Wegańskie, sezamowe pieguski
Wegańskie, sezamowe pieguski
Bezglutenowe, wegańskie ciasteczka. Są odpowiednie przy nietolerancji laktozy czy jajek.
W smaku trochę przypominają… sezamki! Forma zaś jest typowa dla piegusków. Przy tym są bardzo mięciutkie! I naprawdę uzależniają ;)
Dzięki temu, że są lekko wilgotne nie trzeba ich nawet przechowywać w jakimś specjalnym pudełku. Nie wyschną położone na talerzyku nawet przez dobę. Dłużej nie testowałam :)
Smacznego dnia!
ilość porcji: ok. 11-12 sztuk
ponadpodstawowe przyrządy: do nakładania masy na ciasteczka przydatna jest profesjonalna gałkownica (ale nie jest niezbędna)
SKŁADNIKI:
- 120g tahini (pół szklanki o pojemności 250 ml)*
- 60g banana (połowa jednego banana)
- 60g jabłka (połowa obranego, średniej wielkości)
- 70g mąki owsianej (15 łyżek z lekką górką)**
- ⅓ szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia (beglutenowego lub własnej mieszanki: 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej i 1/2 łyżeczki kamienia potasu)
- szczypta soli
- 50g drobno posiekanej czekolady lub chocolate chips
**ważne, by patrzeć na oznaczenia, czy dana mąka owsiana jest bezglutenowa (bez śladowych ilości). Równie dobre spośród mąk bezglutenowych powinny być: ryżowa oraz gryczana. Z pszenną też powinno wyjść, jedynie mogą być mniej wilgotne
PRZEPIS:
Zblenduj/rozgnieć banana. Jabłko zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Tahini przełóż do rondelka, dodaj banana i jabłko. Podgrzewaj dosłownie chwilę, żeby masy połączyły się ze sobą. Masa odrobinę zgęstnieje.Suche składniki połącz ze sobą w misce - przesiej mąkę, proszek, sól i dodaj cukier. Wymieszaj. Połącz razem masą z tahini i wymieszaj ciasto. Dodaj czekoladę lub chocolate chips (odrobinę możesz zostawić do przyozdobienia ciasteczek po upieczeniu lub ozdobienia na samy wierzchu).
Tak przygotowane ciasto chłodź ok. godziny w lodówce (jeśli się zagapisz i będzie dłużej - to nie problem).
Po wyjęciu masy z lodówki, formuj kulki za pomocą zwykłych łyżek lub łyżki do lodów (ważne, by to były kulki - dzięki temu podczas opadania masy w piekarniku, boki ciasteczek nie będą zbyt spieczone - nie uklepuj ciasta na blaszce!).
Uformowane ciasteczka układaj na blaszce wyłożonej papierem (ciasteczka nie muszą być bardzo równe). Wciśnij na wierzch w ciastka posiekaną czekolady lub chocolate chips (albo możesz tę resztkę położyć na gorące, już upieczone ciasteczka :) )
Ciasteczka piecz ok. 8-10 min w 180 stopniach.
Orientacyjny koszt całości: ok. 7,5 zł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz