Klopsiki grzybowe
Wegetariańskie kotleciki:
klopsy grzybowe pieczone w śmietanie
Pomysł na te klopsy z suszonych grzybów zaczerpnęłam z książki "Potrawy z grzybów i z grzybami" H. Dębski. Nieznacznie go zmodyfikowałam, ale nie kombinowałam specjalnie ze składnikami. Wychodzą nam z tego bardzo delikatne, mięciutkie, grzybowe klopsiki.
Klopsiki grzybowe podaję je - wedle zamysłu twórcy - z żółtym serem i śmietaną (u mnie w większej ilości niż w oryginale). Takie połącznie jest pyszne i bardzo pasuje pod moje gusta kulinarne. Ty możesz jednak z tego zrezygnować i podawać klopsiki bezpośrednio po usmażeniu np. razem z surówką. Nadają się też świetnie do sosu pomidorowego lub śmietanowego i makaronu.
Przepis na te wegetariańskie kotleciki jest dość czasochłonny, a kaszę gryczaną gotuje się w dość ciekawy sposób... ale wychodzi z tego naprawdę pyszne danie! :) To fajny sposób na zagospodarowanie nadmiaru suszonych grzybów, pozostałego np. po świętach.
Smacznego dnia!
ilość: 4 - 6 porcji (łącznie ok. 20 klopsików)
potrzebujesz: blendera lub maszynki do mielenia, 2-3 garnków (1 garnek musi się zmieścić w drugim większym, w taki sposób jak do rozpuszczania czekolady nad parą wodną), tarki do sera, patelni, dużego naczynia żaroodpornego lub 4 mniejszych (do bezpośredniego podawania)
Kaszę gryczaną przepłucz, zalej 300 ml wywaru z gotowania grzybów, dodaj 20 g masła, szczyptę soli i zagotuj. Następnie garnek z kaszą wstaw do większego naczynia z wodą - tak żeby nie dotykał dna i wody. Gotuj tak na parze, pod przykryciem, do miękkości. Uważaj, żeby woda nie wyparowała z większego garnka.
W międzyczasie pokrój cebulę w kostkę i podsmaż na kilku łyżkach tłuszczu. Ostudź ją lekko.
Ugotowane grzyby zmiel w maszynce lub zblenduj z gotową kaszą oraz podsmażoną cebulką. Dodaj przecier pomidorowy oraz dopraw do smaku. Następnie dodaj jajka oraz drobno posiekaną natkę i dokładnie wymieszaj.
Formul kulki mieszczące się w zagłębieniu dłoni, mogą być niekształtne. Są delikatne, więc mogą Ci nie wyjść idealnie okrągłe. Masa wychodzi luźna, ale to dobrze, dzięki temu kotleciki są bardzo delikatne i mięciutkie.
Gotowe klopsiki obtaczaj w bułce tartej (po obtoczeniu możesz jeszcze raz uformować, wtedy może Ci być prościej to wykonać).
Na patelni rozpuść tłuszcz (nie żałuj, ja użyłam słusznej ilości) i smaż klopsiki do zarumienienia się ze wszystkich stron.
Umieść klopsiki w naczyniu żaroodpornym (w jednym większym lub rozłóż mniejsze porcje w kilku naczyniach). Zalej je śmietaną i posyp tartym żółtym serem. Śmietanę możesz użyć bez dodatków lub doprawić ją solą i pieprzem podług swojego smaku.
Piecz ok. 15 w 200 stopniach (aż ser się ładnie roztopi).
Podawaj ze świeżą natką pietruszki lub koperkiem (u mnie to i to)
Pasują jako jarski dodatek do obiadu albo mogą stanowić całe danie.
potrzebujesz: blendera lub maszynki do mielenia, 2-3 garnków (1 garnek musi się zmieścić w drugim większym, w taki sposób jak do rozpuszczania czekolady nad parą wodną), tarki do sera, patelni, dużego naczynia żaroodpornego lub 4 mniejszych (do bezpośredniego podawania)
SKŁADNIKI:
- 100 g suszonych grzybów
- 150 g kaszy gryczanej (ja użyłam niepalonej, bo tylko taką miałam - użyj tej, którą lubisz)
- 40g przecieru pomidorowego
- 1 mała cebula (100-120 g)
- 20g masła
- 2 jajka
- 100 -120 g żółtego sera
- 150 - 300 g kwaśnej śmietany (% jaki lubisz, ja używam nawet kwaśnej 30% i biorę 300g, 150g to takie minimum
- sól i pieprz
- bułka tarta
- tłuszcz do smażenia (masło, smalec, olej)
- garść natki pietruszki + do podania (zamiast natki może też być koperek)
PRZEPIS:
Grzyby przygotuj dzień wcześniej. Grzyby oczyść (żeby nie było różnych paprochów, zalej wodą, namocz przez noc, a na następny dzień ugotuj w tej samej wodzie do miękkości (+/- 1h, ale to zależy od wielkości grzybów i stopnia wysuszenia). Wywaru nie wylewaj!Kaszę gryczaną przepłucz, zalej 300 ml wywaru z gotowania grzybów, dodaj 20 g masła, szczyptę soli i zagotuj. Następnie garnek z kaszą wstaw do większego naczynia z wodą - tak żeby nie dotykał dna i wody. Gotuj tak na parze, pod przykryciem, do miękkości. Uważaj, żeby woda nie wyparowała z większego garnka.
W międzyczasie pokrój cebulę w kostkę i podsmaż na kilku łyżkach tłuszczu. Ostudź ją lekko.
Ugotowane grzyby zmiel w maszynce lub zblenduj z gotową kaszą oraz podsmażoną cebulką. Dodaj przecier pomidorowy oraz dopraw do smaku. Następnie dodaj jajka oraz drobno posiekaną natkę i dokładnie wymieszaj.
Formul kulki mieszczące się w zagłębieniu dłoni, mogą być niekształtne. Są delikatne, więc mogą Ci nie wyjść idealnie okrągłe. Masa wychodzi luźna, ale to dobrze, dzięki temu kotleciki są bardzo delikatne i mięciutkie.
Gotowe klopsiki obtaczaj w bułce tartej (po obtoczeniu możesz jeszcze raz uformować, wtedy może Ci być prościej to wykonać).
Na patelni rozpuść tłuszcz (nie żałuj, ja użyłam słusznej ilości) i smaż klopsiki do zarumienienia się ze wszystkich stron.
Umieść klopsiki w naczyniu żaroodpornym (w jednym większym lub rozłóż mniejsze porcje w kilku naczyniach). Zalej je śmietaną i posyp tartym żółtym serem. Śmietanę możesz użyć bez dodatków lub doprawić ją solą i pieprzem podług swojego smaku.
Piecz ok. 15 w 200 stopniach (aż ser się ładnie roztopi).
Podawaj ze świeżą natką pietruszki lub koperkiem (u mnie to i to)
Pasują jako jarski dodatek do obiadu albo mogą stanowić całe danie.
Dodatkowe wskazówki:
- Zamiast zapiekać klopsiki w śmietanie, możesz użyć sosu pomidorowego lub pesto.
- Klopsiki świetnie pasują też do makaronu z różnymi sosami. Jeśli jesz wegetariańsko, możesz dodawać je zamiast mięsnych klopsików
Orientacyjny koszt całości: +/- 35 zł
(najdroższym składnikiem tego dania są suszone grzyby, 100g spokojnie może kosztować 20 zł - jeśli nie więcej, najtaniej wyjdzie jeśli użyjesz samodzielnie zebranych w lesie i ususzonych domowym sposobem)Orientacyjne BTW całości w g: 113 / 200 / 215
(przy śmietanie 30% i serze cheddar)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz