej na dnie piekarnika
SKŁADNIKI:
- 1 kg sera na sernik (bez dodatków skrobiowych, ani bez "mleka" w składzie! Takie "sery" mają zbyt luźną konsystencję, sernik nie wyjdzie - możesz też użyć zwykłego twarogu, ale ze względu na jego kwaśność, trzeba będzie użyć dodatkowej ilości słodzidła)
- 200 g śmietanki 36%
- 5 dużych jajek
- 150-170 g erytrolu lub cukru
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 100 g pasty z pistacji
- 200 g mascarpone
- opcjonalnie 1/3 łyżeczki mielonej wanilii lub ekstraktu
- opcjonalnie pistacje do ozdoby (niesolone)
PRZEPIS:
Piekarnik nagrzej do 170 stopni.Ser, śmietankę, jajka ociepl do temperatury pokojowej. Następnie dodaj do nich w większej misce skrobię i erytrol, opcjonalnie wanilię. Rozmiksuj wszystko na gładką masę - krótko!
Masę przelej do tortownicy wyłożonej papierem, a na dnie piekarnika umieść blaszkę wypełnioną wrzątkiem.
Piecz ok. 3h lub do momentu ścięcia się całego sernika z wierzchu i lekkiego przyrumienienia boków (sernik może się trząść, ale wierzch ma być równomiernie ścięty).
Upieczony sernik pozostaw w zamkniętym piekarniku przez kilkanaście minut, a potem otwieraj coraz mocniej. Gotowy sernik schłodź w lodówce np. przez noc.
Następnie, na wystudzony już sernik, wyłóż mascarpone rozmiksowane z pastą pistacji. Przed podaniem schłodź całość. Opcjonalnie posyp pistacjami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz