Sałatka a'la Italia

Najlepsza sałatka a'la italia 


Sałatka idealna na obiad lub kolację

Przepis tak prosty i szybki, że bardziej się nie da. Jeśli dodać do tego jeszcze, że Ukochany rozpływa się nad nim w taki sposób, jakby to był 8 cud świata… to chyba znaleźliśmy przepis idealny ;)

Pomysł na tę sałatkę powstał w czasie pobytu we Włoszech, gdy nie mogliśmy korzystać z kuchni w wynajętym b&b. Tak zasmakowaliśmy w tym spontanicznym połączeniu, że teraz zdarza nam się ją jeść na obiad, kolację, a czasem nawet śniadanie. Samodzielnie lub z dodatkami np. chlebem typu włoskiego lub focaccią. Sprawdź z czym Tobie najbardziej posmakuje!

Smacznego dnia!



Sałatka we włoskim stylu

Ilość porcji: ok. 4 duże porcje
Nie potrzeba żadnych ponad podstawowych przyrządów 



SKŁADNIKI:

  • 100g rukoli
  • 100-120g dowolnej sałaty (insaltina, raddicio, roszponka, dowolny mix)
  • 1 kulka mozarelli
  • kilka plasterków szynki parmeńskiej
  • kilka plasterków pikantnego salami
  • 10-12 pomidorków koktajlowych (można dać więcej)
  • garść orzeszków piniowych (w wersji bardziej ekonomicznej: pestki słonecznika*)
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku (pieprz najlepiej świeżo zmielony)
  • ewentualnie: kilka łyżek tartego parmezanu (polecam dodać)
*Pestki słonecznika odrobinę zmienią ostateczny smak sałatki, ale nadadzą dodatkową - moim zdaniem bardzo tu potrzebną - chrupkość.

PRZEPIS:

Wszystkie sałaty myjemy (gdy tego wymagają rwiemy na mniejsze kawałki) i wrzucamy do dużej miski. Mozzarellę kroimy w kosteczkę lub rwiemy na nieregularne, dość małe kawałki. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki/ćwiartki. Wędliny kroimy lub rwiemy palcami na mniejsze kawałki.

Ser, pomidorki i wędliny wrzucamy do sałaty. Wszystko dokładnie mieszamy. Posypujemy orzeszkami piniowymi i doprawiamy do smaku solą i pieprzem - najlepiej świeżo zmielonym. Dodatkowo możemy jeszcze dodać tartego parmezanu. Wlewamy oliwę i wszystko mieszamy. Gotowe!


Dodatkowe wskazówki:

  • Można podawać samodzielnie lub jako dodatek do obiadu
  • Świetnie pasuje do niej chleb w stylu włoskim lub focaccia



Całkowity orientacyjny koszt (przy wersji z drogimi orzeszkami piniowymi): ok. 25 zł

(ze słonecznikiem ok. 7 zł tańsze)


Sałatka z oliwą z oliwek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger