Deser straciatella
Deser straciatella
z domowymi ciasteczkami bez mąki i bakaliami
Smacznego dnia!
ilość: 4 duże desery (można też zrobić 2x więcej mniejszych)
potrzebujesz: 4-8 pucharków lub szklanek, miksera, tarki
SKŁADNIKI:
- 500g mascarpone
- 60g gorzkiej czekolady (u mnie 85%)
- ok. 10 ciasteczek (możesz użyć dowolnych, ja użyłam domowych składających się jedynie z masła orzechowego smakowego i jajka - przepis na końcu)
- 200g jogurtu naturalnego lub jogurtu śmietankowego
- opcjonalnie 2 łyżki mleka (żeby krem był bardziej luźny, ostatecznie zależy to od rodzaju jogurtu i jego gęstości)
- bakalie do ozdoby i nadania smaku, u mnie są to: odrobina orzechów laskowych, migdałów, łuskane nasiona konopii, kruszone kakao i suszona czarna morwa
PRZEPIS:
Czekoladę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, a ciasteczka rozkrusz.CIASTECZKA: Ja użyłam nieudanych (przypalonych od dołu) ciasteczek, które zrobiłam z masła orzechowego z dodatkiem soku z pomarańczy (300g) oraz 1 jajka. Możesz zrobić takie ciastka ze zwykłego masła orzechowego i wzbogacić je np. o cukier puder, jeśli lubisz słodkie. Składniki miksujemy, robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy i pieczemy ok 12 min w 200 stopniach. Gotowe. Z tej porcji wyjdzie więcej ciasteczek niż potrzebujemy.
Mascarpone rozmiksuj z jogurtem. Jeśli masa jest wciąż bardzo gęsta dodaj 1-2 łyżki mleka (czy będzie zbyt gęsty, to zależy od jogurtu). Na koniec wymieszaj mascarpone ze startą czekoladą.
Wyłóż połowę mascarpone do pucharków, przykryj obfitą ilością pokruszonych ciasteczek, potem znów warstwa mascarpone, a na koniec resztka pokruszonych ciasteczek i wybrane bakalie. Bardzo polecam dodać jakiś suszony lub świeży owoc, tak na przełamanie smaków. Ja dodałam suszoną czarną morwę, dopełniała smaku całkowicie (a przy tym jest bardzo zdrowa). ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz