Zupa migdałowa ze szparagami

Wytrawna i wykwintna zupa migdałowa ze szparagami 

Zupa migdałowa ze szparagami


Zupa migdałowa nie musi być serwowana tylko na wigilię... i wcale nie musi być słodka!

Nie znalazłam w internecie ani jednego przepisu na wytrawną zupę migdałową (wigilijne są korzenno-słodkie), a nieustannie towarzyszyła mi myśl, że to musi być dobre połączenie... W końcu odważyłam się przetestować swój bardzo prosty pomysł. Zupa okazała się strzałem w 10!

Tradycyjną (wigilijną) zupę migdałową robi się z całych migdałów, które jeszcze poleca się samodzielnie blanszować… bywa to nieco pracochłonne. Ta wersja jest bardzo, bardzo prosta i nie wymaga żadnych szczególnych zabiegów.

Wytrawne połączenie ze szparagami jest naprawdę wspaniałe i wbrew pozorom wcale nie takie kosztowne. Zupa jest sycąca i może nawet stanowić jedyne danie obiadowe. Z powodzeniem można ją również jeść na śniadanie.

Warto korzystać z tego ciekawego połączenia w sezonie na szparagi!

Smacznego dnia!

Zupa z migdałów i szparagów

ilość porcji: 3
potrzebujesz: 2 garnków (1 garnek też będzie ok, ale nieco wydłuży czas przygotowywania posiłku), noża, deski

SKŁADNIKI:

  • ok. 300 g szparagów (obojętnie jakie: białe, zielone, „mieszane”)*
  • 500 ml mleka (u mnie pełnotłuste)
  • 100 g płatków migdałów
  • 100 g białego ryżu
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • dwie szczypty soli
  • szczypta cukru (do gotowania szparagów)
  • ew. łyżeczka masła (również do gotowania szparagów)

*nie istnieje coś takiego jak "odmiana szparagów". Każde szparagi, kiedy najpierw rosną pod ziemią są białe, dopiero gdy wyjdą na powierzchnię, ta część, do której dochodzi światło, robi się zielona! To właśnie sprawia, że te szparagi mają inną strukturę, cenę itd. I dlatego własne szparagi z ogródka, jeśli je wykopujemy głęboko (a nie ścinamy nad ziemią) będą zawsze biało-zielone ;)

PRZEPIS:

Nastaw wodę na szparagi, zagotuj ją wraz ze szczyptą soli, cukru (ja daję max. po pół łyżeczki) oraz ew. łyżeczką masła.

Usuń ze szparagów zdrewniałe końcówki. Wystarczy przełamać szparaga - pod naciskiem zdrewniała końcówka sama przełamie się we właściwym miejscu. Jeśli używasz białych szparagów, obierz je ze skórki (w przypadku mieszanych, też obierz białą część).

Szparagi pokrój w mniejsze części (ale nie musi być to drobna kostka, zachowaj ładne, górne części - będą ozdabiać zupę, tak jak na zdjęciu) i włóż wszystkie części do zagotowanej wody. Białe szparagi gotuj ok. 7 min, a zielone ok. 4-5 min (części z główkami możesz włożyć 1-1,5 min później niż pozostałe części). Szparagi powinny być miękkie, ale i jędrne.

Ugotowane szparagi wyjmij z wody i jej nie wylewaj! Do wody po szparagach dodaj/wsyp ryż i gotuj wg wskazówek z opakowania (albo 10-15 min pod przykrywką na średnim gazie). Gotowy ryż odcedź.

W tym samym czasie, w drugim garnku, podpraż delikatnie płatki migdałów (nie muszą być mocno zarumienione). Następnie zalej je mlekiem i gotuj pod przykryciem ok. 10 min. Na koniec zblenduj całość (stopień rozdrobnienia zależy od Twoich własnych upodobań). Dodaj szczyptę soli oraz pół łyżeczki gałki muszkatołowej. Dobrze wymieszaj. Do zupy dodaj ugotowane kawałki szparagów (same końcówki możesz zachować do ozdoby talerzy).


Zupę podawaj z ryżem (3-4 łyżki ryżu na porcję). Gotowe.

Dodatkowe wskazówki:
  • Gotową zupę możesz zupę posypać świeżo zmielonym pieprzem (ja preferuję z pieprzem, a mąż czystą).
  • Jeśli zależy Ci na tym, żeby płatki migdałów były bardziej miękkie (lub łatwiej się blendowały), włóż je do mleka na kilka godzin przez gotowaniem.
  • Smak migdałów w zupie jest wyraźny, ale jeśli chcesz, możesz jeszcze dodatkowo posypać zupę podprażonymi płatkami migdałów.

Orientacyjny koszt całości (na 3 osoby): ok. 12 zł

Najlepsza zupa ze szparagami

Komentarze

Popularne posty