Roladki schabowe z cukinią i orzechami

Krokiety / roladki schabowe z cukinią i orzechami 

Schabowe z farszem z cukinii



Przygotowuje się je tylko odrobinę dłużej niż zwykłe schabowe, a smakują naprawdę obłędnie. Roladki schabowe z cukinią i orzechami najlepsze są ciepłe, świeżo przygotowane; ale będą smakować także po podgrzaniu na następny dzień, a nawet na zimno!

Cukinia nadaje farszowi wspaniałą, miłą soczystość, a orzechy ciekawy posmak (i w farszu nie są twarde!). Tarte mielony orzechy włoskie dodaję też dodatkowo do panierki, nie polecam jednak robić panierki tylko z samej mąki orzechowej - mogą wyjść zbyt gorzkie w smaku. Tarte orzechy włoskie mają naprawdę ostry, gorzkawy smak.

Jeśli nie możesz jeść zwykłej panierki (unikasz węglowodanów lub jesz bezglutenowo), polecam zaopatrzyć się z mąkę arachidową i w niej panierować. Mąka arachidowa (tarte orzechy arachidowe) mają niesamowicie delikatny i jednocześnie miło słodkawy posmak, dzięki temu komponują się z najróżniejszymi smakami. Sprawdzą się i w panierce do tych roladek!

Smacznego dnia!


Schabowe nadziewane cukinią, orzechami i żółtym serem

ilość porcji: 4
potrzebujesz: tylko tarki, talerzy do panierowania, patelni, łopatki


SKŁADNIKI:

  • 4 plastry schabu
  • 150 g cukinii
  • 20 g orzechów włoskich
  • 50 g żółtego sera (najlepszy będzie cheddar, ale spróbuj i ze swoim ulubionym)
  • ok. 14 łyżek bułki tartej (albo: bułka tarta z tartymi orzechami włoskimi - stosunek np. 12:2 lub same mielone orzechy arachidowe w wersji bezglutenowej*)
  • 2 jajka
  • suszony majeranek
  • sól i pieprz
  • tłuszcz do smażenia (u mnie smalec)
*same orzechy włoskie są zbyt mocne, ostre i gorzkie w smaku (gorzknieją podczas smażenia), dlatego w wersji z glutenem łączymy je z bułką tartą. W wersji bezglutenowej polecam orzechy arachidowe (nie gorzknieją, zapewniają odpowiedni smak). Oczywiście istnieją też bułki tarte bezglutenowe. Możesz z nich skorzystać, jeśli masz do nich dostęp

PRZEPIS:

Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Zasyp ją solą i odstaw na ok. 10-15 min. Po upływie tego czasu odsącz ją z nadmiaru wody.

Schab rozbij dość cienko. Z mięsa będziemy zwijać roladkę - im kawałki będą cieńsze, tym szybciej i łatwiej poddadzą się obróbce termicznej. Każdy kawałek natrzyj solą, pieprzem i suszonym majerankiem.

Żółty ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Orzechy włoskie posiekaj dość drobno. Wymieszaj orzechy i ser z tartą, odsączoną cukinią, dopraw szczyptą soli i pieprzu i połącz ze sobą.

Przygotuj sobie w dwóch miseczkach: rozbite 2 jajka oraz bułkę tartą (lub dowolną jej wersję z moich dodatkowych propozycji).

Na każdy kawałek schabu kładź farsz z cukinii (teoretycznie 1/4 przygotowanego farszu, ale kawałki schabu mogą być większe i mniejsze - bierz to pod uwagę). Farsz powinien być na środku schabu - z każdej strony zostaw odrobinę wolnego miejsca (inaczej farsz będzie uciekał podczas zwijania. Schab z farszem zwiń jak roladkę, końce zawiń (ja wsuwam je pod boki roladki). Obtocz w jajku, następnie w bułce dwukrotnie (jajko, bułka, jajko, bułka) - dzięki temu farsz nam na 100% nie ucieknie podczas obróbki termicznej.

Na patelni rozpuść wybrany tłuszcz. Połóż roladki i smaż z każdej strony na rumiano.

Gotowe! Smacznego :)

Dodatkowe wskazówki:
  • Jeśli unikasz tłuszczu, możesz upiec roladki w piekarniku!

  • Tak jak wspomniałam we wstępie i na liście składników, aby nadać bezglutenowy charakter: bułkę tartą możesz zastąpić mielonymi orzechami arachidowymi

Orientacyjny koszt całości (już z dobrej jakości, droższym schabem): 13-14 zł


Schabowe roladki z wykwintnym farszem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger