Kolorowe batony orzechowe

Kolorowe batony orzechowe
(bez sztucznych barwników!)


Kolorowe batony orzechowe

Kolorowe słodkości bez sztucznych barwników

Keto ciasto

Ciasto mocno orzechowe

Batony low carb

To deser, przekąska, a może nawet kolacja... bardzo sycąca, odżywcza i naprawdę pyszna. Któż się oprze orzechom z czekoladą? ;)

Deser jest niskowęglowodanowy i bezglutenowy. Bez pieczenia i do przygotowania w zaledwie kilka chwil! Bardzo polecam, bo te batoniki wychodzą pyszne! U mnie są posypane kruszonym kakao.

Smacznego dnia!


Przekąska low carb

Batony orzechowo-czekoladowe

Ciasto orzechowo-czekoladowe

ilość: 10 - 15 kawałków (zależy, jak duże chcesz serwować)
potrzebujesz: misek, garnuszka, tortownicy o średnicy 20 cm lub innej malutkiej formy

SKŁADNIKI:

masa orzechowa z malinami:
  • 60 g pasty orzechowej z malinami (możesz kupić gotową albo wymieszać masło orzechowe ze sproszkowanymi malinami liofilizowanymi) - może być również truskawka zamiast maliny :)
  • 10 g miękkiego masła (zwykłe lub bez laktozy)
  • 15 g mąki kokosowej
  • 1/4 łyżki erytrolu/cukru pudru lub wcale
masa pistacjowa:
  • 50 g pasty (masła) z pistacji
  • 8-10 g miękkiego masła (zwykłe lub bez laktozy)
  • 12-15 g mąki kokosowej
  • 1/4 łyżki erytrolu/cukru pudru lub wcale
masa z nerkowców:
  • 120 g pasty z nerkowców (możesz też zamienić na zwykłe masło orzechowe)
  • 20 g miękkiego masła (zwykłe lub bez laktozy)
  • 30g mąki kokosowej
  • pół łyżki erytrolu/cukru pudru lub wcale
spód:
  • 100g różnorodnych orzechów (ja postawiłam głównie na migdały i orzeszki ziemne)
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 50g masła (zwykłe lub bez laktozy)
  • opcjonalnie do posypania z wierzchu: ulubione orzechy, kruszone kakao, wiórki czekolady, wiórki kokosowe

PRZEPIS:

Nad parą wodną rozpuść czekoladę z masłem (ja używam zawsze dwóch garnków)

Orzechy, których użyjesz do spodu, posiekaj drobniej. Możesz to zrobić ręcznie albo w kilka sekund w malaskerze.

Orzechy połącz z rozpuszczoną czekoladą i wylej do tortownicy (lub innej małej foremki) wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż formę do lodówki lub zamrażalnika (w tym drugim będzie szybciej)

W 3 osobnych miskach połącz ze sobą składniki na poszczególne masy. Nie musisz robić nic specjalnego, po prostu wymieszaj pastę orzechową, masło i mąkę kokosową, opcjonalnie cukier czy erytrol. Najłatwiej to zrobić mikserem, ale mając siłę, poradzisz też sobie ręcznie.

Gdy spód już trochę zastygnie wyłóż kolorowe, orzechowe masy. Porozmieszczaj łyżką poszczególne kolory w różnych miejscach, tak by się przenikały.

Umieść w lodówce na kilka godzin, by masa odpowiednio stężała.

Powstałe ciasto polecam kroić w kwadraty lub romby i podawać w formie batoników.

Dodatkowe wskazówki:
  • To ciasto/batony stworzyłam z resztek past orzechowych, które miałam w kuchni. Użyłam więc takich ilości, jakie miałam. Warto jednak kombinować z ilościami poszczególnych past. Jeśli bardziej lubisz owoce liofilizowane, użyj większej ilości tych past, a z nerkowców - które możesz te zamienić na zwykłe orzeszki arachidowe - możesz zmniejszyć. To oczywiście również kwestia balansowania ceną. ;)
  • To nie są tanie batoniki, ale jednocześnie są tak sycące i odżywcze, że tego - moim zdaniem - nie da się zjeść szybko! Także cena mocno rozkłada się na kilka dni (zależy ile osób korzysta) + i tak wychodzą taniej niż kupne batony z naprawdę dobrym składem.

Orientacyjny koszt całości: +/- 38 zł (licząc już z erytrolem)

Orientacyjne BTW całości: 85 / 358 / 104 (Uwaga, mąki kokosowe potrafią mieć bardzo różnorodne BTW!)


Bez sztucznych barwników

Słodycze bezglutenowe bez laktozy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger