Brukselka duszona z grzybami

Brukselka duszona z pieczarkami i skwarkami



Brukselka duszona z pieczarkami i skwarkami

Brukselka duszona z grzybami




Pyszny sposób na brukselkę! Do wykonania tego dania zainspirowała mnie książka jeszcze z czasów prl-u: "Warzywa kapustne w naszym jadłospisie". Ja odrobinę zmieniłam proporcje i sposób przygotowania. Wyszło coś naprawdę pysznego! :)

Brukselka duszona z pieczarkami to bardzo prosta, dość szybka potrawa. Może stanowić samodzielne danie lub można taką brukselkę podać jako dodatek do dania głównego.

Smacznego dnia!


Pyszna duszona brukselka

ilość: jako samodzielne danie: 2-3 porcje, jako dodatek 4-6
potrzebujesz: garnka do ugotowania brukselki i dużej patelni lub rondla (polecam taką 28 - 30cm)

SKŁADNIKI:

  • ok. 500g brukselki
  • ok. 200g pieczarek (ja użyłam brązowych)
  • 50 do 100g słoniny lub boczku (ja używam większej ilości, ale 50g wystarczy)
  • 1 średniej wielkości cebula (ok. 120g)
  • sól i pieprz

PRZEPIS:

Brukselkę obgotuj przez 5 min we wrzątku (wyjmij ją potem z wody, ale nie przelewaj jej zimną wodą).

Słoninę lub opcjonalnie boczek pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię (jeśli używasz boczku, nie powinien być bardzo chudy, bo chcemy wytopić z niego tłuszcz, nie będziemy już go dodawać później). Smaż na średnim ogniu.

Pieczarki oczyść (ja brązowych nigdy nie obieram, jedynie odkrajam zdrewniałą część końcówki) i pokrój w dość grube plastry.

Gdy na patelni zacznie wytapiać się już tłuszcz, dodaj pieczarki. Przemieszaj i smaż dalej. W międzyczasie pokrój cebulę w dość drobną kostkę.

Gdy pieczarki puszczą trochę soków i zaczną się też lekko smażyć, dodaj po pół łyżeczki soli i pieprzu, a następnie cebulkę.

Gdy cebulka się już zeszkli, wrzuć obgotowaną wcześniej brukselkę, pokrojoną w połówki.

Całość zalej wodą, tak aby woda prawie do końca przykryła warzywa, ale mogą trochę wystawać z wody (u mnie to było ok. 300 ml).

Duś wszystko pod przykryciem ok. 10-12 min, a potem odkryj i duś już do miękkości, aż woda w dużej mierze odparuje.

Na koniec możesz jeszcze do smaku doprawić solą i pieprzem (na koniec polecam użyć świeżo mielonych i nie żałować pieprzu).

Polecam podawać posypane natką pietruszki.


Orientacyjny koszt całości: +/- 9 zł


Keto brukselka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger