Wegańskie, sezamowe pieguski

Wegańskie, sezamowe pieguski 


Bezglutenowe, wegańskie ciasteczka. Są odpowiednie przy nietolerancji laktozy czy jajek.

W smaku trochę przypominają… sezamki! Forma zaś jest typowa dla piegusków. Przy tym są bardzo mięciutkie! I naprawdę uzależniają ;)

Dzięki temu, że są lekko wilgotne nie trzeba ich nawet przechowywać w jakimś specjalnym pudełku. Nie wyschną położone na talerzyku nawet przez dobę. Dłużej nie testowałam :)

Smacznego dnia!



Wegańskie pieguski sezamowe

ilość porcji: ok. 11-12 sztuk
ponadpodstawowe przyrządy: do nakładania masy na ciasteczka przydatna jest profesjonalna gałkownica (ale nie jest niezbędna)


SKŁADNIKI:

  • 120g tahini (pół szklanki o pojemności 250 ml)* 
  • 60g banana (połowa jednego banana)
  • 60g jabłka (połowa obranego, średniej wielkości)
  • 70g mąki owsianej (15 łyżek z lekką górką)**
  • ⅓ szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia (beglutenowego lub własnej mieszanki: 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej i 1/2 łyżeczki kamienia potasu)
  • szczypta soli
  • 50g drobno posiekanej czekolady lub chocolate chips

*zamiast tahini można użyć dowolnego, 100% masła: “orzechowego”, migdałowego, laskowego etc. Polecam jednak tahini, bo nadaje bardzo oryginalnego, sezamkowego posmaku.
**ważne, by patrzeć na oznaczenia, czy dana mąka owsiana jest bezglutenowa (bez śladowych ilości). Równie dobre spośród mąk bezglutenowych powinny być: ryżowa oraz gryczana. Z pszenną też powinno wyjść, jedynie mogą być mniej wilgotne



PRZEPIS:

Zblenduj/rozgnieć banana. Jabłko zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Tahini przełóż do rondelka, dodaj banana i jabłko. Podgrzewaj dosłownie chwilę, żeby masy połączyły się ze sobą. Masa odrobinę zgęstnieje.

Suche składniki połącz ze sobą w misce - przesiej mąkę, proszek, sól i dodaj cukier. Wymieszaj. Połącz razem masą z tahini i wymieszaj ciasto. Dodaj czekoladę lub chocolate chips (odrobinę możesz zostawić do przyozdobienia ciasteczek po upieczeniu lub ozdobienia na samy wierzchu).

Tak przygotowane ciasto chłodź ok. godziny w lodówce (jeśli się zagapisz i będzie dłużej - to nie problem).

Po wyjęciu masy z lodówki, formuj kulki za pomocą zwykłych łyżek lub łyżki do lodów (ważne, by to były kulki - dzięki temu podczas opadania masy w piekarniku, boki ciasteczek nie będą zbyt spieczone - nie uklepuj ciasta na blaszce!).


Uformowane ciasteczka układaj na blaszce wyłożonej papierem (ciasteczka nie muszą być bardzo równe). Wciśnij na wierzch w ciastka posiekaną czekolady lub chocolate chips (albo możesz tę resztkę położyć na gorące, już upieczone ciasteczka :) )

Ciasteczka piecz ok. 8-10 min w 180 stopniach.


Orientacyjny koszt całości: ok. 7,5 zł

Ciasteczka pieguski wegańskie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger