Tropikalna chmurka

Piankowe ciasto czekoladowe z tropikalną chmurką


Ciasto ze śmietankową, tropikalną chmurką

Czy to możliwe, żeby czekoladowe ciasto miało strukturę autentycznej pianki? To nie jest musowe ciasto czekoladowe, to prawdziwa pianka! 

Tak! To ciasto, pomimo orzechów czy masła... jest niezwykle lekkie i bardzo orzeźwiające!

Zapraszam na czekoladowo-orzechowe, bezglutenowe ciasto - o strukturze pianki i ze śmietanką o smaku owoców tropikalnych!

Jest też absolutnie proste, nie wymaga szczególnych zabiegów. Wystarczy po prostu wymieszać suche składniki, a potem - bez brudzenia kolejnej miski - dodać mokre i po prostu zmiksować. Jeśli mamy wagę do odmierzania składników - robi się je w iście ekspresowym tempie. Dlatego, pomimo pieczenia, idealnie nadaje się na... tropikalne upały!

Ciasto z proporcji podanych poniżej, odpowiada nie tylko moim kubkom smakowym... Jednak jeśli ciasto nieociekające cukrem, to dla Ciebie nie ciasto i za nic w świecie nie zjesz gorzkiej czekolady, to możesz dać 150g cukru do ciasta (zamiast 100g) oraz dodać kilka łyżek (np 2-3) przesianego cukru pudru do masy śmietanowej!

Z podanych proporcji na ciasto, możesz też śmiało robić muffinki! :)

Smacznego dnia!


Ciasto na tropikalne upały

ilość porcji: 12-14
potrzebujesz: miksera (ew. także blendera lub siekacza), tortownicy 22-24 cm, garnuszka, sitka do przesiewania, kilku misek, noża, deski, łyżeczki, przydatna będzie też waga kuchenna (ale za pomocą internetu, poradzisz sobie i bez niej)


SKŁADNIKI:

na ciasto:
  • 90 g mąki arachidowej (tartych orzechów ziemnych)
  • 35 g kakao
  • 100 g cukru (albo erytrolu lub ksylitolu)*
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 75g masła
  • 240 ml mleka
  • 4 jajka
na masę śmietanową:
  • 200 ml śmietanki 30% lub 36%**
  • 200 g mascarpone
  • 1 kiwi
  • 2 banany
  • sok z polowy cytryny
  • ew. wiórki lub chipsy kokosowe do posypania
  • ew. cukier puder (np. 3 łyżki)***
  • ew. dodatkowe owoce do ozdoby
*erytrolu możesz dać trochę więcej, bo jest mniej słodki od cukru
**ja użyłam 30%
***UWAGA! Ja nie dodaję do masy śmietanowej cukru, ale jeśli bardzo lubisz przesłodkie ciasta, to istnieje możliwość, że masa śmietanowa będzie dla Ciebie zbyt cierpka, właśnie przez dodatek kiwi. Albo zrezygnuj z kiwi (zostaw same banany z cytryną) albo po zmiksowaniu kiwi z masą śmietanową, spróbuj jej - w zależności od Twojego odczucia dodaj do niej przesiany cukier puder (np. 3 łyżki lub więcej, jeśli potrzebujesz). Dopiero po tym zabiegu dodawaj banany


PRZEPIS:

Piekarnik rozgrzej do 170 stopni, a tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.

Masło rozpuść w garnuszku na słabym ogniu (by nie przypalić).

Wymieszaj w misce mąkę orzechową, cukier oraz przesiane kakao, sodę, proszek i sól. Następnie dodaj jajka, mleko, rozpuszczone masło. Miksuj do uzyskania gładkiej masy. Konsystencja będzie naprawę lejąca - to jest ok!

Piecz przez ok. 30 min lub do suchego patyczka, a następnie pozostaw do ostygnięcia. Gdy ciasto jest już zimne, przygotuj wykończenie.

Banana pokrój w plasterki. Wyciśnij sok z cytryny i wlej do miski z bananem. Wymieszaj dokładnie. Kiwi obierz ze skórki i zblenduj w osobnej miseczce lub bardzo dobrze rozgnieć widelcem (nie musisz wykrawać twardego, białego środka).

Ubij śmietankę, a pod koniec ubijania dodawaj partiami mascarpone. Dodaj masę kiwi i dobrze zmiksuj całość, jeśli potrzebujesz - dodaj przesiany cukier puder.

Następnie wmieszaj w masę banany w cytrynie i ułóż całość na cieście czekoladym. Udekoruj czym chcesz, najbardziej pasują te same owoce: kiwi i banan, ew. możesz też wykorzystać obrane cząstki pomarańczy. Możesz też posypać wiórkami kokosowymi, chipsami z kokosa czy kawałkami gorzkiej czekolady.

Ciasto przechowuj w lodówce. Przed podaniem możesz je włożyć do lodówki chociaż na 20-30 min - masa śmietanowa stanie się bardziej sztywniejsza i będzie się ładniej kroić.

Dodatkowe wskazówki:

  • Ciasto czekoladowe spokojnie możesz upiec dzień wcześniej, a kolejnego dnia tylko przygotować dekoracje i masę śmietanową
  • Ciasto jest dobre przez kilka dni, ale najlepiej zjeść je tego samego dnia, którego przygotowujesz masę śmietanową (chyba, że pomijasz kiwi). Ze względu na ten tropikalny dodatek (zblendowane kiwi), masa może odrobinę zmienić kolor (na lekko brązowawy), niestety dodatek cytryny nie załatwi sprawy
  • Tak jak wspominałam wcześniej, jeśli bardzo lubisz przesłodkie ciasta, to możesz dać 150g cukru do ciasta (ale nie dawaj więcej) oraz dodać kilka łyżek (np 2-3) przesianego cukru pudru do masy śmietanowej! Tylko wtedy na pewno nie będzie to ciasto niskowęglowodanowe 😉

Orientacyjny koszt całości: 18 zł


Ciasto czekoladowe o strukturze bez pianki

Bezglutenowe ciasto czekoladowe z tropikalnymi dodatkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger