Czekoladowa tarta z kokosem i kiwi
Czekoladowa tarta z kokosem i kiwi
Jeśli nie możesz doczekać się wakacji, polecam tę prostą tartę! To połączenie kokosa i kiwi potrafi przywodzić na myśl egzotyczne wojaże. Oczywiście tarta bez pieczenia, co by się nie przemęczać. ;)W wersji wegańskiej masło zamień na olej, a rozpuszczoną czekoladę połącz ze zblendowanymi bananami.
Smacznego dnia!
ilość porcji: ok. 8-10
potrzebne przyrządy: poza garnkiem, miskami i przesiewakiem - forma do tarty lub tortownica (26 cm)
SKŁADNIKI:
SPÓD:- 200 g wiórków kokosowych
- 50 g tartych orzechów (u mnie arachidowe)*
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru**
**Jeśli nie straszne Ci bardziej wytrawne smaki, cukier można śmiało pominąć!
MASA CZEKOLADOWA:
- 200 g gorzkiej czekolady (2 tabliczki)
- 100 ml śmietanki 30%
- 50 g pasty kokosowej***
DEKORACJA:
- 1,5 sztuki kiwi
- ewentualnie: płatki lub wiórki kokosowe
PRZEPIS:
Wiórki kokosowe wymieszaj z tartymi orzechami i przesianym cukrem pudrem. Roztop masło i połącz z kokosową mieszanką. Powstałą masą wyłóż formę do tarty (lub tortownicę). Można ją wcześniej wyłożyć folią aluminiową albo po prostu wysmarować
odrobiną masła. Tak przygotowany spód wstaw do lodówki.
Gorzką czekoladę roztop z pastą kokosową i śmietanką. Najlepiej nad parą wodną (albo na indukcji na “2”). Zawsze najpierw podtapiam czekoladę, a dopiero potem dodaję śmietankę i pastę. Gotową masę czekoladową zostaw na chwilę do ostygnięcia.
W międzyczasie obierz i pokrój na małe kawałki kiwi. Dobrze odsączyć je z nadmiaru wody przy pomocy np. kawałka ręcznika papierowego. Jeden listek przykładamy do pokrojonego kiwi. Nie trzeba mocno go osuszać, chodzi tylko o to, by nie mokła nam za bardzo masa czekoladowa.
Lekko ostudzoną masę czekoladową wylej na schłodzony spód. Udekoruj kawałkami kiwi i ewentualnie płatkami kokosa.
Następnie wstaw tartę do lodówki na co najmniej 2 h. Im dłużej będzie w lodówce, tym spód będzie bardziej zwarty i będzie się ładniej kroił. Najładniej kroi się następnego dnia ;)
Gorzką czekoladę roztop z pastą kokosową i śmietanką. Najlepiej nad parą wodną (albo na indukcji na “2”). Zawsze najpierw podtapiam czekoladę, a dopiero potem dodaję śmietankę i pastę. Gotową masę czekoladową zostaw na chwilę do ostygnięcia.
W międzyczasie obierz i pokrój na małe kawałki kiwi. Dobrze odsączyć je z nadmiaru wody przy pomocy np. kawałka ręcznika papierowego. Jeden listek przykładamy do pokrojonego kiwi. Nie trzeba mocno go osuszać, chodzi tylko o to, by nie mokła nam za bardzo masa czekoladowa.
Lekko ostudzoną masę czekoladową wylej na schłodzony spód. Udekoruj kawałkami kiwi i ewentualnie płatkami kokosa.
Następnie wstaw tartę do lodówki na co najmniej 2 h. Im dłużej będzie w lodówce, tym spód będzie bardziej zwarty i będzie się ładniej kroił. Najładniej kroi się następnego dnia ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz