Zupa z batatów i masła orzechowego
Aksamitna zupa krem z batatów z dodatkiem masła orzechowego
Masło orzechowe nie jest popularnym dodatkiem do zup, ale niektórym z nich może nadać bardzo ciekawego posmaku! Polecam spróbować!
Ta zupa z batatów i masła orzechowego wychodzi słodko-orzechowo-słonawa. Pyszne połączenie. Jest też niezwykle sycąca! Całość polecam przełamać świeżą natką lub jakąś oliwą ziołową.
Smacznego dnia!
ilość: ponad 1,6 l zupy
potrzebujesz: dużego garnka
SKŁADNIKI:
- 1,2 l rosołu lub wywaru warzywnego (zależnie od diety i upodobań)
- 500 g batatów (ok. 1 bardzo duży)
- 4 łyżki masła orzechowego, z górką (ok. 160 g)
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 1/3 łyżeczki suszonego rozmaryny
- 1 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- orzechy ziemne do podania (mogą być solone, ja używam niesolonych)
- oliwa
- natka pietruszki
PRZEPIS:
Bataty obierz i pokrój w kostkę. Włóż do garnka, zalej wywarem i gotuj do miękkości. Najlepiej po przykryciem.Gdy bataty będą już gotowe, zblenduj je i dodaj masło orzechowe, przyprawy i ponownie zblenduj na gładką, aksamitną konsystencję.
Orzeszki podpraż na patelni. Zupę podawaj z dodatkiem prażonych orzechów, oliwy i natki pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz