Papryka pieczona z kozim serem

Pieczona papryka z kozim serem



Papryka pieczona z kozim serem

Do zrobienia tego dania zainspirowała mnie prosta grecka potrawa polegająca na tym, że w sporej ilości oliwy pieczemy różne rodzaje papryk i pomidory, a na wierzch dajemy spory plaster sera feta. Proste i pyszne. Umieszczałam ją tutaj na instagramie (możesz zobaczyć na zdjęciu, jak wygląda)

To była dla mnie inspiracja do wykorzystanie specjalnego sera koziego: festkoz - ser sałatkowy. Od razu chyba mamy skojarzenia z fetą! Którą swoją drogą jest tworzona z nabiału koziego, ale nie w całości. Festkoz do sałatek zdecydowanie pasuje, ale jeszcze lepszy jest jak dla mnie po zapieczeniu. ;)

Z uwagi na to, że robiłam to danie w momencie, gdy już nie było polskich pomidorów, użyłam przecieru. Wyszło super, a najbardziej zaskakujące jest to, że to danie potrafi momentami pozostawić smak... jakby chipsów paprykowych XD To jest tak dziwne, że aż nie wiem, czy jest sens to pisać, ale mnie samą to zaskoczyło. ;) W każdym razie, ja nie jestem jakąś szczególną amatorką kozich serów, a w takim wydaniu naprawdę mi pasuje! Wypróbujcie i Wy ;)

Smacznego dnia!
Gosia



Papryka pieczona z kozim serem

Niskowęglowodanowa zapiekanka


ilość: 3-4 porcje jako dodatek (jako pełne danie: 1-2 porcje)
potrzebujesz: jedynie noża, deski, naczynia żaroodpornego (u mnie 24 x 24cm) i może się przydać wyciskacz do czosnku

SKŁADNIKI:

  • 2 czerwone papryki
  • ok. 10 łyżek przecieru pomidorowego
  • 5 - 6 łyżek oliwy lub oleju
  • ok. 50-60g sałatkowego sera koziego: festkoz (lub więcej)
  • 2 spore ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: zielenina do podania (ja użyłam odrobiny natki pietruszki, fajnie mogą też pasować kiełki)

PRZEPIS:

Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Odstaw na ok. 10 min. W tym czasie nastaw piekarnik na ok 200 stopni.

Paprykę pokrój w większą kostkę. Przecier wymieszaj z oliwą/olejem oraz ziołami i czosnkiem.

Naczynie żaroodporne wysmaruj leciutko tłuszczem i włóż do niego paprykę wymieszaną z aromatycznym przecierem.

Na wierzchu pokrusz ser kozi "festkoz". Piecz ok. 10-15 min do rozpuszczenia się sera. Podawaj z wybraną zieleniną. Możesz też po lekkim ostudzeniu polać ulubionym olejem zimnotłoczonym.

Orientacyjny koszt całości: 11 zł (najdroższy jest tu ser kozi)

Orientacyjne BTW całości w g: 18 / 75 / 30


Pieczony festkoz


A tu poniżej papryka jako część obiadu. :) Na zdjęciu jest kotlet schabowy zapieczony z serem żółtym oraz podsmażoną wcześniej cebulką i pieczarkami. A zamiast ziemniaków, kaszy etc mamy tutaj tę pieczoną paprykę.

Keto obiad

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger