Wytrawna babka wielkanocna po włosku
Wytrawna babka "casatiello"
Jedyna wada tej wytrawnej babki wielkanocnej: wymaga sporej ilości czasu i pracy poświęconej na wyrabianie. Może jeśli korzystamy z jakichś nowoczesnych sprzętów do wyrabiania ciasta idzie łatwiej, ja muszę przyznać że mam tylko 1 stary mikser ręczny i wtedy to wyrabianie długo idzie (ale czytam sobie w czasie wyrabiania ciasta i mniej się dłuży).
Babka casatiello będzie idealnym smakołykiem na Wielkanoc. :) Z tego co wiem, we Włoszech tradycyjnie przygotowuje się ją właśnie na te święta, szczególnie w okolicach Neapolu.
We włoskich przepisach dodaje się ser pecorino, progolone, cociacavallo, salami, pancettę (włoski boczek) i inne. W różnych ilościach i proporcjach... moja wersja jest bardzo polska! Jeśli Ci nie odpowiada, śmiało eksperymentuj z innymi farszami, ale koniecznie uwzględniaj jajka! :)
Smacznego dnia!
ilość: co najmniej 12 kawałków
potrzebujesz: formy na babkę, miksera (opcjonalnie można wyrabiać samymi rękami), misek, ściereczki, garnuszka
SKŁADNIKI:
na babkę:- 300 g mąki pszennej 00 (tzw. włoska, "na pizzę")
- 20 g świeżych drożdży (we włoskich przepisach ilość droższy jest mniejsza, a ciasto wyrasta potężnie, ale stosują inny rodzaj drożdży (piwowarskie), które są silniejsze ale trudniej u nas dostępne - jeśli zamiast drożdży piekarniczych chcesz użyć tych piwowarskich, użyj 10 g)
- 165 ml wody
- 70 g miękkiego smalcu
- 5 g soli czyli ok 2 łyżeczki
- 1 łyżka świeżo mielonego pieprzu
- 2 g (pół łyżeczki) cukru
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 100 g sera żółtego (daję pokrojony w kawałkach oraz trochę tartego parmezanu, tak żeby łącznie było ok. 100 g)
- 100 g boczku wędzonego
- 4 jajka ugotowane na twardo
- smalec do formy
- żółtko do posmarowania ciasta (może być też żółtko z odrobiną mleka)
PRZEPIS:
Drożdże rozmieszaj w 50 ml letniej wody, dodaj mąkę, cukier. Rozmieszaj i odstaw na ok. 30 min w ciepłe miejsce (przykryte).Następnie dodaj resztę mąki oraz wody i ugnieć na gładkie ciasto (może być mikserem, może być ręcznie - ja najpierw ugniatam chwilę mikserem z hakami, a potem ręcznie 3-5 min). Ciasto powinno stać się w miarę miękkie i całkiem gładkie. Nie będzie już mocno przywierać do rąk.
Następnie dodaj 1/3 miękkiego smalec (musi być w temp. pokojowej) i rozmiksuj lub ugniataj ręcznie, aż ciasto wchłonie całkowicie smalec. 2-3 razy w czasie ugniatania/miksowania, podnieść ciasto i przerzuć w misce na druga stronę (możesz nim nawet chwilę powirować w powietrzu :) )
Potem powtórz to samo z kolejnymi 2 partią smalcu (miksowanie, przerzucanie ciasta). Na koniec posól ciasto i dodaj pieprz, ugnieć porządnie, żeby przyprawy rozeszły się równomiernie po cieście. Ostatni etap miksowania/ugniatania może trwać nawet ponad 20 min. Ciasto ma się stać gładkie, błyszczące i nie przyklejać do miski. Jeśli będzie lejące - jest ok, ale nie może przyklejać się do palców i miski.
Uformuj kulę, a dość dużą miskę nasmaruj smalcem. Umieść tam ciasto i przykryj folią lub ściereczką. Umieść miskę z ciastem w ciepłym miejscu (i wolnym od przeciągów) i niech wyrasta ok. 3h. W tym czasie powinno potroić swoją objętość.
W gotowe ciasto włóż pięść i wyjmij na blat/stolnicę.
Palcami delikatnie rozłóż końce ciasta i złóż je w portfel (2 razy zagnij jak portfel). Odkrój też mały kawałek ciasto (ok. 30 g), które posłuży do zrobienia pasków na jajkach.
Zostaw ciasto jeszcze na 30 min, a następnie rozwałkuj złożone ciasto, bardzo delikatnie wyciągając je do przodu. Mas uzyskać dość długi i szeroki arkusz (ok. 25-30 cm długości i grubości ok. 1 cm).
Pokrój w kostkę 2 jajka na twardo, ser i boczek. wyłóż równomiernie na ciasto (pomijając boki do sklejenia ciasta).
Formę na babkę wysmaruj smalcem i włóż do niej ciasto z farszem zwinięte w rulon.
Odłożone wcześniej 30 g ciasta rozwałkuj (grubość na ok. pół cm) i pokrój ostrym nożem na małe paski o szerokości ok. pół cm). Jeśli chcesz użyć 4 jajek, potrzebujesz 8 pasków, ale możesz też użyć mniejszej ilości jajek.
Na cieście ułóż jajka ugotowane na twardo, a paski uformuj na nich w ten sposób, by tworzyły krzyż. Zlep końce pasków z ciastem. Odstaw teraz formę z ciastem na ok. 2h w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto posmaruj żółtkiem (albo mieszaniną żółtka i mleka). Piekarnik rozgrzej najpierw do 200 stopni, a potem obniż do 180 stopni i włóż babkę na ok. 45 min. Czy ciasto jest gotowe sprawdzaj wykałaczką. Aby paski na jajkach się nie przypaliły możesz formę przykryć np. folią.
Gdy już wyjmiesz babkę z piekarnika, odstaw ją jeszcze na co najmniej godzinę. Najlepiej smakuje po kilku godzinach i dopiero wtedy dobrze się kroi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz