Placki z białej rzodkwi
Placki z białej rzodkwi
Te placuszki powstały z przypadku. I czasem z takiego przypadku powstaje przepyszne danie!Nie zauważyłam, żeby biała rzodkiew była szczególnie często używana w naszej kuchni… najczęściej używa się jej w surówkach. Jeśli nigdy nie próbowałeś/aś tego warzywa... to jej smak można porównać w jakimś stopniu do rzodkiewki.
Ostateczny smak placków z białej rzodkwi trudno jednak porównać do czegokolwiek innego. Są bardzo delikatne. Szybkie i bardzo proste w przygotowaniu! Komponują się z mięsem, ale i warzywnymi sosami. Dobra alternatywa dla placków z ziemniaków czy cukinii.
Smacznego dnia!
ilość porcji: 4-6 sztuk (zależnie od wielkości, jaką uformujemy)
potrzebujesz: tylko patelni, miski, łyżki i ew. wyciskacza do czosnku
potrzebujesz: tylko patelni, miski, łyżki i ew. wyciskacza do czosnku
SKŁADNIKI:
- połowa długiej białej rzodkwi (+/- 300g)
- 3 łyżki mąki (z lekka górką, ok. 35 g) - u mnie płaskurka*
- 1 jajko
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 2 małe ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku**
- ulubiony tłuszcz do smażenia
*może być też zwykła pszenna, ale bazowe bezglutenowe też będą ok: owsiana, ryżowa, gryczana, jaglana!
** pieprzu daję zawsze 2x więcej niż soli np. 1/4 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu
Po 15 min odsącz rzodkiew z nadmiaru wody i dodaj do niej mąkę, jajko, czosek, przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
Na patelnię wlej/rozpuść tłuszcz i łyżką nakładaj masę na placki. Smaż z obu stron na rumiano. Gotowe!
Dodatkowe wskazówki:
** pieprzu daję zawsze 2x więcej niż soli np. 1/4 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu
PRZEPIS:
Oskrob rzodkiew (tak jak marchewkę, czy pietruszkę) i zetrzyj ją na tarce. Posyp solą i odstaw na ok. 15 min. W międzyczasie posiekaj lub przeciśnij ząbki czosnku.Po 15 min odsącz rzodkiew z nadmiaru wody i dodaj do niej mąkę, jajko, czosek, przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
Na patelnię wlej/rozpuść tłuszcz i łyżką nakładaj masę na placki. Smaż z obu stron na rumiano. Gotowe!
Dodatkowe wskazówki:
- Jeśli robię większą ilość placków (np. z całej lub kilku rzodkwi) to po jakimś czasie smażenia, w surowej masie czekającej na swoją kolej, może pojawiać się coraz więcej płynu - jajko będzie trochę ściekać z wiórków rzodkwi, mieszając się z płynem z warzywa (rzodkiew ciężko idealnie odcisnąć i nie trzeba tego robić bardzo mocno). Ja nigdy tego zbierającego się potem płynu nie odsączam. Przed wyłożeniem masy na patelnie energicznie mieszam i wykładam z płynem (który i tak w większości osiądzie z powrotem na wiórkach rzodkwi). Nie ma sensu tego marnować
- Tak jak pisałam przy liście składników - do tych placków możesz zarówno używać mąki pszennej, jej zdrowszej alternatywy w postaci mąki płaskurki lub orkiszowej, albo dowolnej bazowej bezglutenowej: owsiana, ryżowa, gryczana, jaglana
Orientacyjny koszt całości: ok. 3,5 - 4 zł
Proste placki, a z powodzeniem można podać nawet na bardziej uroczystym obiedzie
Ja w tym roku zamierzam pierwszy raz wyhodować swoją rzodkiew i już się cieszę, że wykorzystam ten świetny przepis!
OdpowiedzUsuńZatem smacznego życzę! :) Ja uwielbiam te placki. Najczęściej w ten sposób wykorzystuję rzodkiew ;)
Usuń