Bezglutenowy burger portobello
Bezglutenowy burger z pieczarek portobello
Pieczarki portobello pochodzą ponoć z Ameryki; ale nic dziwnego, że wielu osobom mogą kojarzyć się z Włochami! Portobello znajduje się na… Sardynii! :)
Mój pomysł na burgera z pieczarkami portobello czerpie więc ze składników kuchni włoskiej! Same pieczarki bywają dość drogie (zależy od źródła), ale często można znaleźć w sklepach duże pieczarki określane mianem "na grilla", które są białe i nie wyglądają tak jak portobello... też powinny być dobre, a często o wiele, wiele tańsze.
Mięso na prawdziwego burgera najlepiej samodzielnie mielić (lub poprosić o to w mięsnym, jeśli jest możliwość). Wśród odpowiednich mięs wymienia się np. antrykot, karkówkę czy szponder. Jeśli nie masz jak go zmielić, kup po prostu dobrej jakości wołowe, mielone mięso (powinno mieć ok. 20% tłuszczu).
Prawdziwy burger nie powinien mieć żadnych dodatków, solą doprawiasz przed smażeniem/grillowaniem (chodzi o rozpuszczanie białek), a pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym) już po. W innym wypadku, wyjdzie nam po prostu kotlet mielony. ;)
Prawdziwy burger nie jest przesmażony - ale tak naprawdę wszystko zależy od indywidualnych upodobań. Mistrzowie burgerów mogli by mnie za to zlinczować, ale ja lubię wysmażone mięso i takie też burgery przygotowuję dla siebie.
Smacznego dnia!
ilość: 2 duże burgery (lub 4 małe) - wszystko zależy od wielkości pieczarek, które uda Ci się znaleźć
potrzebujesz: patelni (najlepsza jest grillowa), piekarnika, noża, deski, misek
SKŁADNIKI:
- 4 olbrzymie pieczarki portobello (lub 8 nieco mniejszych) - ok. 500g
- 400g mielonego mięsa wołowego*
- szczypta soli
- pieprz (najlepiej świeżo zmielony)
- 4 plastry szynki parmeńskiej (lub jakiejś innej, długodojrzewającej)
- 2 garści rukoli
- 1 kulka mozarelli
- 4 plastry pomidora
- krążki czerwonej cebuli (ok. 1/3 średniej wielkości cebuli, ale ostateczna ilość zależy od Ciebie)
- 8 łyżek sosu czosnkowego**
- 3 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki majeranku (albo cząbru)
- ew. odrobina tłuszczu do smażenia np. smalcu (burgery zazwyczaj smaży się beztłuszczowo!)
*gotowego zmielonego lub samodzielnie zmielonego: antrykotu, szpondru czy karkówki
**jeśli nie przepadasz za czystym sosem czosnkowym, to możesz przygotować gęsty pomidorowy sos (przecier z pomidorów, cebuli i czosnku z dodatkiem bazylii) albo użyć bazyliowego pesto. Ostatecznie możesz też użyć gotowego sosu czosnkowego
**jeśli nie przepadasz za czystym sosem czosnkowym, to możesz przygotować gęsty pomidorowy sos (przecier z pomidorów, cebuli i czosnku z dodatkiem bazylii) albo użyć bazyliowego pesto. Ostatecznie możesz też użyć gotowego sosu czosnkowego
PRZEPIS:
Jeśli przygotowujesz własny sos czosnkowy, zacznij od niego.
Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
Oczyść pieczarki, odkrój nóżki z pieczarek (możesz je wykorzystać do innego dania). Kapeluszy pieczarek portobello nie obierasz. Ułóż pieczarki na blaszce do pieczenia, kapeluszami do góry.
W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek ze słodką papryką, solą i majerankiem albo cząbrem. Posmaruj nią kapelusze pieczarek i piecz w rozgrzanym piekarniku ok. 15 min. Pieczarki zmniejszą swoją objętość.
Z mięsa mielonego uformuj kształt burgerów (pamiętając zarówno o tym, że pieczarki zmniejszą odrobinę swoją objętość). Burgery też skurczą się podczas obróbki, więc ich średnia powinna być wiekszą niż średnica pieczarek po upieczeniu. Tak przygotowane posyp szczyptą soli.
Burgery smaży się na ogół beztłuszczowo - ja jednak dodaję czasem odrobinę smalcu na patelnię. Wykładaj uformowane burgery na patelnię i smaż z obu stron do wybranego sposobu wypieczenia. Po usmażeniu posyp szczyptą pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego).
Plastry szynki podsmaż, do lekkiego wytopienia się tłuszczu i zwinięcia się (zachowuje się nieco podobnie do boczku).
Na blaszce do pieczenia ułóż plastry pomidorów i połóż na niech plastry mozzarelli. Zapiekaj ok. 5 min w 200 stopniach.
Pokrój cebulę na krążki, umyj rukolę.
Złóż burgery: plaster pieczarki odwróć, wypełnij sosem czosnkowym (2 do 4 łyżek na pieczarkę - zależy od wielkości). Połóż na to mięso, plaster lub 2 plastry pomidora z mozarellą, plaster lub dwa plastry szynki parmeńskiej, kilka krążków cebuli i małą garstkę rukoli. Przykryj drugim kapeluszem pieczarki i smacznego!
Oczyść pieczarki, odkrój nóżki z pieczarek (możesz je wykorzystać do innego dania). Kapeluszy pieczarek portobello nie obierasz. Ułóż pieczarki na blaszce do pieczenia, kapeluszami do góry.
W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek ze słodką papryką, solą i majerankiem albo cząbrem. Posmaruj nią kapelusze pieczarek i piecz w rozgrzanym piekarniku ok. 15 min. Pieczarki zmniejszą swoją objętość.
Z mięsa mielonego uformuj kształt burgerów (pamiętając zarówno o tym, że pieczarki zmniejszą odrobinę swoją objętość). Burgery też skurczą się podczas obróbki, więc ich średnia powinna być wiekszą niż średnica pieczarek po upieczeniu. Tak przygotowane posyp szczyptą soli.
Burgery smaży się na ogół beztłuszczowo - ja jednak dodaję czasem odrobinę smalcu na patelnię. Wykładaj uformowane burgery na patelnię i smaż z obu stron do wybranego sposobu wypieczenia. Po usmażeniu posyp szczyptą pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego).
Plastry szynki podsmaż, do lekkiego wytopienia się tłuszczu i zwinięcia się (zachowuje się nieco podobnie do boczku).
Na blaszce do pieczenia ułóż plastry pomidorów i połóż na niech plastry mozzarelli. Zapiekaj ok. 5 min w 200 stopniach.
Pokrój cebulę na krążki, umyj rukolę.
Złóż burgery: plaster pieczarki odwróć, wypełnij sosem czosnkowym (2 do 4 łyżek na pieczarkę - zależy od wielkości). Połóż na to mięso, plaster lub 2 plastry pomidora z mozarellą, plaster lub dwa plastry szynki parmeńskiej, kilka krążków cebuli i małą garstkę rukoli. Przykryj drugim kapeluszem pieczarki i smacznego!
Orientacyjny koszt całości: +/- 27 zł (przy w miarę tanich, ale nie najtańszych pieczarkach portobello)
koszt jest bardzo mocno uzależniony od ceny pieczarek (a te potrafią być skrajnie różne!), przy bardzo drogich pieczarkach może nawet dojść do +/- 40 zł!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz