Sałatka z buraków wg mojej mamy - Zosi
Pyszna sałatka z buraków i marchewki.
Uważam, że jest to idealna sałatka wykorzystująca typowo polskie, jesienne warzywa. Świetna jako dodatek do dania głównego, ale także jako samodzielna przekąska.
Pierwszy raz takie połączenie powstało w kuchni mojej mamy i wszystkim od razu bardzo posmakowało! Mam nadzieję, że i dla Was okaże się to smacznym daniem! Zapraszam na pyszną sałatkę z buraków i marchewki.
Smacznego dnia!
ilość: ok. 4-6 porcji
potrzebujesz: dwóch garnków do gotowania, patelni, deski, noża
Marchewkę oskrob i wrzuć do wrzątku. Gotuj, pod przykrywką, do miękkości (ok. 15-20 min).
Po ugotowaniu obierz buraki ze skórki. Następnie marchewkę i buraki pokrój w kilkumilimetrowe plastry.
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na maśle klarowanym. Gdy cebula zacznie się szklić, dodaj tymianek i pestki dyni. Smaż do momentu aż cebula zacznie się leciutko złocić. Wtedy dodaj na patelnię pokrojoną marchewkę i buraki. Przemieszaj całość i smaż krótko, dosłownie 1-2 minuty (najlepiej pod przykryciem).
Gotową sałatkę posyp natką pietruszki. Polecam podawać ją na gorąco, ale na zimno też smakuje wybornie. :)
potrzebujesz: dwóch garnków do gotowania, patelni, deski, noża
SKŁADNIKI:
- 600 g buraków (użyłam podłużnych, ale ich rodzaj jest dowolny, podłużne bardziej pasują wielkością i są moim zdaniem... smaczniejsze :) )
- 250 g marchewki (u mnie odmiana pomarańczowa i żółta)
- 100 g cebuli (ok. 1 średniej wielkości)
- 2 łyżki masła klarowanego (z lekką górką, nie żałuj ;) )
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 3 łyżki pestek dyni
- natka pietruszki
PRZEPIS:
Buraki (nieobrane) zalej w garnku zimną wodą i gotuj pod przykryciem do miękkości (długość zależy od wielkości buraków - u mnie trwa to najkrócej ok. 40 min).Marchewkę oskrob i wrzuć do wrzątku. Gotuj, pod przykrywką, do miękkości (ok. 15-20 min).
Po ugotowaniu obierz buraki ze skórki. Następnie marchewkę i buraki pokrój w kilkumilimetrowe plastry.
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na maśle klarowanym. Gdy cebula zacznie się szklić, dodaj tymianek i pestki dyni. Smaż do momentu aż cebula zacznie się leciutko złocić. Wtedy dodaj na patelnię pokrojoną marchewkę i buraki. Przemieszaj całość i smaż krótko, dosłownie 1-2 minuty (najlepiej pod przykryciem).
Gotową sałatkę posyp natką pietruszki. Polecam podawać ją na gorąco, ale na zimno też smakuje wybornie. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz