Zupa z batatów i masła orzechowego

Aksamitna zupa krem z batatów z dodatkiem masła orzechowego


Zupa z batatów z dodatkiem masła orzechowego

Zupa krem z batatów

Zupa krem z masła orzechowego

Zupa z orzeszkami ziemnymi


Masło orzechowe nie jest popularnym dodatkiem do zup, ale niektórym z nich może nadać bardzo ciekawego posmaku! Polecam spróbować!

Ta zupa z batatów i masła orzechowego wychodzi słodko-orzechowo-słonawa. Pyszne połączenie. Jest też niezwykle sycąca! Całość polecam przełamać świeżą natką lub jakąś oliwą ziołową.

Smacznego dnia!



Aksamitna zupa krem

Aksamitna zupa z batatów

Aksamitna zupa z dodatkiem masła orzechowego


ilość: ponad 1,6 l zupy
potrzebujesz: dużego garnka

SKŁADNIKI:

  • 1,2 l rosołu lub wywaru warzywnego (zależnie od diety i upodobań)
  • 500 g batatów (ok. 1 bardzo duży)
  • 4 łyżki masła orzechowego, z górką (ok. 160 g)
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1/3 łyżeczki suszonego rozmaryny
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • orzechy ziemne do podania (mogą być solone, ja używam niesolonych)
  • oliwa
  • natka pietruszki

PRZEPIS:

Bataty obierz i pokrój w kostkę. Włóż do garnka, zalej wywarem i gotuj do miękkości. Najlepiej po przykryciem.

Gdy bataty będą już gotowe, zblenduj je i dodaj masło orzechowe, przyprawy i ponownie zblenduj na gładką, aksamitną konsystencję.

Orzeszki podpraż na patelni. Zupę podawaj z dodatkiem prażonych orzechów, oliwy i natki pietruszki.

Orientacyjna cena całości: +/- 14 zł (bez dodatków)

Orientacyjne BTW całości: 79 / 76 / 117 (na rosole, ale bez liczenia dodatków)


Zupa batatowo-orzechowa

Zupa batatowa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger