Brukselka duszona z grzybami
Brukselka duszona z pieczarkami i skwarkami
Pyszny sposób na brukselkę! Do wykonania tego dania zainspirowała mnie książka jeszcze z czasów prl-u: "Warzywa kapustne w naszym jadłospisie". Ja odrobinę zmieniłam proporcje i sposób przygotowania. Wyszło coś naprawdę pysznego! :)
Brukselka duszona z pieczarkami to bardzo prosta, dość szybka potrawa. Może stanowić samodzielne danie lub można taką brukselkę podać jako dodatek do dania głównego.
Smacznego dnia!
ilość: jako samodzielne danie: 2-3 porcje, jako dodatek 4-6
potrzebujesz: garnka do ugotowania brukselki i dużej patelni lub rondla (polecam taką 28 - 30cm)
Słoninę lub opcjonalnie boczek pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię (jeśli używasz boczku, nie powinien być bardzo chudy, bo chcemy wytopić z niego tłuszcz, nie będziemy już go dodawać później). Smaż na średnim ogniu.
Pieczarki oczyść (ja brązowych nigdy nie obieram, jedynie odkrajam zdrewniałą część końcówki) i pokrój w dość grube plastry.
Gdy na patelni zacznie wytapiać się już tłuszcz, dodaj pieczarki. Przemieszaj i smaż dalej. W międzyczasie pokrój cebulę w dość drobną kostkę.
Gdy pieczarki puszczą trochę soków i zaczną się też lekko smażyć, dodaj po pół łyżeczki soli i pieprzu, a następnie cebulkę.
Gdy cebulka się już zeszkli, wrzuć obgotowaną wcześniej brukselkę, pokrojoną w połówki.
Całość zalej wodą, tak aby woda prawie do końca przykryła warzywa, ale mogą trochę wystawać z wody (u mnie to było ok. 300 ml).
Duś wszystko pod przykryciem ok. 10-12 min, a potem odkryj i duś już do miękkości, aż woda w dużej mierze odparuje.
Na koniec możesz jeszcze do smaku doprawić solą i pieprzem (na koniec polecam użyć świeżo mielonych i nie żałować pieprzu).
Polecam podawać posypane natką pietruszki.
potrzebujesz: garnka do ugotowania brukselki i dużej patelni lub rondla (polecam taką 28 - 30cm)
SKŁADNIKI:
- ok. 500g brukselki
- ok. 200g pieczarek (ja użyłam brązowych)
- 50 do 100g słoniny lub boczku (ja używam większej ilości, ale 50g wystarczy)
- 1 średniej wielkości cebula (ok. 120g)
- sól i pieprz
PRZEPIS:
Brukselkę obgotuj przez 5 min we wrzątku (wyjmij ją potem z wody, ale nie przelewaj jej zimną wodą).Słoninę lub opcjonalnie boczek pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię (jeśli używasz boczku, nie powinien być bardzo chudy, bo chcemy wytopić z niego tłuszcz, nie będziemy już go dodawać później). Smaż na średnim ogniu.
Pieczarki oczyść (ja brązowych nigdy nie obieram, jedynie odkrajam zdrewniałą część końcówki) i pokrój w dość grube plastry.
Gdy na patelni zacznie wytapiać się już tłuszcz, dodaj pieczarki. Przemieszaj i smaż dalej. W międzyczasie pokrój cebulę w dość drobną kostkę.
Gdy pieczarki puszczą trochę soków i zaczną się też lekko smażyć, dodaj po pół łyżeczki soli i pieprzu, a następnie cebulkę.
Gdy cebulka się już zeszkli, wrzuć obgotowaną wcześniej brukselkę, pokrojoną w połówki.
Całość zalej wodą, tak aby woda prawie do końca przykryła warzywa, ale mogą trochę wystawać z wody (u mnie to było ok. 300 ml).
Duś wszystko pod przykryciem ok. 10-12 min, a potem odkryj i duś już do miękkości, aż woda w dużej mierze odparuje.
Na koniec możesz jeszcze do smaku doprawić solą i pieprzem (na koniec polecam użyć świeżo mielonych i nie żałować pieprzu).
Polecam podawać posypane natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz