Staropolskie ciasto orzechowe na Boże Narodzenie

Tort orzechowo-migdałowy


Tort orzechowo-migdałowy
Tort orzechowy

Staropolski tort orzechowo-migdałowy

Tort z migdałami

Tort bożonarodzeniowy

Ciasto z glazurą pomarańczową

Przepis na ten tort orzechowo-migdałowy pochodzi ze starej książki: "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" M. Lemnis, H. Vitry. Ja tylko lekko zmodyfikowałam go na swoje potrzeby.

I jest to naprawdę doskonały przepis! :) W książce (polecam zakupić) jest opisany jako jeden z "najoryginalniejszych tortów, jakie zna kuchnia polska"! Jestem skłonna się z tym zgodzić. Ciasto jest wspaniałe! Jeśli użyjemy bezglutenowych biszkoptów to bez glutenu i świetne na różnych dietach niskowęglowodanowych.

To staropolskie ciasto orzechowe smakuje naprawdę wyśmienicie. Nie jest to bardzo szybkie ciasto, ale warte zachodu!

Idealnie pasuje na święta Bożego Narodzenia lub inne, szczególne okazje. :)

Smacznego dnia!


.


Tort z marmoladą pomarańczową

Tort świąteczny

Świąteczny tort na Boże Narodzenie


ilość: co najmniej 12 porcji
potrzebujesz: miksera, tortownicy 25-26cm, szpatułki/dużej łyżki, misek

SKŁADNIKI:

część orzechowa:
  • 250g mąki z orzechów włoskich
  • 10 żółtek
  • 100 g cukru pudru lub drobno zmielonego erytrolu - w oryginale jest 250 g cukru, ale dla mnie to zdecydowanie zbyt dużo (w oryginale pół kg cukru na ciasto!)
  • 10 g kakao (1 łyżka)
  • 25 ml mleka (2 łyżki)
  • 1/4 łyżeczki mielonej wanilii lub ziarenka z jednej wanilii (opcjonalnie możesz użyć ekstraktu)
cześć migdałowa:
  • 250 g mąki migdałowej
  • 10 białek
  • 100g cukru pudru lub drobno zmielonego erytrolu
  • 20 g biszkoptów (3 łyżki, podłużnych biszkoptów do tiramisu to będzie ok. 2 i 1/3) - spokojnie można użyć biszkoptów bezglutenowych)
  • sok z połowy cytryny
  • 1/4 łyżeczki mielonej wanilii lub ziarenka z jednej wanilii (opcjonalnie możesz użyć ekstraktu)
dodatkowo:
  • 150g dżemu pomarańczowego - ja użyłam marmolady z gorzkich pomarańczy
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 40g masła + do wysmarowania tortownicy
  • mąka ziemniaczana
  • choinki z ciasta francuskiego do ozdoby (opcjonalnie, ale bardzo polecam!) - z tego przepisu
  • płatki migdałowe, żurawina i inne bakalie do ewentualnej ozdoby

PRZEPIS:

Tort zaczynamy przygotowywać na co najmniej 1 dzień przed podaniem.

Żółtka ubij (najprościej mikserem) z cukrem lub erytrolem na jasną i puszystą masę.

Kakao połącz z mlekiem, stworzy się papka trochę przypominająca krem czekoladowy. Dodaj ją pod koniec ucierania żółtek i rozmiksuj dokładnie.

Następnie dodaj orzechy i wanilię. Rozmiksuj dobrze raz jeszcze.

Tortownicę wysmaruj masłem i oprósz mąką ziemniaczaną. Przełóż do niej masę orzechową i odstaw na czas przyrządzania drugiej warstwy. Piekarnik nastaw na 160-165 stopni.

10 białek ubij z cukrem lub erytrolem na sztywno. Biszkopty dokładnie roztłucz (stworzysz coś na kształt mąki) i dodaj do piany razem z sokiem z cytryny, wanilią oraz mąką migdałową. Delikatnie, ale dokładnie wymieszaj masę (teraz lepiej korzystać ze szpatułki niż z miksera).

Gotową masę migdałową przełóż do tortownicy (na masę orzechową). Ułóż ją kopiasto (z górką na środku)

Tort piecz przez ok 60- 70 min. Ciasto nieco się podniesie, na wierzchu lekko się spłaszczy, ale wciąż nie będzie idealnie równe. Może lekko popękać, ale jeszcze będzie „siadać” podczas studzenia Odejdzie od boków tortownicy z łatwością

Zmniejszy się jego średnica już w efekcie pieczenia (nie trzeba do odkrajać z tortownicy, swobodnie da się ja potem rozpiąć)

Gotowe ciasto zostaw do ostudzenia, najlepiej na całą noc,

Następnego dnia lekko podgrzej dżem/marmoladę i posmaruj nią całe ciasto (górę i boki). Zrobi się błyszcząca i apetyczna glazura.

Następnie rozpuść czekoladę z masłem i oblej ciasto polewą czekoladową.

Na koniec warto ciasto udekorować. Ja polecam choinki z ciasta francuskiego! Możesz też udekorować je cząstkami pomarańczy i migdałami.


Orientacyjny koszt całości: 42 zł
(z mieloną wanilią, przy laskach wanilii będzie drożej i bez dekoracji w postaci choinek)

Orientacyjne BTW całości: (przy cukrze, na erytrolu ilość węgli zmniejszy się o 200 g)


Bezglutenowy keto tort

Niskowęglowodanowy tort bez cukru

Tort orzechowy bez cukru

Keto ciasto na Boże Narodzenie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger