Omlet śmietankowy z czekoladą i porzeczkami
Omlet śmietankowo - czekoladowy
z dodatkiem orzechów i czerwonej porzeczki
To jedna z nielicznych opcji słodkiego śniadania, którą lubię. :) Podchodziłam wielokrotnie do najróżniejszych proporcji poniższego omletu - te z wpisu, zadowoliły moje kubki smakowe najbardziej! ;)
Prawdziwe omlety są bez żadnego dodatku mąki, więc są idealne dla wszystkich unikających glutenu. Całkiem często do omletu dodaje się odrobinę mleka lub śmietanki (preferuję drugą opcję) - tutaj, zamiast tego typu dodatku, użyłam naturalnego serka śmietankowego. Konsystencja nie jest przez to bardziej zbita, a smak jest naprawdę świetny!
Jednak największe zaskoczenie, to chyba takie - że pomimo tego, że śniadanie jest na słodko - ma małą ilość węglowodanów (o połowię mniej niż tłuszczy i o 1/3 miej niż białek)! Kto powiedział, że kiedy je ograniczamy, nie możemy jeść smacznych i słodkich posiłków? ;)
Jeśli omlet ma dla Ciebie zbyt wytrawny smak pomimo dodatku czekolady, możesz go posypać np. cukrem pudrem.
Smacznego dnia!
Prawdziwe omlety są bez żadnego dodatku mąki, więc są idealne dla wszystkich unikających glutenu. Całkiem często do omletu dodaje się odrobinę mleka lub śmietanki (preferuję drugą opcję) - tutaj, zamiast tego typu dodatku, użyłam naturalnego serka śmietankowego. Konsystencja nie jest przez to bardziej zbita, a smak jest naprawdę świetny!
Jednak największe zaskoczenie, to chyba takie - że pomimo tego, że śniadanie jest na słodko - ma małą ilość węglowodanów (o połowię mniej niż tłuszczy i o 1/3 miej niż białek)! Kto powiedział, że kiedy je ograniczamy, nie możemy jeść smacznych i słodkich posiłków? ;)
Jeśli omlet ma dla Ciebie zbyt wytrawny smak pomimo dodatku czekolady, możesz go posypać np. cukrem pudrem.
Smacznego dnia!
ilość porcji: 2 omlety
potrzebujesz: patelni (może być zwykła, może być naleśnikowa) oraz przykrywki (jeśli jej brak, to innej patelni o podobnej średnicy ;) ), miski, przesiewaka, noża, deski i miksera (ewentualnie trzepaczki do jajek)
SKŁADNIKI:
- 4 jajka
- 2 łyżki naturalnego serka śmietankowego (ok. 50g)*
- 2 łyżeczki kakao (ok. 10 g)
- 40 g czekolady deserowej (przy małych paskach z 4 kostkami - 8 kostek)**
- 30 g orzechów włoskich (mniej więcej garść)
- 40g owoców czerwonej porzeczki (mniej więcej garść)
- 2 łyżki masła (najlepsze do smażenia jest klarowane)
**możesz też użyć gorzkiej, jeśli wolisz wytrawniejsze smaki, aczkolwiek - w tym przypadku - deserowa jest moim zdaniem najlepszym wyborem (gorzkości nadają też orzechy i kakao, a owoce są kwaskowate)
PRZEPIS:
Do miski wbij jajka i zmiksuj je (ew. roztrzep dokładnie). Dodaj serek śmietankowy oraz przesiej kakao i ponownie zmiksuj/roztrzep, tak żeby nie było grudek.
Czekoladę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i dodaj do masy jajecznej. Dokładnie wymieszaj.
Orzechy włoskiej posiekaj. Owoce czerwonej porzeczki oderwij od gałązek i umyj.
Na patelni rozpuść 1 łyżkę masła i wlej połowę przygotowanej masy jajecznej. Rozprowadź ją równomiernie po powierzchni patelni (w zasadzie jak naleśnika ;) ) i odczekaj kilkanaście sekund, by masa zaczęła się lekko ścinać z dołu. Ułóż na wierzchu owoce porzeczki oraz posiekane orzechy.
Czekoladę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i dodaj do masy jajecznej. Dokładnie wymieszaj.
Orzechy włoskiej posiekaj. Owoce czerwonej porzeczki oderwij od gałązek i umyj.
Na patelni rozpuść 1 łyżkę masła i wlej połowę przygotowanej masy jajecznej. Rozprowadź ją równomiernie po powierzchni patelni (w zasadzie jak naleśnika ;) ) i odczekaj kilkanaście sekund, by masa zaczęła się lekko ścinać z dołu. Ułóż na wierzchu owoce porzeczki oraz posiekane orzechy.
Smaż pod przykryciem do momentu ścięcia z wierzchu (ok. 4-5 min, ale dużo zależy od - chociażby - mocy kuchenki).
Omletu nie przewracasz. Powinien bardzo ładnie ściąć się z wierzchu dzięki przykrywce. Owoce mogą lekko puścić sok, nie zaszkodzi to strukturze omletu.
Gotowy omlet zsuń na talerz i postępuj podobnie z drugą sztuką.
Omlet smakuje nawet po ostygnięciu.
Dodatkowe wskazówki:
Omletu nie przewracasz. Powinien bardzo ładnie ściąć się z wierzchu dzięki przykrywce. Owoce mogą lekko puścić sok, nie zaszkodzi to strukturze omletu.
Gotowy omlet zsuń na talerz i postępuj podobnie z drugą sztuką.
Omlet smakuje nawet po ostygnięciu.
Dodatkowe wskazówki:
- Jeśli chcesz, żeby omlet był bardziej puszysty, białka ubij osobno i delikatnie połącz z pozostałą (wymieszaną już ze wszystkim składników) masą jajeczną!
- Omlet sam w sobie jest bogaty, ale możesz podać do niego jeszcze dodatki typu: serek, mascarpone czy dżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz