Ziołowy, mocny sos czosnkowy
Sos czosnkowy - bardzo mocny i z aromatem włoskich ziół!
Ten sos jest naprawdę mocno czosnkowy. Idealny dla wszystkich lubiących intensywne smaki! Aromat ziół nadaje mu włoskiego smaku!
Świetnie nadaje się do: pizzy, burgerów, zapiekanek czy po prostu jako dip. Świetnie pasuje na grilla, zarówno do mięsa, jak i warzyw.
Obiektywne opinie nieznanych mi osób, potwierdzają, że jest naprawdę smaczny! Ten sos znika najszybciej na każdej imprezie, na którą go robię 😉
Tak więc smacznego dnia!
ilość: niemal 300g (na zdjęciu nie ma całej ilości sosu!)
potrzebujesz: miski, łyżki, łyżeczki, noża, praski do czosnku (ew. możesz go pokroić)
Obiektywne opinie nieznanych mi osób, potwierdzają, że jest naprawdę smaczny! Ten sos znika najszybciej na każdej imprezie, na którą go robię 😉
Tak więc smacznego dnia!
ilość: niemal 300g (na zdjęciu nie ma całej ilości sosu!)
potrzebujesz: miski, łyżki, łyżeczki, noża, praski do czosnku (ew. możesz go pokroić)
SKŁADNIKI:
- 5 ząbków czosnku
- 6 łyżek gęstej śmietany (12-18-24% - byleby była gęsta)
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku (daję co najmniej po ok. 1/3 łyżki) - a najlepsze są świeżo mielone!
PRZEPIS:
Czosnek obierz i rozgnieć za pomocą wyciskarki/praski do czosnku. W ostateczności możesz drobno posiekać, ale wtedy sos może nie mieć tak gładkiej struktury (wyciskanie lepiej też działa na uwolnienie aromatu czosnku).
W misce umieść wszystkie składniki: śmietanę, majonez, oliwę z oliwek, rozgnieciony czosnek, sok z cytryny i przyprawy. Dobrze wymieszaj.
Umieść w lodówce na przynajmniej 30min przez podaniem, by smaki zaczęły się przegryzać. A im dłużej - tym lepiej! Sos możesz przygotować nawet dzień wcześniej (przechowuj cały czas w lodówce) ;)
Gotowe!
Dodatkowe wskazówki:
Dodatkowe wskazówki:
- Jeśli zależy Ci na mniejszej ilości tłuszczu, możesz spróbować z jogurtem naturalnym - ale uprzedzam, smak nie będzie tak dobry, jak w oryginale
- Jeśli chcę na szybko przygotować ten sos, a nie mam w domu majonezu, to daję więcej śmietany - też bardzo dobrze smakuje
Widziałam na IG! Fajny pomysł. Ja zawsze dodaje 2 ząbki, a tu jest ich aż 5. Może się odważę i spróbuje :D
OdpowiedzUsuńJa robię identyczny tylko dodaje jeszcze szczyptę cukru.
OdpowiedzUsuńsuper! To ciekawe! Niby przepis prosty, ale w sumie jeszcze się u nikogo nie spotkałam, żeby również dodawał zioła do sosu czosnkowego. Jednak jest więcej takich osób! :) Cukier wydobywa wg Ciebie jakieś smaki?
Usuń