Omlet śmietankowy z czekoladą i porzeczkami

Omlet śmietankowo - czekoladowy z dodatkiem orzechów i czerwonej porzeczki

Omlet bezglutenowy z jajek i serka

To jedna z nielicznych opcji słodkiego śniadania, którą lubię. :) Podchodziłam wielokrotnie do najróżniejszych proporcji poniższego omletu - te z wpisu, zadowoliły moje kubki smakowe najbardziej! ;)

Prawdziwe omlety są bez żadnego dodatku mąki, więc są idealne dla wszystkich unikających glutenu. Całkiem często do omletu dodaje się odrobinę mleka lub śmietanki (preferuję drugą opcję) - tutaj, zamiast tego typu dodatku, użyłam naturalnego serka śmietankowego. Konsystencja nie jest przez to bardziej zbita, a smak jest naprawdę świetny!

Jednak największe zaskoczenie, to chyba takie - że pomimo tego, że śniadanie jest na słodko - ma małą ilość węglowodanów (o połowię mniej niż tłuszczy i o 1/3 miej niż białek)! Kto powiedział, że kiedy je ograniczamy, nie możemy jeść smacznych i słodkich posiłków? ;)

Jeśli omlet ma dla Ciebie zbyt wytrawny smak pomimo dodatku czekolady, możesz go posypać np. cukrem pudrem.

Smacznego dnia!


Omlet z serka śmietankowego z dodatkiem czekolady

ilość porcji: 2 omlety
potrzebujesz: patelni (może być zwykła, może być naleśnikowa) oraz przykrywki (jeśli jej brak, to innej patelni o podobnej średnicy ;) ), miski, przesiewaka, noża, deski i miksera (ewentualnie trzepaczki do jajek)

SKŁADNIKI:

  • 4 jajka
  • 2 łyżki naturalnego serka śmietankowego (ok. 50g)*
  • 2 łyżeczki kakao (ok. 10 g)
  • 40 g czekolady deserowej (przy małych paskach z 4 kostkami - 8 kostek)**
  • 30 g orzechów włoskich (mniej więcej garść)
  • 40g owoców czerwonej porzeczki (mniej więcej garść)
  • 2 łyżki masła (najlepsze do smażenia jest klarowane)
*możesz użyć dowolnego serka śmietankowego lub serka philadelphia
**możesz też użyć gorzkiej, jeśli wolisz wytrawniejsze smaki, aczkolwiek - w tym przypadku - deserowa jest moim zdaniem najlepszym wyborem (gorzkości nadają też orzechy i kakao, a owoce są kwaskowate)

PRZEPIS:

Do miski wbij jajka i zmiksuj je (ew. roztrzep dokładnie). Dodaj serek śmietankowy oraz przesiej kakao i ponownie zmiksuj/roztrzep, tak żeby nie było grudek.

Czekoladę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i dodaj do masy jajecznej. Dokładnie wymieszaj.

Orzechy włoskiej posiekaj. Owoce czerwonej porzeczki oderwij od gałązek i umyj.

Na patelni rozpuść 1 łyżkę masła i wlej połowę przygotowanej masy jajecznej. Rozprowadź ją równomiernie po powierzchni patelni (w zasadzie jak naleśnika ;) ) i odczekaj kilkanaście sekund, by masa zaczęła się lekko ścinać z dołu. Ułóż na wierzchu owoce porzeczki oraz posiekane orzechy. 

Smaż pod przykryciem do momentu ścięcia z wierzchu (ok. 4-5 min, ale dużo zależy od - chociażby - mocy kuchenki).

Omletu nie przewracasz. Powinien bardzo ładnie ściąć się z wierzchu dzięki przykrywce. Owoce mogą lekko puścić sok, nie zaszkodzi to strukturze omletu.

Gotowy omlet zsuń na talerz i postępuj podobnie z drugą sztuką.

Omlet smakuje nawet po ostygnięciu.


Dodatkowe wskazówki:

  • Jeśli chcesz, żeby omlet był bardziej puszysty, białka ubij osobno i delikatnie połącz z pozostałą (wymieszaną już ze wszystkim składników) masą jajeczną!
  • Omlet sam w sobie jest bogaty, ale możesz podać do niego jeszcze dodatki typu: serek, mascarpone czy dżem.

Orientacyjny koszt całości: +/- 8,5 zł

Omlet bezglutenowy na słodko

Omlet czekoladowy bez dodatku mąki

Komentarze

Popularne posty