Jajecznica orzechowa

Aromatyczna jajecznica z orzechami i ziarnami 

Jajecznica low carb

Dawno temu spotkałam się z jajecznicą orzechową w jakiejś gruzińskiej książce kucharskiej. Przepisu nie pamiętam, ale sama idea za mną pozostała, więc w końcu przyszło mi ją wypróbować ;)

Jest naprawdę smaczna i oryginalna w smaku. Idealna dla wyszukanych kubków smakowych i wszystkich będących na dietach ograniczających węglowodany!

Jajecznica orzechowa nie ma typowo żółtego koloru, ponieważ przyprawy są dodawane do jeszcze nieściętej jajecznicy. Dodawanie na takim etapie daje możliwość bardziej równomiernego rozłożenia się smaków, ale jeśli poczekasz do ścięcia, to przyprawy nie powinny aż tak przygasić żółci z jajek.

Smacznego dnia!



Jajecznica po gruzińsku - z orzechami


ilość porcji: 2 (ew. 3 małe)
potrzebujesz: patelni, szpatułki, dobrego noża i deski



SKŁADNIKI:

  • 4-5 jajek
  • 2 garści orzechów włoskich (ok. 50g)
  • 1 garść ziaren słonecznika (ok. 15g)
  • 2-3 łodyżki natki pietruszki (ok. 5-7g)
  • 2 łyżki tłuszczu do smażenia (np. masło klarowane, smalec, olej)
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1/3 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • ew. 2 łyżki śmietanki 30% (ok. 20g)*
  • ew. dodatkowe orzechy i nasiona do posypania gotowej jajecznicy
*możesz pominąć, śmietanka nada po prostu większej puszystości, ew. możesz zastąpić ją mlekiem


PRZEPIS:

Rozgrzej suchą patelnię. Posiekaj orzechy włoskie. Upraż je na patelni (bez tłuszczu) razem z ziarnami słonecznika aż będą lekko zarumienione (wystarczy bardzo szybko!)

W międzyczasie oderwij od łodyżek listki natki pietruszki i posiekaj je drobno (jak drobno - zależy od Twoich upodobań).

Lekko uprażone orzechy i słonecznik przesyp do miski, a na patelni rozpuść 2 łyżki wybranego tłuszczu i wbij jajka (4-5). Od razu zacznij mieszać, by żółtka dobrze się połączyły z białkami.

Dodaj śmietankę, cały czas mieszając. Następnie dodawaj orzechy i pestki oraz wszystkie przyprawy, nie przestając mieszać (ja dodaję je w momencie, gdy jajka jeszcze nie są ścięte, by dobrze połączyły się z całością)

Smaż do momentu pożądanego ścięcia (rodzaj wysmażenia zależy od Twoich upodobań).

Zdejmij patelnię z gazu, dodaj natkę pietruszki i wmieszaj w masę jajeczną!

Jajecznicę podawaj jeszcze ciepłą. Na koniec możesz jeszcze dodatkowo posypać nieuprażonymi orzechami i nasionami (polecam tak robić!)



Orientacyjny koszt całości: +/- 10 zł

Jajecznica z orzechami włoskimi

Jajecznica orzechowa


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger