Sałatka a'la Italia
Najlepsza sałatka a'la italia
Pomysł na tę sałatkę powstał w czasie pobytu we Włoszech, gdy nie mogliśmy korzystać z kuchni w wynajętym b&b. Tak zasmakowaliśmy w tym spontanicznym połączeniu, że teraz zdarza nam się ją jeść na obiad, kolację, a czasem nawet śniadanie. Samodzielnie lub z dodatkami np. chlebem typu włoskiego lub focaccią. Sprawdź z czym Tobie najbardziej posmakuje!
Smacznego dnia!
Ilość porcji: ok. 4 duże porcje
Nie potrzeba żadnych ponad podstawowych przyrządów
Ser, pomidorki i wędliny wrzucamy do sałaty. Wszystko dokładnie mieszamy. Posypujemy orzeszkami piniowymi i doprawiamy do smaku solą i pieprzem - najlepiej świeżo zmielonym. Dodatkowo możemy jeszcze dodać tartego parmezanu. Wlewamy oliwę i wszystko mieszamy. Gotowe!
Dodatkowe wskazówki:
Nie potrzeba żadnych ponad podstawowych przyrządów
SKŁADNIKI:
- 100g rukoli
- 100-120g dowolnej sałaty (insaltina, raddicio, roszponka, dowolny mix)
- 1 kulka mozarelli
- kilka plasterków szynki parmeńskiej
- kilka plasterków pikantnego salami
- 10-12 pomidorków koktajlowych (można dać więcej)
- garść orzeszków piniowych (w wersji bardziej ekonomicznej: pestki słonecznika*)
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku (pieprz najlepiej świeżo zmielony)
- ewentualnie: kilka łyżek tartego parmezanu (polecam dodać)
PRZEPIS:
Wszystkie sałaty myjemy (gdy tego wymagają rwiemy na mniejsze kawałki) i wrzucamy do dużej miski. Mozzarellę kroimy w kosteczkę lub rwiemy na nieregularne, dość małe kawałki. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki/ćwiartki. Wędliny kroimy lub rwiemy palcami na mniejsze kawałki.Ser, pomidorki i wędliny wrzucamy do sałaty. Wszystko dokładnie mieszamy. Posypujemy orzeszkami piniowymi i doprawiamy do smaku solą i pieprzem - najlepiej świeżo zmielonym. Dodatkowo możemy jeszcze dodać tartego parmezanu. Wlewamy oliwę i wszystko mieszamy. Gotowe!
Dodatkowe wskazówki:
- Można podawać samodzielnie lub jako dodatek do obiadu
- Świetnie pasuje do niej chleb w stylu włoskim lub focaccia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz