Bezmączne ciasto z granatem
Bezmączne ciasto czekoladowe z pestkami granata
Dodatek pestek granata odświeża i kontrastuje ze smakiem czekolady.
Smacznego dnia!
ilość: ok. 12-16 kawałków
potrzebujesz: garnków do rozpuszczenia czekolady, miksera, dużej miski, tortownicy ok. 25cm, przesiewaka
SKŁADNIKI:
- 150g gorzkiej czekolady
- 150g miękkiego masła
- 150g cukru lub erytrolu czy innego zamiennika
- 6 jajek
- 85g kakao
- 1 granat
PRZEPIS:
Czekoladę roztop nad parą wodną i ostudź.Masło utrzyj z cukrem czy erytrolem. Dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując.
Następnie rozmiksuj z czekoladą, a na koniec przesiej kakao i rozmiksuj całość.
Masę przełóż do tortownicy (będzie dość gęsta) i posyp pestkami granata (z ok. 1 połowy, odsuszone!)
Piecz ok 30-45 min w 190 stopniach (30 jeśli chcesz, żeby ciasto było bardzo wilgotne, a 45 min, jeśli chcesz, żeby wyglądało tak jak na zdjęciu).
Potem wyjmij, ostudź i podawaj.
Gotowe ciasto warto posypać dodatkową ilością pestek granata.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz