Leniwe gryczane

Kluski leniwe gryczane


Kluski leniwe gryczane

Leniwe gryczane

Gryczane leniwe

Bezglutenowe leniwe

Kluski bezglutenowe


Bardzo proste, domowe jedzenie; ale pyszne. Te gryczane leniwe najlepiej smakują moim zdaniem w otoczeniu skwarków i cebulki. Można też dodać trochę drobno pokrojonej kiełbasy. W wersji wegetariańskiej można je podać z roztopionym masłem albo bułką tartą.

Smacznego dnia!


Kluski gryczane

Pierogi leniwe z mąki gryczanej

ilość: 50 sztuk
potrzebujesz: stolnicy lub gładkiego blatu, dużego garnka, widelca, pomocna będzie łyżka cedzakowa

SKŁADNIKI:

  • 400g tłustego twarogu
  • 100g maki gryczanej
  • łyżka maki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 2 szczypty soli

PRZEPIS:

Twaróg rozgnieć dokładnie (wystarczy widelcem) i wymieszaj z jajkami i solą.

Wyłóż tę masę na stolnicę posypaną mąką gryczaną. Dodaj do twarogu mąkę gryczaną oraz odrobinę mąki ziemniaczanej u szybko wyrób składniki, tworząc kulę.

Następnie podziel kulę na pół i stwórz z tego ciasta wałeczki na grubość ok. 2 cm (jeśli są zbyt luźne i się rozpadają, podsyp je dodatkowo mąką).

Uformowane wałeczki lekko spłaszcz i krój w ukośne kawałki.

Gotowe kluseczki wrzuć na osolony wrzątek. Po ich wypłynięciu na wierzch, gotuj jeszcze ok. 3-4 min. Czy już są dobre, możesz sprawdzić po wyjęciu i rozkrojeniu/ugryzieniu jednego - muszą być ścięte w środku.

Polecam podawać ze skwarkami i cebulą albo z bułką tartą lub samym masełkiem. Świetnie smakują również obsmażane. Są też świetnym dodatkiem do różnych mięs albo gulaszy (także wegetariańskich).

Orientacyjny koszt całości: +/- 10 zł


Kluski leniwe z mąki gryczanej

Kluski leniwe bezglutenowe

Pierogi leniwe bezglutenowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger