Bezmączne ciasto z granatem

Bezmączne ciasto czekoladowe z pestkami granata

Bezmączne ciasto z granatem

Bezmączne ciasto z pestkami granata

Czarne ciasto


To bezmączne ciasto, to trochę brownie, trochę wilgotny murzynek. Wszystko zależy od czasu pieczenia, który będzie dla nas najbardziej optymalny. ;) Na zdjęciach wychodzi prawie czarne, ale na żywo jest po prostu bardzo ciemnobrązowe.

Dodatek pestek granata odświeża i kontrastuje ze smakiem czekolady.

Smacznego dnia!


Ciasto z pestkami granata

Ciasto bez mąki


ilość: ok. 12-16 kawałków
potrzebujesz: garnków do rozpuszczenia czekolady, miksera, dużej miski, tortownicy ok. 25cm, przesiewaka

SKŁADNIKI:

  • 150g gorzkiej czekolady
  • 150g miękkiego masła
  • 150g cukru lub erytrolu czy innego zamiennika
  • 6 jajek
  • 85g kakao
  • 1 granat

PRZEPIS:

Czekoladę roztop nad parą wodną i ostudź.

Masło utrzyj z cukrem czy erytrolem. Dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując.

Następnie rozmiksuj z czekoladą, a na koniec przesiej kakao i rozmiksuj całość.

Masę przełóż do tortownicy (będzie dość gęsta) i posyp pestkami granata (z ok. 1 połowy, odsuszone!)

Piecz ok 30-45 min w 190 stopniach (30 jeśli chcesz, żeby ciasto było bardzo wilgotne, a 45 min, jeśli chcesz, żeby wyglądało tak jak na zdjęciu).

Potem wyjmij, ostudź i podawaj.

Gotowe ciasto warto posypać dodatkową ilością pestek granata.


Orientacyjny koszt całości: +/- 29 zł



Ciasto bez mąki ani innych zamienników

Keto ciasto czekoladowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger