Gofry z koziego twarogu
Wytrawne gofry z koziego twarogu
Gofry kojarzą nam się chyba głównie ze słodkim deserem, ale wytrawne są równie smaczne! Te świetnie nadają się na weekendowe, leniwe śniadanie.
Banalnie prosty przepis, a gofry wychodzą pyszne i chrupiące. Możesz spróbować zrobić je ze zwykłym twarogiem, ale kozi ma na tyle specyficzną konsystencję, że nie daję pewności, że to się dobrze uda.
Smacznego dnia!
ilość: ok. 8 - 10 gofrów
potrzebujesz: gofrownicy, sitka, trzepaczki lub miksera, dużej miski
SKŁADNIKI:
- 200g koziego twarogu
- 50g maki pszennej, orkiszowej lub płaskurki typ 450
- 2 jajka
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- olej do wysmarowania gofrownicy
PRZEPIS:
Kozi twaróg dobrze wymieszaj lub rozmiksuj z jajkami (kozi twaróg jest delikatny, nie ma grudek, więc nie wymaga żadnego rozgniatania). Przesiej do masy mąkę, przyprawy oraz dodaj natkę pietruszki. Wymieszaj dokładnie.Natłuść i nagrzej gofrownicę. Nakładaj 1 łyżkę masy na 1 kratkę gofrową (robię mniejsze gofry, nie rozsmarowuję masy na całości kratki). Piecz do momentu aż będą rumiane (czas zależy od Twojej gofrownicy, powinna Ci zasygnalizować, kiedy gofry są już ok, u mnie to trwało ok. 5-7 min). Przed każdym ponownym wylaniem masy, natłuść kratkę (ale czy jest taka potrzeba może zależeć też od Twojej gofrownicy).
Ja gofry podałam z podsmażonymi na maśle pieczarkami, zarumienionymi plastrami boczku i posypałam natką pietruszki. Całość świetnie się komponowała, ale gofry smakują też samodzielnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz