Efektowna przekąska z cukinii
Efektowne wieżyczki z cukinii, mozzarelli i pomidora
Wspaniale prezentują się na talerzu, pysznie smakują, a robi się je dosłownie w chwilę! Świetne na: przystawkę, przekąskę lub dodatek do jakiegoś dania: mięsnego czy też sałatki. Wbrew pozorom są naprawdę sycące - zaledwie 1 wystarczy na mały głód!Minimum pracy, a maksimum efektu, takie przepisy chyba wszyscy kochają najbardziej ;)
Smacznego dnia!
ilość: 2 sztuki
potrzebujesz: jedynie piekarnika, blaszki lub naczynia żaroodpornego, deski, noża i łyżki/pędzelka
SKŁADNIKI:
- 60-70g g cukinii (6 plasterków po ok. 0,5 do 1 cm grubości)
- 1 średniej wielkości pomidor
- 1 kulka mozzarelli
- 4 plastry szynki szwardzwaldzkiej / parmeńskiej / innej długodojrzewającej*
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- szczypta soli i pieprzu
UWAGA: ważne, żeby wszystkie elementy wieżyczki były podobnej średnicy. Z mozarellą możesz kombinować, ale najważniejsze wybrać podobnej średnicy cukinię i pomidora (nie muszą być takie same! po prostu mniej więcej)
PRZEPIS:
Piekarnik nastaw na 175 stopni. Pokrojoną w plastry cukinię (6 plasterków na 0,5 do 1 cm grubości) posól i odstaw na 10 min, w tym czasie zajmuje się przygotowaniem reszty składników.Oliwę z oliwek wymieszaj z ziołami prowansalskimi. Pomidora i mozarellę pokrój w plastry. Z pomidora prawdopodobnie zostaną Ci "piętki", wykorzystaj je wraz z pozostałą cukinią do leczo lub sosu pomidorowego.
Po 10 min odsącz cukinie, lekko posyp pieprzem (i ew. jeszcze solą) z obu stron i posmaruj każdy plasterek mieszanka oliwy - obustronnie! Ja używam pędzelka silikonowego, ale możesz po prostu spróbować rozsmarować łyżką).
Układaj na sobie, po kolei: cukinię / pomidora / mozzarellę / cukinię / pomidora / mozzarellę / cukinię.
Jeśli została Ci odrobina oliwy z ziołami, możesz jej nadmiar rozsmarować na wierzchu wieżyczek.
Następnie ułóż wieżyczki na blaszce do pieczenia (wyłożonej papierem) i owiń dookoła plastrami szynki - wszystko zależy od średnicy twoich wieżyczek, ale prawdopodobnie będziesz potrzebować 4 plastrów łącznie - po 2 na każdą wieżyczkę. Opcjonalnie - zamiast mięsa użyj plastrów cukinii.
Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 10 min. Gotowe przenoś na talerz łopatką.
Dodatkowe wskazówki:
- Nie musisz koniecznie używać mięsa! Jeśli chcesz zrobić tę przekąskę w wersji bezmięsnej - użyj cieniutkich podłużnych plastrów cukinii (też najpierw posmaruj je oliwą z ziołami, by nabrały bardziej wyrazistego smaku)
- Z pozostałej cukinii i piętek pomidora robię najprostszy sos pomidorowy - dodaje jeszcze przecier pomidorowy, sól, pieprz, odrobine słodkiej papryki i ulubione zioła
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz