Pieczone awokado
Pieczone awokado
Świetnie pasuje do jajek, można też dodać pokrojone jajka sadzone do masy awokado i razem zapiekać lub zrobić dołek w masie awokado i wbić tam żółtko do zapiekanie (lub malutkie jajko np. przepiórcze).
Smacznego dnia!
Smacznego dnia!
ilość: 8 połówek - dla ilu osób starczy, to już zależy od apetytu (od 2 do 8)
potrzebujesz: tarki, dużej miski, widelca
SKŁADNIKI:
- 4 awokado
- 100g sera cheddar
- 1 mała czerwona cebula
- sok z cytryny - ja daję do smaku, nie odmierzam tego dokładnie (na oko wychodzi ok. 2 -3 łyżki, jeśli mniej lubisz posmak cytryny dodaj mniej)
- pieprz (polecam świeżo mielony) - do smaku
- opcjonalnie sól - ale leciutką słoność nadaje też ser, więc nie trzeba jej dawać
PRZEPIS:
Awokado umyj i przekrój na pół. Wyjmij pestki i wydrąż, nie wyrzucaj skórek i pozostaw je nienaruszone.Miąższ awokado rozgnieć dokładnie, dodaj sok z cytryny, pieprz oraz cebulę pokrojoną w drobną kostkę i starty ser (trę na grubych oczkach). Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
Gotową masę przełóż do skórek awokado i piecz w 200 stopniach przez ok. 10-15 min. Ser się rozpuści, a na wierzchu utworzy się lekka lub mocniejsza skorupka (jak duża, to zależy od twoich upodobań).
Podawaj od razu i jedz jeszcze ciepłe (ser będzie się cudownie ciągnął). Warto posypać natką lub szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz