Waniliowy sernik z łaciatą polewą czekoladową

Sernik mocno waniliowy z łaciatą polewą



Sernik mocno waniliowy z łaciatą polewą

Waniliowy sernik z łaciatą polewą czekoladową

Sernik waniliowy

Sernik z prawdziwą wanilią

łaciata polewa do ciasta

Sernik low carb

Kupiłam niedawno opakowanie zmielonej prawdziwej wanilii i eksperymentuję z jej użyciem. Aromat jest cudowny, a wydajność niesamowicie mnie zaskoczyła. Postanowiłam zrobić sernik mocno waniliowy. ;)

Oczywiście możesz w ogóle nie używać wanilii lub też dać tyle, ile masz np. ziarenka z 1 laski. Jeśli masz jednak możliwość, myślę, że warto zaopatrzyć się w taką mieloną wanilię (ja mam opakowanie 10g, które kupiłam za ok. 14 zł, używałam już kilka razy - w tym duużą ilość do tego sernika - a opakowanie wciąż się nie kończy!) ;) Na Święta Bożego Narodzenia taka wanilia na pewno będzie jak znalazł!

Wracając do tego ciasta, ten sernik waniliowy z łaciatą polewą wychodzi bardzo delikatny, kremowy, a polewa dosładza go mocniej i nadaje - mam nadzieję - ciekawe wyglądu.

Sernik, jak zawsze u mnie, bez spodu. Jest mocno niskowęglowodanowy i bezglutenowy. :)

Smacznego dnia!


Sernik low carb

Sernik bezglutenowy


ilość: 16 - 20 kawałków
potrzebujesz: tortownicy 24 cm, garnków do rozpuszczenia czekolad na parze wodnej, miksera

SKŁADNIKI:

sernik:
  • 1 kg sera na sernik (tylko taki, który ma twaróg, śmietankę w składzie - bez "mleka" i dodatku mąki, bo będzie zbyt luźny. Większość serów w wiaderkach nie nadaje się do moich serników, ale można też kupić wiaderka o super składzie i konsystencji) lub twarogu trzykrotnie zmielonego
  • 120g erytrolu lub cukru (przy zwykłym twarogu zwiększ koniecznie ilość slodzidła!)
  • 5 jajek
  • 50 g masła
  • 4 łyżeczki mielonej wanilii (lub ziarenka z ok. 3 lasek wanilii) - możesz tez pominąć całkowicie ten składnik lub dać tyle ile masz (zmielona prawdziwa wanilia wyjdzie o wiele taniej niż kilka lasek!!)
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g białej czekolady
  • 80g masła

PRZEPIS:

Zrób ten sernik na dobę przed podaniem. Wszystkie składniki na sernik mają być z temperatury pokojowej.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.

W dużej misce rozmiksuj masło z erytrolem lub cukrem. Następnie dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując. Następnie dodaj ser, rozmiksuj szybko, ale dokładnie. Na koniec dodaj skrobię i wanilię. Rozmiksuj szybko na jednolitą masę.

Masę wylej do formy wyłożonej papierem i po wstawieniu do piekarnika, zmniejsz temperaturę do 150 stopni. Piecz ok. 2h lub do momentu aż sernik podniesie się lekko, przyrumieni i będzie równomiernie ścięty z wierzchu.

Gdy sernik jest już upieczony, pozostaw go zamkniętym i wyłączonym piekarniku na przynajmniej 30 min, a potem coraz szerzej otwieraj drzwiczki.

Gotowy sernik ostudź. Już schłodzony przechowuj w lodówce, możesz zdjąć obręcz.

Na następny dzień rozpuść w dwóch garnuszkach (każdy na parze wodnej) czekolady: 100g białej czekolady wraz z 30 g masła (masło dodaj w momencie, gdy czekolada zacznie się już rozpuszczać) oraz 100g gorzkiej czekolady i 50 g masła.

Gotową masę z gorzkiej czekolady wylej na wierzch sernika, a następnie stwórz na tej polewie kleksy z białej czekolady (tak, aby imitowały łaty). Gotowy sernik pozostaw jeszcze do zastygnięci polewy (najlepiej w lodówce).

Orientacyjny koszt całości: 40 zł (cenę podbija wanilia - aż ok 10 zł)

Orientacyjne BTW: 111 / 475 / 140 (przy erytrolu)


Sernik z łaciatą polewą

Keto sernik bezglutenowy

Sernik waniliowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger