Sernik czekoladowy z pomarańczami

Sernik czekoladowy z kremem pomarańczowym


Sernik czekoladowy z kremem pomarańczowym

Sernik czekoladowy z pomarańczami

Keto sernik z pomarańczami

Keto sernik czekoladowy

Czekoladowy sernik lchf

Sernik, jak przystało na tego typu ciasta, jest banalnie prosty do przygotowania, trochę trudniej może być z połączeniem śmietanki z żelatyną do ozdobienia sernika. Jeśli nie masz doświadczenia, możesz po prostu zrobić pomarańczową bitą śmietanę, ale warto wtedy zmniejszyć ilość śmietanki, a w to miejsce dodać mascarpone.

Sernik czekoladowy z kremem pomarańczowym jest naprawdę pyszny, a do tego orzeźwiający. Przy tym pięknie i atrakcyjnie się prezentuje.

Smacznego dnia!


Sernik z kremem pomarańczowym

Czekoladowy sernik bez spodu

ilość: 12 - 18 kawałków (a nawet więcej)
potrzebujesz: miksera, dużej miski, garnuszka, naczynia do roztapiania żelatyny

SKŁADNIKI:

sernik:
  • 1 kg twarogu na sernik (Używam tylko takich, w których składzie są np. twaróg, serek śmietankowy, śmietanka - w różnych proporcjach i opcjach. To jest zwiastun sera o odpowiedniej konsystencji i właściwościach - natomiast nigdy nie kupuję twarogu w wiaderku, który ma w składzie: mleko, skrobię czy mleko w proszku, ich konsystencja jest niewłaściwa do zrobienia zwartego, dobrego sernika)
  • 200 g masła
  • 10 jajek
  • 100 g gorzkiej czekolady (użyłam 85%)
  • 50 g cukru (lub więcej, to już kwestia Twoich preferencji)
wierzch i ozdoba:
  • 500 g śmietanki 30 lub 36%
  • 200 ml soku ze świeżej pomarańczy (to ok 2 naprawdę duże, soczyste pomarańcze, ale jeśli masz mniejsze i z mniejsza zawartością soku, to 3 sztuki)
  • kilka pomarańczy do pokrojenia w plasterki do ozdoby
  • 4 łyżeczki żelatyny (15-16 g)

PRZEPIS:

Wszystkie składniki na sernik mają mieć temperaturę pokojową.

Czekoladę rozpuść nad parą wodną. Pozostałe składniki rozmiksuj, a na koniec dodaj ostudzoną, ale wciąż płynną czekoladę i jeszcze raz dokładnie, ale szybko rozmiksuj.

Sernik piecz w 175 stopniach ok. 1 - 1,1h (do momentu aż nieco się podniesie i cały wierzch jednolicie się zetnie. Góra może się trząść przy dotknięciu i poruszeniu, ale nie może się rozmazywać). Sernik zostaw jeszcze w wyłączonym piekarniku, nawet do 30 min. W tym czasie opadnie (powinien opaść równomiernie). Potem otwieraj piekarnik etapami (zostawiaj chociaż na kilka minut przy coraz bardziej otwartym piekarniku), a na koniec wyjmij na blat. Sernik możesz przygotować dzień wcześniej i ostudzony włożyć do lodówki.

Żelatynę namocz w zimnej wodzie (ok. 6-7 łyżeczek, tylko tyle, by przykryła całą żelatynę). Odstaw ją na ok. 10 min.

Śmietankę ubij na sztywno, a pod koniec dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy.

Po 10 min rozpuść żelatynę nad parą wodną. Płynną żelatynę zahartuj ze śmietanką i tak zahartowaną dodaj już w całości do kremu. rozmiksuj na szybkich obrotach, by żelatyna ładnie rozłożyła się w kremie.

Wyłóż śmietankę na wierzch schłodzonego sernika i odstaw do zastygnięcia.

Przed podaniem udekoruj sernik plastrami pomarańczy. Ja obieram je ze skórki, a dla ładniejszego efektu wizualnego używam zarówno zwykłych pomarańczy, jak i czerwonych. Dodatkowo posypałam sernik kruszonymi ziarnami kakao, ale to bardziej dla efektu wizualnego. :)

Orientacyjny koszt całości: +/- 45 zł

Orientacyjne BTW: 93 / 386 / 160


Sernik bez spodu

Sernik z pomarańczami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger