Gofry na twarogu śmietankowym
Gofry śmietankowo-kakaowe
Przepyszne! To naprawdę pyszny sposób na przyrządzenie gofrów. Są delikatnie słodkie, ale moim zdaniem to pozwala totalnie poszaleć z dodatkami. Przepisy na gofry to w nic skomplikowanego, ale najważniejsze są proporcje. Także łapcie proporcje na gofry na twarogu śmietankowym.
Smacznego dnia!
Smacznego dnia!
ilość: ok. 10 małych gofrów
potrzebujesz: gofrownicy, miksera, większej miski
SKŁADNIKI:
- 200 g twarogu śmietankowego
- 50 g maki pszennej, orkiszowej lub płaskurki typ 450 (ja użyłam orkiszowej)
- 2 duże jajka
- 1 łyżka kakao (polecam 20-22%)
- 1 łyżka cukru lub erytrolu, ksylitolu (lub więcej jeśli lubisz naprawdę słodkie)
- łyżeczka proszku do pieczenia (lub mieszanki kamienia winnego i sody - ja używam takiej mieszanki)
- olej do wysmarowania gofrownicy (jeśli masz nieprzywierającą gofrownicę, możesz dodać masło roztopione czy olej do masy, ja potrzebuję obficie smarować gofrownicę i wchłania mi się coś między 5 a 10 łyżek tłuszczu)
- dodatki wedle uznania: świetnie pasują twaróg śmietankowy, śmietanka, mascarpone czy jogurt oraz owoce jagodowe i podobne. Ja podałam je z resztką twarogu śmietankowego oraz mrożonymi czerwonymi porzeczkami i suszoną czarną morwą.
PRZEPIS:
Twaróg rozmiksuj dokładnie z jajkami. Przesiej mąkę, kakao i proszek. Dodatkowo dodaj cukier czy erytrol i rozmiksuj wszystko na jednolitą, gładką masę.Rozgrzej gofrownicę. Ja swoją gofrownicę obficie smaruję tłuszczem (nie wiem, czy wyjdą bez tego, mam po prostu już bardzo starą i zużytą gofrownicę - jeśli masz jakiś nowy sprzęt, możesz spróbować bez smarowania).
Wylewaj po łyżce masy na jedną kratkę (nie wypełniam całej przestrzeni, wolę mniejsze, łatwiej je też zdjąć z mojego sprzętu).
W moim sprzęcie smażenie trwa ok. 5-7 min. Gofry najlepiej smakują jeszcze ciepłe i lekko chrupiące, ale można je też przechowywać dłużej w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz