Placki z białej rzodkwi

Placki z białej rzodkwi 

Te placuszki powstały z przypadku. I czasem z takiego przypadku powstaje przepyszne danie!

Nie zauważyłam, żeby biała rzodkiew była szczególnie często używana w naszej kuchni… najczęściej używa się jej w surówkach. Jeśli nigdy nie próbowałeś/aś tego warzywa... to jej smak można porównać w jakimś stopniu do rzodkiewki.

Ostateczny smak placków trudno jednak porównać do czegokolwiek innego. Są bardzo delikatne. Szybkie i bardzo proste w przygotowaniu! Komponują się z mięsem, ale i warzywnymi sosami. Dobra alternatywa dla placków z ziemniaków czy cukinii.

Smacznego dnia!


Oryginalne w smaku placuszki z białej rzodkwi


ilość porcji: 4-6 sztuk (zależnie od wielkości, jaką uformujemy)
potrzebujesz: tylko patelni, miski, łyżki

SKŁADNIKI:

  • połowa długiej białej rzodkwi (+/- 300g)
  • 3 łyżki mąki (z lekka górką, ok. 35 g) - u mnie płaskurka*
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • pół łyżeczki granulowanego czosnku
  • sól i pieprz do smaku**
  • ulubiony tłuszcz do smażenia
*może być też zwykła pszenna, ale i bazowe bezglutenowe będą ok!
** pieprzu daję zawsze 2x więcej niż soli np. 1/4 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu

PRZEPIS:

Oskrob rzodkiew (tak jak marchewkę, czy pietruszkę) i zetrzyj ją na tarce. Posyp solą i odstaw na ok. 15 min. Po tym czasie odsącz dokładnie z nadmiaru wody. Jeśli chcesz możesz powtórzyć tę procedurę jeszcze raz. Nie trzeba jej jednak całkowicie pozbawiać nadmiaru wody.

Dodaj do startej rzodkwi mąkę, jajko, przyprawy i dokładnie wymieszaj. Na patelnię wlej/rozpuść tłuszcz i łyżką nakładaj masę na placki.

Smaż z obu stron na rumiano. Gotowe!


Dodatkowe wskazówki:
  • Jeśli robię większą ilość placków (np. z całej lub kilku rzodkwi) to po jakimś czasie smażenia, w surowej masie czekającej na swoją kolej, może pojawiać się coraz więcej płynu - jajko będzie trochę ściekać z wiórków rzodkwi, mieszając się z płynem z warzywa (rzodkiew ciężko idealnie odcisnąć i nie trzeba tego robić bardzo mocno). Ja nigdy tego zbierającego się potem płynu nie odsączam. Przed wyłożeniem masy na patelnie energicznie mieszam i wykładam z płynem (który i tak w większości osiądzie z powrotem na wiórkach rzodkwi). Nie ma sensu tego marnować. ;)

Orientacyjny koszt całości: ok. 3,5 - 4 zł

Placki z rzodkwi jako alternatywa dla placków z cukinii

Proste placki, a z powodzeniem można podać nawet na bardziej uroczystym obiedzie

Do czego użyć białą rzodkiew

Komentarze

Popularne posty