Truskawkowy sernik ombre na zimno

Truskawkowy, delikatny torcik sernikowy ombre na zimno 

Torcik na zimno w 3 kolorach

Leciutkie, orzeźwiające, niezwykle delikatne! Truskawkowy torcik / sernik ombre to idealny wybór na lato! Bardzo efektownie się prezentuje i ma miłą, piankową strukturę.

A jeśli ktoś, kto nie lubi ciast sięga po drugi kawałek... to znak, że to naprawdę bardzo dobre ciasto! :) 

Słodycz tego ciasta tak naprawdę zależy od jakości truskawek, które mamy. Jeśli masz dość kwaśne truskawki, możesz dać więcej cukru. Poza tym nie polecam zmniejszać podanej ilości. Torcik smakuje nawet osobom, które niezbyt chętnie sięgają po desery. Ja sama, jeśli biorę przepis z internetu, to na ogół używam połowę podanej ilości cukru... więc jeśli w moich przepisach da się zmniejszyć tę ilość - zawsze zwrócę na to uwagę.

Do tego ciasta wybieraj dobrej jakości twaróg sernikowy. Zbyt wodnisty może zaburzyć strukturę torciku. Unikaj twarogów, w których na pierwszym miejscu znajduje się mleko (albo w ogóle składa się głównie z niego) oraz zbędne dodatki i specjalne zagęszczacze.

Te wszystkie zabiegi warte są ostatecznego efektu smakowego! :)

Smacznego dnia!


Truskawkowe piankowe ciasto na zimno

ilość: ok. 10-12 kawałków
potrzebujesz: tortownicy 21-22 cm (będzie wypełniona po brzegi), 3 misek, miksera + ewentualnie blendera (ale sam mikser powinien wystarczyć), przesiewaka i kubeczek/garnuszek do rozpuszczenia żelatyny nad parą wodną

SKŁADNIKI:

  • 300g truskawek świeżych + ew. do dekoracji
  • 600 g twarogu sernikowego (dobrej jakości)
  • 400 g śmietanki 36% (ew. dodatkowo 1-2 łyżki mascarpone, gdyby mimo tylu % słabo się ubijała w gorącej kuchni)*
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 75g cukru pudru
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • skórka z połowy cytryny
  • 3 łyżki żelatyny
  • 70 ml wody
*możesz spróbować ze śmietanką 30%, ale nie gwarantuję sukcesu. Wiele śmietanek 30% ubija się naprawdę kiepsko!


PRZEPIS:

Zblenduj lub zmiksuj (blenderem będzie szybciej i sprawniej) bardzo dokładnie 300 g truskawek, 40 g cukru pudru i 2 łyżeczki soku z cytryny. Gotowy mus odstaw do lodówki.

3 łyżki żelatyny zalej 70 ml wody i odstaw. W międzyczasie, w kolejnej misce zmiksuj 600 g twarogu sernikowego z 35 g cukru pudru i 150 ml jogurtu naturalnego.

Napęczniałą żelatynę rozpuść na parą wodną i mieszaj aż masa będzie gładka (bez grudek) - postępuję w ten sposób nawet z żelatyną, która ma na opakowaniu informację, że można ją zalewać wrzątkiem. Gotową żelatynę odstaw na chwilę do lekkiego ostygnięcia (maks. 1 minuta - jeśli żelatyna będzie zbyt zimna, to możemy mieć trudności z jej rozmieszaniem i w cieście mogą się pojawić zbite kawałki żelatyny). Następnie dodaj do żelatyny jedną łyżkę masy sernikowej i dobrze wymieszaj. Powtórz to jeszcze dwa razy i dodaj zahartowaną w ten sposób żelatynę do pozostałej masy sernikowej. Zmiksuj dla równomiernego wymieszania.


Ciasto ombre truskawkowe

W osobnej misce ubij 400 g śmietanki 36% (jeśli i tak nie wychodzi sztywna, czasem bywa z tym problem latem - dodaj 1-2 łyżki mascarpone). Następnie zmiksuj ją z łyżeczką soku z cytryny oraz skórką startą z połowy cytryny i wymieszaj razem z masą sernikową.

Tortownicę możesz wyłożyć folią (żeby ochronić spód tortownicy) i wlej na jej spód 1/3 gotowej masy serowej (ok. 400 g, całość powinna mieć ok. 1200 g). Wstaw tortownicę do zamrażalnika, by masa lekko się ścięła (maks. ok. 10 min).

Pozostałą masę sernikową zmiksuj z 1/2 musu truskawkowego. Na ścięty spód ciasta wylej 1/2 masy sernikowej i ponownie włóż do zamrażalnika do ścięcia się masy.

Ostatnią porcję musu zmiksuj z masą sernikową i wylej ją na lekko ścięte, poprzednie masy.

Ciasto możesz włożyć na kolejne 10 min do zamrażalnika, a potem przenieść do lodówki lub od razu umieścić je w lodówce. Torcik sernikowy najlepiej zrobić dzień wcześniej.


Orientacyjny koszt całości: 19 zł


Tort ombre

Komentarze

Popularne posty