Bezglutenowa, orzechowa "bułka" tarta

Bezglutenowa bułka tarta z mielonych orzechów arachidowych 

Bułka tarta z mielonych orzechów


Latem aż ciężko nie skusić się na klasykę - gotowanego świeżego kalafiora (czy fasolkę szparagową) z bułką tartą. To na pewno stanowi smak dzieciństwa pewnie dla niejednej osoby.

Ale co zrobić, gdy nie możemy jeść glutenu albo ograniczamy spożywanie węglowodanów? Z pomocą przychodzi cudowna mąka arachidowa! Używam mąki średnio zmielonej i taka nadaje się najlepiej do stworzenia “bułki”. Możesz spróbować innych rodzajów “tartych” orzechów (drobno zmielona mąka migdałowa się nie nada), ale smak będzie już inny. Ja wybrałam mąkę arachidową ze względu na jej łagodny, leciutko słodkawy smak. Oczywiście orzechy można też zmielić samodzielnie.

Dodatkowo do bułki dorzuciłam odrobinę sproszkowanego korzenia macy. Maca wspomaga pamięć i koncentrację, dodaje energii, zawiera sporo witamin i minerałów, reguluje gospodarkę hormonalną, wspomaga płodność. Generalnie robi się jednym z modniejszych dodatków do jedzenia i jest już w Polsce bardzo łatwo dostępna. ;)

Zastanawiałam się, gdzie jeszcze można sensownie wykorzystać macę poza napojami. Bułka tarta to zaskakujący wybór, ale naprawdę to ze sobą pasuje! Maca ma moim zdaniem miły “wafelkowy” zapach, ale smak jest nieco dziwny… połączenie gorzkości ze słodyczą. Wspaniale jednak komponuje się z orzechami arachidowymi!

Ciężko jest mi być obiektywną, ale usłyszałam, że ta bułka smakuje lepiej niż oryginalna. Polecam więc spróbować. ;) Świetny dodatek zarówno do kalafiora, jak i fasolki szparagowej.

Smacznego dnia!



Bułka tarta z mąki orzechowej

ilość porcji: mniej więcej na całego, średniej wielkości kalafiora (ok. 4-5 porcji)
potrzebujesz: patelni/garnuszka, drewnianej łyżki (mniej niszczy powierzchnię garnków i patelni, jeśli Ci to nie przeszkadza - użyj jakiejkolwiek), łyżki i łyżeczki do odmierzania składników

SKŁADNIKI:

  • 4 łyżki masła*
  • 8 łyżek średnio zmielonej mąki arachidowej (z lekką górką) lub zmielonych orzechów
  • ew. 1,5 łyżeczki sproszkowanego korzenia maca**
*krojone z kostki, z leciutką górką
**jeśli nie masz, możesz pominąć. On nieco wzmacnia smak, ale używam go głównie dla jego właściwości.

PRZEPIS:

Na patelni/rondelku rozpuść masło. Dodaj mąkę orzechową i dokładnie wymieszaj. Podsmażaj chwilę dla uzyskania ładnego, złocistobrązowego koloru. Odstaw z ognia i na koniec dodaj sproszkowany korzeń maca. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj i tyle. Gotowe! 😉

Dodatkowe wskazówki:

  • Z tą "bułką" postępujemy jak z typową! W zależności od tego, czy konsystencja wychodzi nam zbyt luźna/zbyt sucha - dodajemy po łyżce masła lub mąki, tak by uzyskać pożądaną przez nas konsystencję.

Orientacyjny koszt całości (już z macą!): ok. 2,30 zł

Orzechowa bułka tarta ze sproszkowaną macą

Komentarze

Popularne posty