Wytrawna babka wielkanocna po włosku

Wytrawna babka "casatiello"


Wytrawna wielkanocna babka po włosku

Wytrawna babka casatiello

Włoska babka casatiello

Włoska babka wielkanocna

Kiedy zobaczyłam przepisy na babkę casatiello na różnych włoskich blogach byłam bardzo zaintrygowana... farsz zawiera wszystko to, co uwielbiam: jajka, boczek, ser. To właśnie mąki staram się unikać w nadmiernych ilościach, ale małym kawałkiem takiej babki nie pogardzę. Babka jest naprawdę przepyszna!

Jedyna wada tej wytrawnej babki wielkanocnej: wymaga sporej ilości czasu i pracy poświęconej na wyrabianie. Może jeśli korzystamy z jakichś nowoczesnych sprzętów do wyrabiania ciasta idzie łatwiej, ja muszę przyznać że mam tylko 1 stary mikser ręczny i wtedy to wyrabianie długo idzie (ale czytam sobie w czasie wyrabiania ciasta i mniej się dłuży).

Babka casatiello będzie idealnym smakołykiem na Wielkanoc. :) Z tego co wiem, we Włoszech tradycyjnie przygotowuje się ją właśnie na te święta, szczególnie w okolicach Neapolu.

We włoskich przepisach dodaje się ser pecorino, progolone, cociacavallo, salami, pancettę (włoski boczek) i inne. W różnych ilościach i proporcjach... moja wersja jest bardzo polska! Jeśli Ci nie odpowiada, śmiało eksperymentuj z innymi farszami, ale koniecznie uwzględniaj jajka! :)

Smacznego dnia!


Wielkanocna babka casatiello

Wytrawna babka wielkanocna

Wytrawna baba wielkanocna


ilość: co najmniej 12 kawałków
potrzebujesz: formy na babkę, miksera (opcjonalnie można wyrabiać samymi rękami), misek, ściereczki, garnuszka

SKŁADNIKI:

na babkę:
  • 300 g mąki pszennej 00 (tzw. włoska, "na pizzę")
  • 20 g świeżych drożdży (we włoskich przepisach ilość droższy jest mniejsza, a ciasto wyrasta potężnie, ale stosują inny rodzaj drożdży (piwowarskie), które są silniejsze ale trudniej u nas dostępne - jeśli zamiast drożdży piekarniczych chcesz użyć tych piwowarskich, użyj 10 g)
  • 165 ml wody
  • 70 g miękkiego smalcu
  • 5 g soli czyli ok 2 łyżeczki
  • 1 łyżka świeżo mielonego pieprzu
  • 2 g (pół łyżeczki) cukru
farsz:
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 100 g sera żółtego (daję pokrojony w kawałkach oraz trochę tartego parmezanu, tak żeby łącznie było ok. 100 g)
  • 100 g boczku wędzonego
dodatkowo:
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • smalec do formy
  • żółtko do posmarowania ciasta (może być też żółtko z odrobiną mleka)

PRZEPIS:

Drożdże rozmieszaj w 50 ml letniej wody, dodaj mąkę, cukier. Rozmieszaj i odstaw na ok. 30 min w ciepłe miejsce (przykryte).

Następnie dodaj resztę mąki oraz wody i ugnieć na gładkie ciasto (może być mikserem, może być ręcznie - ja najpierw ugniatam chwilę mikserem z hakami, a potem ręcznie 3-5 min). Ciasto powinno stać się w miarę miękkie i całkiem gładkie. Nie będzie już mocno przywierać do rąk.

Następnie dodaj 1/3 miękkiego smalec (musi być w temp. pokojowej) i rozmiksuj lub ugniataj ręcznie, aż ciasto wchłonie całkowicie smalec. 2-3 razy w czasie ugniatania/miksowania, podnieść ciasto i przerzuć w misce na druga stronę (możesz nim nawet chwilę powirować w powietrzu :) )

Potem powtórz to samo z kolejnymi 2 partią smalcu (miksowanie, przerzucanie ciasta). Na koniec posól ciasto i dodaj pieprz, ugnieć porządnie, żeby przyprawy rozeszły się równomiernie po cieście. Ostatni etap miksowania/ugniatania może trwać nawet ponad 20 min. Ciasto ma się stać gładkie, błyszczące i nie przyklejać do miski. Jeśli będzie lejące - jest ok, ale nie może przyklejać się do palców i miski.

Uformuj kulę, a dość dużą miskę nasmaruj smalcem. Umieść tam ciasto i przykryj folią lub ściereczką. Umieść miskę z ciastem w ciepłym miejscu (i wolnym od przeciągów) i niech wyrasta ok. 3h. W tym czasie powinno potroić swoją objętość.

W gotowe ciasto włóż pięść i wyjmij na blat/stolnicę.

Palcami delikatnie rozłóż końce ciasta i złóż je w portfel (2 razy zagnij jak portfel). Odkrój też mały kawałek ciasto (ok. 30 g), które posłuży do zrobienia pasków na jajkach.

Zostaw ciasto jeszcze na 30 min, a następnie rozwałkuj złożone ciasto, bardzo delikatnie wyciągając je do przodu. Mas uzyskać dość długi i szeroki arkusz (ok. 25-30 cm długości i grubości ok. 1 cm).

Pokrój w kostkę 2 jajka na twardo, ser i boczek. wyłóż równomiernie na ciasto (pomijając boki do sklejenia ciasta).

Formę na babkę wysmaruj smalcem i włóż do niej ciasto z farszem zwinięte w rulon.

Odłożone wcześniej 30 g ciasta rozwałkuj (grubość na ok. pół cm) i pokrój ostrym nożem na małe paski o szerokości ok. pół cm). Jeśli chcesz użyć 4 jajek, potrzebujesz 8 pasków, ale możesz też użyć mniejszej ilości jajek.

Na cieście ułóż jajka ugotowane na twardo, a paski uformuj na nich w ten sposób, by tworzyły krzyż. Zlep końce pasków z ciastem. Odstaw teraz formę z ciastem na ok. 2h w ciepłe miejsce.

Wyrośnięte ciasto posmaruj żółtkiem (albo mieszaniną żółtka i mleka). Piekarnik rozgrzej najpierw do 200 stopni, a potem obniż do 180 stopni i włóż babkę na ok. 45 min. Czy ciasto jest gotowe sprawdzaj wykałaczką. Aby paski na jajkach się nie przypaliły możesz formę przykryć np. folią.

Gdy już wyjmiesz babkę z piekarnika, odstaw ją jeszcze na co najmniej godzinę. Najlepiej smakuje po kilku godzinach i dopiero wtedy dobrze się kroi.

Orientacyjny koszt całości: +/- 18 zł


Włoska babka wielkanocna

Przepisy na śniadanie wielkanocne

Oryginalne przepisy na wielkanoc

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger