Jajecznica orzechowa

Aromatyczna jajecznica z orzechami i ziarnami 

Jajecznica low carb

Dawno temu spotkałam się z jajecznicą z orzechami w jakiejś gruzińskiej książce kucharskiej. Przepisu nie pamiętam, ale sama idea za mną pozostała, więc w końcu przyszło mi ją wypróbować ;)

Jest naprawdę smaczna i oryginalna w smaku. Idealna dla wyszukanych kubków smakowych i wszystkich będących na dietach ograniczających węglowodany!

Jajecznica nie ma typowo żółtego smaku przez dodatek przypraw do jeszcze nie ściętej jajecznicy. Dodawanie na takim etapie daje możliwość bardziej równomiernego rozłożenia się smaków, ale jeśli poczekasz do ścięcia, to przyprawy nie powinny aż tak przygasić żółci z jajek.

Smacznego dnia!

Jajecznica po gruzińsku


ilość porcji: 2 (ew. 3 małe)
potrzebujesz: patelni, szpatułki, dobrego noża i deski

SKŁADNIKI:

  • 4-5 jajek
  • 2 garści orzechów włoskich (ok. 50g)
  • 1 garść ziaren słonecznika (ok. 15g)
  • 2-3 łodyżki natki pietruszki (ok. 5-7g)
  • 2 łyżki tłuszczu do smażenia (np. masło klarowane, smalec, olej)
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1/3 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • ew. 2 łyżki śmietanki 30% (ok. 20g)*
*możesz pominąć, śmietanka nada po prostu większej puszystości, ew. możesz zastąpić ją mlekiem

PRZEPIS:

Posiekaj orzechy włoskie. Upraż je na patelni (bez tłuszczu) razem z ziarnami słonecznika aż będą zarumienione (na niskim gazie/numeracji!)

W międzyczasie oderwij od łodyżek listki natki pietruszki i posiekaj je drobno (jak drobno - zależy od Twoich upodobań)

Gdy orzechy i słonecznik będą już rumiane, dodaje 2 łyżki wybranego tłuszczu. Nie zwiększaj mocy kuchenki! Poczekaj aż tłuszcz się rozpuści i wbij jajka (4-5). Od razu zacznij mieszać, by żółtka dobrze się połączyły z białkami.

Dodaj śmietankę, cały czas mieszając. Następnie dodawaj wszystkie przyprawy, nie przestając mieszać (ja dodaję je w momencie, gdy jajka jeszcze nie są ścięte, by dobrze połączyły się z całością)

Smaż do momentu pożądanego ścięcia (rodzaj wysmażenia zależy od Twoich upodobań).

Zdejmij patelnię z gazu, dodaj natkę pietruszki i wmieszaj w masę jajeczną!

Jajecznicę podawaj jeszcze ciepłą.

Orientacyjny koszt całości: +/- 10 zł

Jajecznica z orzechami włoskimi

Jajecznica z orzechami i słonecznikiem

Komentarze

Popularne posty