Owocowe ciasto galaretkowe - bez dodatku cukru, banalnie proste!
Owocowe ciasto galaretkowe - bez dodatku cukru, banalnie proste!
Dawno nie było nowych przepisów, ale gotuję cały czas. :) Jednym z takich eksperymentów jest to ciasto. Banalne, ekspresowe, bez pieczenia.
Smacznego dnia!
SKŁADNIKI:
- opakowanie biszkoptów (nie zużywa się do końca) - polecam takie 3-składnikowe, bez zbędnych dodatków i konserwantów
- 800 g owoców jagodowych, mogą być mrożone (u mnie to mieszanka truskawek, malin oraz borówek, było ok 250g malin, 100g borówek i ok 350g mrożonego puree z truskawek - ale mogą być np. same maliny)
- 2 łyżki żelatyny
- przezroczysta galaretka (używam takiej bez cukru)
- ze 2 garście świeżych, sezonowych owoców (u mnie czarne maliny, ale mogą być Twoje ulubione)
- 2-3 kostki gorzkiej czekolady, dość drobno posiekanych
PRZEPIS:
Tortownicę wyłóż biszkoptami. Żelatynę zalej wodą (tak, żeby woda tylko przykryła proszek) i odstaw na ok. 10 min. W tym czasie zblenduj 800 owoców.Żelatynę zawsze rozpuszczam w metalowym kubku, a następnie umieszczam ją na pokrywce odwróconej górą do dołu, na garnku wypełnionym gotującą się wodą (woda nie może dotykać odwróconej pokrywki). Gaz zostawiam słabiutki. Ten sposób zapewnia mi łatwe i bezproblemowe rozpuszczenie żelatyny, bez jej przegrzewania.
Do rozpuszczonej żelatyny dodaj kilka łyżek zblendowanych owoców i dopiero taką mieszankę dodaj do pozostałych zblendowanych owoców. Tak przygotowaną masę wylej na biszkopty i odstaw do lodówki lub zamrażalnika (jeśli chcesz, żeby żelatyna szybciej się ścięła).
Następnie przygotuj według opakowania galaretkę (ja przy tym zawsze odejmuję ok 100 ml wody) i gdy zacznie już tężeć, to na stężałe już w lodówce ciasto, wyłóż wybrane, świeże owoce, posyp całość posiekaną gorzką czekoladą i zalej przezroczystą galaretką. Możesz też dodać posiekane orzechy i białą czekoladę. Odstaw ciasto do stężenia. Ja na koniec ozdobiłam je jadalnymi kwiatami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz