Czekoladowy ryż ze śliwkami
Czekoladowy ryż (low carb) z pieczonymi, cynamonowymi śliwkami
Tak, niskowęglowodanowy, low carb - ja użyłam tutaj takiego ryżu, ale można też użyć zwykłego. Zmieni się wtedy rozkład BTW oraz czas przygotowania (będzie dłuższy), wciąż jednak będzie pysznie! :)
Inspiracją do tego przepisu była niepozorna malutka książeczka "Kuchnia lwowska". Kupiłam ją kiedyś w antykwariacie za niecałe 5 zł. Fantastyczny zakup! Niektóre przepisy są mało precyzyjne (jak to wskazówki w starym stylu ;) ) ale inspiracje cudowne.
Czekolada i śliwki to wspaniałe połączenie. Dotychczas łączyłam te składniki w ciastach, ale ten ryż jest równie wspaniały. Taki jesienny comfort food.
Smacznego dnia!
ilość: 2 porcje
potrzebujesz: jedynie garnka, durszlaka, tarki i 2 naczyń żaroodpornych (lub jednego większego)
SKŁADNIKI:
200 g ryżu shirataki (konjac) - tego używamy w wersji keto i bezglutenowej, przy zwykłym, białym ryżu użyj ok. 80-90g (suchego)
50 g masła
40-50 g gorzkiej czekolady
2-4 sztuki śliwek
łyżeczka mielonego cynamonu (polecam cejloński)
opcjonalnie płatki migdałowe lub sezonowe orzechy do posypania gotowego dania
PRZEPIS:
Czekoladę zetrzyj tarce o drobnych oczkach.
Ryż ugotuj wedle wskazówek na opakowaniu (zwykły możesz ugotować w mleku, ale przy shirataki, który nie wchłonie tak płynu, to byłoby czyste marnotrawstwo).
Gotowy, odcedzony (w przypadku shirataki) ryż wymieszaj w gorącym garnku z wiórkami czekolady, a potem dodaj masło pokrojone w drobne kawałki. Pozostaw na chwilę by wszystkie składniki się rozpuściły, a potem dodaj pół łyżeczki cynamonu i równomiernie wymieszaj całość.
Naczynia żaroodporne wysmaruj masłem, a piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
Wymieszana masę ryżową przełóż do naczyń żaroodpornych. Na wierzchu ułóż i lekko wciśnij połówki śliwek (po 2 do 4 połówek na jedno naczynie). Warto położyć jeszcze odrobinę masła i startej czekolady (max. 1 kostkę( bezpośrednio na śliwki. Posyp też całość cynamonem (ok. pół łyżeczki na oba naczynia).
Piecz ok. 20-25 min. do momentu aż czekoladowy ryż lekko się "zetnie", a śliwki puszczą soki.
Najlepiej podawać na świeżo, świetnie pasuje bita śmietana oraz posypanie płatkami migdałowymi i orzechami.
Orientacyjny koszt całości: +/- 12 zł (przy ryżu shirataki)
Orientacyjne BTW całości: 5 / 62 / 67 (przy 4 śliwkach)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz