Leniwe gryczane
Kluski leniwe gryczane
Bardzo proste, domowe jedzenie; ale pyszne. Te gryczane leniwe najlepiej smakują moim zdaniem w otoczeniu skwarków i cebulki. Można też dodać trochę drobno pokrojonej kiełbasy. W wersji wegetariańskiej można je podać z roztopionym masłem albo bułką tartą.
Smacznego dnia!
ilość: 50 sztuk
potrzebujesz: stolnicy lub gładkiego blatu, dużego garnka, widelca, pomocna będzie łyżka cedzakowa
Wyłóż tę masę na stolnicę posypaną mąką gryczaną. Dodaj do twarogu mąkę gryczaną oraz odrobinę mąki ziemniaczanej u szybko wyrób składniki, tworząc kulę.
Następnie podziel kulę na pół i stwórz z tego ciasta wałeczki na grubość ok. 2 cm (jeśli są zbyt luźne i się rozpadają, podsyp je dodatkowo mąką).
Uformowane wałeczki lekko spłaszcz i krój w ukośne kawałki.
Gotowe kluseczki wrzuć na osolony wrzątek. Po ich wypłynięciu na wierzch, gotuj jeszcze ok. 3-4 min. Czy już są dobre, możesz sprawdzić po wyjęciu i rozkrojeniu/ugryzieniu jednego - muszą być ścięte w środku.
Polecam podawać ze skwarkami i cebulą albo z bułką tartą lub samym masełkiem. Świetnie smakują również obsmażane. Są też świetnym dodatkiem do różnych mięs albo gulaszy (także wegetariańskich).
potrzebujesz: stolnicy lub gładkiego blatu, dużego garnka, widelca, pomocna będzie łyżka cedzakowa
SKŁADNIKI:
- 400g tłustego twarogu
- 100g maki gryczanej
- łyżka maki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 2 szczypty soli
PRZEPIS:
Twaróg rozgnieć dokładnie (wystarczy widelcem) i wymieszaj z jajkami i solą.Wyłóż tę masę na stolnicę posypaną mąką gryczaną. Dodaj do twarogu mąkę gryczaną oraz odrobinę mąki ziemniaczanej u szybko wyrób składniki, tworząc kulę.
Następnie podziel kulę na pół i stwórz z tego ciasta wałeczki na grubość ok. 2 cm (jeśli są zbyt luźne i się rozpadają, podsyp je dodatkowo mąką).
Uformowane wałeczki lekko spłaszcz i krój w ukośne kawałki.
Gotowe kluseczki wrzuć na osolony wrzątek. Po ich wypłynięciu na wierzch, gotuj jeszcze ok. 3-4 min. Czy już są dobre, możesz sprawdzić po wyjęciu i rozkrojeniu/ugryzieniu jednego - muszą być ścięte w środku.
Polecam podawać ze skwarkami i cebulą albo z bułką tartą lub samym masełkiem. Świetnie smakują również obsmażane. Są też świetnym dodatkiem do różnych mięs albo gulaszy (także wegetariańskich).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz