Sernik czekoladowy z pomarańczami
Sernik czekoladowy z kremem pomarańczowym
Sernik czekoladowy z kremem pomarańczowym jest naprawdę pyszny, a do tego orzeźwiający. Przy tym pięknie i atrakcyjnie się prezentuje.
Smacznego dnia!
ilość: 12 - 18 kawałków (a nawet więcej)
potrzebujesz: miksera, dużej miski, garnuszka, naczynia do roztapiania żelatyny
Czekoladę rozpuść nad parą wodną. Pozostałe składniki rozmiksuj, a na koniec dodaj ostudzoną, ale wciąż płynną czekoladę i jeszcze raz dokładnie, ale szybko rozmiksuj.
Sernik piecz w 175 stopniach ok. 1 - 1,1h (do momentu aż nieco się podniesie i cały wierzch jednolicie się zetnie. Góra może się trząść przy dotknięciu i poruszeniu, ale nie może się rozmazywać). Sernik zostaw jeszcze w wyłączonym piekarniku, nawet do 30 min. W tym czasie opadnie (powinien opaść równomiernie). Potem otwieraj piekarnik etapami (zostawiaj chociaż na kilka minut przy coraz bardziej otwartym piekarniku), a na koniec wyjmij na blat. Sernik możesz przygotować dzień wcześniej i ostudzony włożyć do lodówki.
Żelatynę namocz w zimnej wodzie (ok. 6-7 łyżeczek, tylko tyle, by przykryła całą żelatynę). Odstaw ją na ok. 10 min.
Śmietankę ubij na sztywno, a pod koniec dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy.
Po 10 min rozpuść żelatynę nad parą wodną. Płynną żelatynę zahartuj ze śmietanką i tak zahartowaną dodaj już w całości do kremu. rozmiksuj na szybkich obrotach, by żelatyna ładnie rozłożyła się w kremie.
Wyłóż śmietankę na wierzch schłodzonego sernika i odstaw do zastygnięcia.
Przed podaniem udekoruj sernik plastrami pomarańczy. Ja obieram je ze skórki, a dla ładniejszego efektu wizualnego używam zarówno zwykłych pomarańczy, jak i czerwonych. Dodatkowo posypałam sernik kruszonymi ziarnami kakao, ale to bardziej dla efektu wizualnego. :)
potrzebujesz: miksera, dużej miski, garnuszka, naczynia do roztapiania żelatyny
SKŁADNIKI:
sernik:- 1 kg twarogu na sernik (Używam tylko takich, w których składzie są np. twaróg, serek śmietankowy, śmietanka - w różnych proporcjach i opcjach. To jest zwiastun sera o odpowiedniej konsystencji i właściwościach - natomiast nigdy nie kupuję twarogu w wiaderku, który ma w składzie: mleko, skrobię czy mleko w proszku, ich konsystencja jest niewłaściwa do zrobienia zwartego, dobrego sernika)
- 200 g masła
- 10 jajek
- 100 g gorzkiej czekolady (użyłam 85%)
- 50 g cukru (lub więcej, to już kwestia Twoich preferencji)
- 500 g śmietanki 30 lub 36%
- 200 ml soku ze świeżej pomarańczy (to ok 2 naprawdę duże, soczyste pomarańcze, ale jeśli masz mniejsze i z mniejsza zawartością soku, to 3 sztuki)
- kilka pomarańczy do pokrojenia w plasterki do ozdoby
- 4 łyżeczki żelatyny (15-16 g)
PRZEPIS:
Wszystkie składniki na sernik mają mieć temperaturę pokojową.Czekoladę rozpuść nad parą wodną. Pozostałe składniki rozmiksuj, a na koniec dodaj ostudzoną, ale wciąż płynną czekoladę i jeszcze raz dokładnie, ale szybko rozmiksuj.
Sernik piecz w 175 stopniach ok. 1 - 1,1h (do momentu aż nieco się podniesie i cały wierzch jednolicie się zetnie. Góra może się trząść przy dotknięciu i poruszeniu, ale nie może się rozmazywać). Sernik zostaw jeszcze w wyłączonym piekarniku, nawet do 30 min. W tym czasie opadnie (powinien opaść równomiernie). Potem otwieraj piekarnik etapami (zostawiaj chociaż na kilka minut przy coraz bardziej otwartym piekarniku), a na koniec wyjmij na blat. Sernik możesz przygotować dzień wcześniej i ostudzony włożyć do lodówki.
Żelatynę namocz w zimnej wodzie (ok. 6-7 łyżeczek, tylko tyle, by przykryła całą żelatynę). Odstaw ją na ok. 10 min.
Śmietankę ubij na sztywno, a pod koniec dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy.
Po 10 min rozpuść żelatynę nad parą wodną. Płynną żelatynę zahartuj ze śmietanką i tak zahartowaną dodaj już w całości do kremu. rozmiksuj na szybkich obrotach, by żelatyna ładnie rozłożyła się w kremie.
Wyłóż śmietankę na wierzch schłodzonego sernika i odstaw do zastygnięcia.
Przed podaniem udekoruj sernik plastrami pomarańczy. Ja obieram je ze skórki, a dla ładniejszego efektu wizualnego używam zarówno zwykłych pomarańczy, jak i czerwonych. Dodatkowo posypałam sernik kruszonymi ziarnami kakao, ale to bardziej dla efektu wizualnego. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz