Pieczone schabowe w brokułowej panierce
Pieczone kotlety schabowe w brokułowej panierce
Pieczone kotlety schabowe w bezglutenowej panierce: brokułowej (!), wychodzą bardzo soczyste i mają niesamowicie oryginalny smak! Szybkie do zrobienia na co dzień, ale świetnie nadają się na jakąś bardziej odświętną okazję.
Bardzo dobre dla wszystkich osób na dietach bezglutenowych. Panierka nie wymaga żadnej mąki, jest w niej samo warzywo.
Smak kotletów w brokułowej panierce jest bardzo oryginalny, bo wśród najróżniejszych nut, przebija się też posmak… ryby! To było pierwsze skojarzenie moje i męża, ale spokojnie - to lekki posmak naprawdę delikatnej i szlachetnej ryby. :)
Nie musisz wyrzucać resztek brokuła, które pozostaną po przygotowaniu panierki. Po starciu górnej części różyczek, możesz resztki po prostu ugotować i zjeść lub dodać do innej potrawy (mi zdarza się przechować ugotowane resztki brokuła w lodówce i dodać np. do jajecznicy na śniadanie dnia następnego).Takie "zero waste".
Smacznego dnia!
ilość porcji: 4
potrzebujesz: tarki, piekarnika, blaszki lub formy żaroodpornej, kilku miseczek i widelca
SKŁADNIKI:
- 4 plasterki schabu
- 1 jajko
- 1 średniej wielkości świeży brokuł
- 2-3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 2 łyżeczki granulowanego czosnku
- sól i pieprz
PRZEPIS:
Schab rozbij do pożądanej grubości. Każdą stronę tak przygotowanych kotletów posyp/natrzyj wszystkimi przyprawami. Pozostaw do przegryzienia się smaków.W tym czasie surowego, świeżego brokuła rozdziel na różyczki i dokładnie je opłucz. Górną część różyczek (te zielone “wypustki”) zetrzyj na drobnej tarce. Kształtem i strukturą odrobinę będzie to przypominać bułkę tartą.
Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
W jednej miseczce roztrzep jajko, a do drugiej przesyp startego brokuła. Plasterki schabu najpierw zanurzaj w jajku, a następnie obtaczaj w startym brokule.
Kotlety połóż na blaszce wyłożonej papierem albo w naczyniu żaroodpornym (naczynie warto lekko wysmarować jakimś tłuszczem).
Piecz z jednej strony 10 min, następnie przewróć na drugą stronę i piecz kolejne 10 min. Gotowe!
Dodatkowe wskazówki:
- Tak przygotowane schabowe możesz też usmażyć w tradycyjny sposób. Będą mniej delikatne w smaku, ale również bardzo smaczne :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz