Ciasteczka a la brownie nadziewane truskawkami

Kakaowo-orzechowe ciasteczka a la brownie
z nadzieniem z truskawek

Ciasteczka brownie z truskawkami

Czy może być lepsze połączenie od kakao, orzechów i truskawek? :) Choć ciasteczka z kakao i orzechami nie kojarzą się z latem, to jednak z tego przepisu warto robić właśnie w czerwcu, kiedy mamy świeże truskawki. :) Z takich najłatwiej przygotować nadzienie, które nie będzie zbyt wodniste.

Ciasteczka smakują i przypominają trochę brownie. Smak kakao i orzechów wspaniale przełamuje nadzienie z truskawek. Możesz nałożyć dowolną ilość truskawek (np. zwiększyć ilość podaną w przepisie), byle tylko kulka ładnie się formowała i zlepiała. Za każdym razem próbowałam je robić z różną ilością nadzienia, zawsze wychodziły. :)


Można przechowywać zarówno w temperaturze pokojowej, jak i w lodówce (co robię, gdy jest niesamowity upał) - najlepiej pod przykryciem lub w puszce.

Smacznego dnia!


Ciasteczka brownie z mąki orzechowej

ilość sztuk: ok. 15
potrzebujesz: miksera, miski, przesiewaka, blaszki i piekarnika


SKŁADNIKI:

  • 120g masła (z temperatury pokojowej)
  • 100g mąki pszennej
  • 100g mąki arachidowej (albo samodzielnie zmielonych orzechów arachidowych)*
  • 60g cukru pudru**
  • 40 g kakao
  • 1 duże jajko (trochę przerośnięte "M-ki" też dadzą radę ;) )
  • 1/2 łyżeczki proszku
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii***
*ja używam mąki dość grubo zmielonej. Jeśli potrzebujesz, możesz spróbować zamienić ją na inną grubo tartą mąkę - czyli nie nadaje się np. drobno zmielona mąka migdałowa, ale "tarte migdały" już tak ;) Jeśli masz blender z siekaczem, z łatwością możesz ją zrobić samodzielnie!
**możesz nieco zmniejszyć ilość cukru, ale nie dawałabym mniej niż 40g
***to dla smaku, więc możesz pominąć, jeśli nie masz

nadzienie:

  • 1/3 szklanki truskawek (pokrojonych w drobną kostkę)
  • 1 i 1/3 łyżeczki cukru pudru
  •  2,5 łyżeczki mąki orzechowej (ew. ziemniaczanej)

PRZEPIS:

Cały przygotowania rozpocznij od umycia i osuszenia truskawek. Dzięki temu, już podczas nakładania nadzienia, truskawki będą miały mniej wilgoci.

Utrzyj masło z cukrem - ja zawsze najpierw miksuję kilka chwil samo masło, a potem dodaję przesiany cukier puder i ucieram razem do uzyskania puszystej masy (to jest bardzo krótki proces, max. 3-4 min).

Następnie dodaj ekstrakt z wanilii i jajko, zmiksuj całość. Dodaj przesiane: mąkę pszenną, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, kakao i zmiksuj dokładnie. Na końcu dodaj mąkę arachidową i znów zmiksuj tak, by powstała gładka masa.

Powstała masa będzie bardzo miękka, ale nie będzie się mocno kleić do palców (łatwo odchodzi zarówno od palców, jak i szpatułek miksera). Wstaw miskę z masą ciasteczkową do lodówki na co najmniej godzinę.

Przed rozpoczęciem formowania ciasteczek nagrzej piekarnik do 180 stopni.

Truskawki pokrój na drobną kostkę. Zasyp cukrem i wybraną mąką, dobrze wymieszaj.

Nabieraj kulki ciasta kakaowego, mniej więcej wielkości trochę przerośniętej trufli czekoladowej (+/- 4cm). Polecam najpierw uformować kulki, a potem wykładać nadzienie. Kulki się nie rozpuszczą nawet podczas prawie 30-stopniowego upału, a nam łatwiej wtedy porównać ich wielkości. 


Następnie będziemy je nadziewać. Każdą kolejną kulkę ciasta spłaszcz, nałóż mniej więcej łyżeczkę (lub 3/4 łyżeczki) truskawek i zlep wszystko dokładnie. Im więcej nadzienia tym trzeba to robić delikatniej. Ponownie uformuj kształt kulki/trufli i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.


Ciasteczka kakaowe nadziewane truskawkami

Piecz ok. 15 min. Gotowe ciasteczka lekko opadną/rozleją się i leciutko popękają z wierzchu (tym większe pęknięcia, im ciasto było słabiej zlepione). Ciasteczka najlepiej studzić na kratce. Początkowo podczas przekładania wymagają odrobiny delikatności, bo są dość miękkie tuż po upieczeniu. Podczas stygnięcia, nabiorą pewnej twardości.


Gotowe :)


Dodatkowe wskazówki:
  • Jeśli powstała masa wyjdzie Ci z jakiegoś powodu (np. źle odmierzonych proporcji) za sucha, dodaj łyżkę mleka. Jeśli zbyt mokra, nie dająca się wziąć do ręki - dodawaj po łyżce mąkę i zmiksuj na nowo. Masa z tego przepisu pod koniec miksowania jest miękka, ale spokojnie da się wziąć jej kawałeczek w rękę, a ciasto swobodnie odkleja się od rąk. Dzięki włożeniu do lodówki odrobinę twardnieje (ale wciąż jest plastyczna) i  później jeszcze łatwiej jest nam formować ciasteczka. 
  • Jako nadzienia możesz też użyć samych truskawek (bez mąki i cukru), ale licz się z tym, że niestety sok z truskawek będzie wypływał w czasie pieczenia (mąka i cukier pochłaniają nam nadmiar wilgoci). Na ostateczny wygląd ciasteczek nie powinno mieć to jednak dużego wpływu. Smakowo taka wersja nie różni się w wyraźny sposób (testowałam ;) )

Orientacyjny koszt: ok. 9 zł (+/- 0,60 zł za ciasteczko)



Ciasteczka a la brownie z owocowym nadzieniem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger