Gofry z koziego twarogu

Wytrawne gofry z koziego twarogu


Wytrawne gofry z koziego twarogu

Gofry z koziego twarogu

Przepisy z kozim twarogiem


Gofry kojarzą nam się chyba głównie ze słodkim deserem, ale wytrawne są równie smaczne! Te świetnie nadają się na weekendowe, leniwe śniadanie.

Banalnie prosty przepis, a gofry wychodzą pyszne i chrupiące. Możesz spróbować zrobić je ze zwykłym twarogiem, ale kozi ma na tyle specyficzną konsystencję, że nie daję pewności, że to się dobrze uda.

Smacznego dnia!


Wytrawne gofry

Wytrawne gofry twarogowe


ilość: ok. 8 - 10 gofrów
potrzebujesz: gofrownicy, sitka, trzepaczki lub miksera, dużej miski

SKŁADNIKI:

  • 200g koziego twarogu
  • 50g maki pszennej, orkiszowej lub płaskurki typ 450
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • olej do wysmarowania gofrownicy
propozycja podania: pieczarki i boczek

PRZEPIS:

Kozi twaróg dobrze wymieszaj lub rozmiksuj z jajkami (kozi twaróg jest delikatny, nie ma grudek, więc nie wymaga żadnego rozgniatania). Przesiej do masy mąkę, przyprawy oraz dodaj natkę pietruszki. Wymieszaj dokładnie.

Natłuść i nagrzej gofrownicę. Nakładaj 1 łyżkę masy na 1 kratkę gofrową (robię mniejsze gofry, nie rozsmarowuję masy na całości kratki). Piecz do momentu aż będą rumiane (czas zależy od Twojej gofrownicy, powinna Ci zasygnalizować, kiedy gofry są już ok, u mnie to trwało ok. 5-7 min). Przed każdym ponownym wylaniem masy, natłuść kratkę (ale czy jest taka potrzeba może zależeć też od Twojej gofrownicy).

Ja gofry podałam z podsmażonymi na maśle pieczarkami, zarumienionymi plastrami boczku i posypałam natką pietruszki. Całość świetnie się komponowała, ale gofry smakują też samodzielnie.

Orientacyjny koszt gofrów: +/- 13 zł

Orientacyjne BTW samych gofrów w g: 42 / 45 / 42


Gofry z twarogu

Gofry twarogowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger