Pascha śliwka w czekoladzie
Pascha a la śliwka w czekoladzie
Dla mnie najtrudniejsze było zdobycie jakiejś formy, w której mogłabym robić paschę. Ostatecznie kupiłam plastikową foremkę na galaretkę (w formie babki), a mąż wyciął mi u góry tej formy dziurki. To rozwiązanie sprawdza się znakomicie! Mam 2 takie foremki i służą mi doskonale już od 4 lat. Sprawdzą się natomiast wszelkie formy, które mają dziurki, wydaje mi się, że świetnie mogą się sprawdzić formy do domowego wyrobu sera (które mają dziurki właśnie w celu odsączania).
Tak czy inaczej, warto poszukać formy, bo pascha to przepyszne ciasto i piękna ozdoba wielkanocnego stołu!
Smacznego dnia!
ilość: ok. 12-16 kawałków (lub nawet 2x więcej, to bardzo sycący deser)
potrzebujesz: formy na babkę z dziurkami (pojemność ok. 1,5 litra), gazy, garnuszka i miski do ubijania na parze, miksera lub porządnej trzepaczki, maszynki do mielenia (nie potrzeba, jeśli uda Ci się kupić przemielony twaróg, niektóre sklepy z nabiałem udostępniają taką opcję)
SKŁADNIKI:
- 1 kg twarogu (używam tłustego)
- 250 g masła (z temp. pokojowej)
- 200 g gorzkiej czekolady
- 6 żółtek
- 100 g suszonych śliwek (polecam niesiarkowane)
- 1-2 łyżki rumu (możesz pominąć)
- 120 g erytrolu w pudrze lub cukru pudru (lub więcej jeśli lubisz bardzo słodkie, przy tej ilości słodzidła wciąż wyczuwasz leciutką kwaskowość sera)
- ok. 100g posiekanych blanszowanych migdałów (możesz pominąć, ale warto użyć, jeśli masz dostęp)
PRZEPIS:
Czekoladę rozpuść i ostudź (ale nie może zgęstnieć).Twaróg zmiel dwukrotnie (ja nie polecam blendowania, spaliłam blender na próbie "mielenia" twarogu).
Migdały posiekaj. Śliwki pokrój na drobniejsze kawałki, opcjonalnie dodaj rum i odstaw na czas dalszej pracy.
Żółtka utrzyj z cukrem lub erytrolem nad parą wodną (można też utrzeć w maszynie typu termomiks nastawionej na 70 stopni). Masa ma się stać puszysta, jaśniejsza, napowietrzona. 3 do 5 min powinno wystarczyć.
Następnie dodaj twaróg, miękkie masło i rozmiksuj na gładką, jednolitą masę. Na końcu rozmiksuj z przestudzoną, rozpuszczoną czekoladą. Na koniec wymieszaj łyżką z posiekanymi migdałami oraz śliwkami suszonymi.
Formę na paschę wyłóż gazą. Włóż do niech masę twarogową, wyrównaj i ładnie ugnieć u góry. Koncówki gazy zawiń na paschę i obciąć je czymś np. ciężkim talerzem czy miską. Odstaw na noc do lodówki do ociekania (ułóż na jakimś naczyniu, żeby odciekająca serwatka nie ubrudziła Ci lodówki)
Możesz podawać ją na następny dzień lub przetrzymać jeszcze chwilę w lodówce (ja przygotowuję paschę najpóźniej na 2 dni przed podaniem, najlepsza jest jednak na świeżo ;) )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz