Efektowna przekąska z cukinii

Efektowne wieżyczki z cukinii, mozzarelli i pomidora  

Efektowne wieżyczki z cukinii

Wspaniale prezentują się na talerzu, pysznie smakują, a robi się je dosłownie w chwilę! Świetne na: przystawkę, przekąskę lub dodatek do jakiegoś dania: mięsnego czy też sałatki. Wbrew pozorom są naprawdę sycące - zaledwie 1 wystarczy na mały głód!

Minimum pracy, a maksimum efektu, takie przepisy chyba wszyscy kochają najbardziej ;)

Smacznego dnia!



Cukinia, mozzarella, pomidor i szynka parmeńska


ilość: 2 sztuki
potrzebujesz: jedynie piekarnika, blaszki lub naczynia żaroodpornego, deski, noża i łyżki/pędzelka

SKŁADNIKI:

  • 60-70g g cukinii (6 plasterków po ok. 0,5 do 1 cm grubości)
  • 1 średniej wielkości pomidor
  • 1 kulka mozzarelli
  • 4 plastry szynki szwardzwaldzkiej / parmeńskiej / innej długodojrzewającej*
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • szczypta soli i pieprzu
*możesz też użyć boczku, a jeśli Ci zależy, to nawet zrezygnować z mięsnej otoczki: po prostu owinąć roladki cienkimi długimi plastrami cukinii :)

UWAGA: ważne, żeby wszystkie elementy wieżyczki były podobnej średnicy. Z mozarellą możesz kombinować, ale najważniejsze wybrać podobnej średnicy cukinię i pomidora (nie muszą być takie same! po prostu mniej więcej)

Caprese z cukinią w nietypowej formie


PRZEPIS:

Piekarnik nastaw na 175 stopni. Pokrojoną w plastry cukinię (6 plasterków na 0,5 do 1 cm grubości) posól i odstaw na 10 min, w tym czasie zajmuje się przygotowaniem reszty składników.

Oliwę z oliwek wymieszaj z ziołami prowansalskimi. Pomidora i mozarellę pokrój w plastry. Z pomidora prawdopodobnie zostaną Ci "piętki", wykorzystaj je wraz z pozostałą cukinią do leczo lub sosu pomidorowego.

Po 10 min odsącz cukinie, lekko posyp pieprzem (i ew. jeszcze solą) z obu stron i posmaruj każdy plasterek mieszanka oliwy - obustronnie! Ja używam pędzelka silikonowego, ale możesz po prostu spróbować rozsmarować łyżką).

Układaj na sobie, po kolei: cukinię / pomidora / mozzarellę / cukinię / pomidora / mozzarellę / cukinię.

Jeśli została Ci odrobina oliwy z ziołami, możesz jej nadmiar rozsmarować na wierzchu wieżyczek.

Następnie ułóż wieżyczki na blaszce do pieczenia (wyłożonej papierem) i owiń dookoła plastrami szynki - wszystko zależy od średnicy twoich wieżyczek, ale prawdopodobnie będziesz potrzebować 4 plastrów łącznie - po 2 na każdą wieżyczkę. Opcjonalnie - zamiast mięsa użyj plastrów cukinii.

Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 10 min. Gotowe przenoś na talerz łopatką.

Dodatkowe wskazówki:

  • Nie musisz koniecznie używać mięsa! Jeśli chcesz zrobić tę przekąskę w wersji bezmięsnej - użyj cieniutkich podłużnych plastrów cukinii (też najpierw posmaruj je oliwą z ziołami, by nabrały bardziej wyrazistego smaku)
  • Z pozostałej cukinii i piętek pomidora robię najprostszy sos pomidorowy - dodaje jeszcze przecier pomidorowy, sól, pieprz, odrobine słodkiej papryki i ulubione zioła

Orientacyjny koszt: +/- 9,5 zł (bez mięsa wyjdzie o połowę taniej)


Pieczona sałatka caprese

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger