Pieczone awokado

Pieczone awokado



Pieczone awokado

Pomysł na awokado

Awokado na śniadanie

Zapiekane awokado
 
Pieczone awokado to przepyszne śniadanie czy kolacja. Bardzo sycące, więc nie trzeba zjeść dużo, żeby się najeść. Można nawet powiedzieć, że to takie zapiekane guacamole! ;)

Świetnie pasuje do jajek, można też dodać pokrojone jajka sadzone do masy awokado i razem zapiekać lub zrobić dołek w masie awokado i wbić tam żółtko do zapiekanie (lub malutkie jajko np. przepiórcze).

Smacznego dnia!


Zapiekane awokado śniadaniowe

Awokado na śniadanie


ilość: 8 połówek - dla ilu osób starczy, to już zależy od apetytu (od 2 do 8)
potrzebujesz: tarki, dużej miski, widelca

SKŁADNIKI:

  • 4 awokado
  • 100g sera cheddar
  • 1 mała czerwona cebula
  • sok z cytryny - ja daję do smaku, nie odmierzam tego dokładnie (na oko wychodzi ok. 2 -3 łyżki, jeśli mniej lubisz posmak cytryny dodaj mniej)
  • pieprz (polecam świeżo mielony) - do smaku
  • opcjonalnie sól - ale leciutką słoność nadaje też ser, więc nie trzeba jej dawać

PRZEPIS:

Awokado umyj i przekrój na pół. Wyjmij pestki i wydrąż, nie wyrzucaj skórek i pozostaw je nienaruszone.

Miąższ awokado rozgnieć dokładnie, dodaj sok z cytryny, pieprz oraz cebulę pokrojoną w drobną kostkę i starty ser (trę na grubych oczkach). Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.

Gotową masę przełóż do skórek awokado i piecz w 200 stopniach przez ok. 10-15 min. Ser się rozpuści, a na wierzchu utworzy się lekka lub mocniejsza skorupka (jak duża, to zależy od twoich upodobań).

Podawaj od razu i jedz jeszcze ciepłe (ser będzie się cudownie ciągnął). Warto posypać natką lub szczypiorkiem.


Orientacyjny koszt całości: +/- 25 zł

Orientacyjne BTW:

Guacamole z serem

Awokado pieczone z serem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger