Różowy blok czekoladowy
Walentynkowy blok czekoladowy
Smacznego dnia!
ilość: ok. 12 kawałków
potrzebujesz: 2 garnków do podgrzewania nad parą wodną, małej keksówki (używam o górnych wymiarach: 25 x 11,5 cm)
potrzebujesz: 2 garnków do podgrzewania nad parą wodną, małej keksówki (używam o górnych wymiarach: 25 x 11,5 cm)
SKŁADNIKI:
- 200 g masła
- 65 g erytrolu lub cukru
- 65 g mąki kokosowej
- 65 g śmietanki 36%
- 65g sproszkowanego buraka
- 60g migdałów (polecam blanszowane, ale nie jest to konieczne)
- 50g orzechów ziemnych
- 30g orzechów włoskich lub pekan
- 20g pestek dyni
- 20g rodzynków
- 20g daktyli (mogą być tez śliwki suszone lub same rodzynki) drobniej posiekanych
- możesz tez dodać trochę nasion konopii łuskanych ja sypnęłam na oko
PRZEPIS:
Małą keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.Nad parą wodną podgrzewaj masło, śmietankę i erytrol lub cukier.
W międzyczasie posiekaj drobniej 200g bakalii. Możesz je dobrać dość dowolnie, moją polecaną kombinację masz na liście składników. Możesz nie siekać drobniej pestek dyni, jeśli ich użyjesz, ale rodzynki posiekaj. Daktyle z oczywistych względów również.
Gdy masa w garnuszku już się rozpuści dodaj 65g sproszkowanego buraka (przesiej!) i dodaj 65g maki kokosowej (bez przesiewania).
Gotowa masę przełóż do keksówki, wyrównaj i chłodź kilka godzin aż stężeje. Możesz też włożyć na trochę do zamrażalnika dla przyspieszenia efektu.
Gotowe ciasto przechowuj w lodówce i nie trzymaj dłużej niż tydzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz