Fasolka szparagowa z kurkami
Fasolka szparagowa z kurkami i karmelizowaną cebulką
Chyba pierwsze co przychodzi do głowy, gdy myślimy o kurkach, to: jajecznica i sos śmietanowy... Te grzyby świetnie jednak pasują także w innych połączeniach! Jednym z nich jest fasolka szparagowa!
Polecam nie rezygnować z orzechów i słonecznika (to taka "kropka nad i"). Sposób smażenia cebuli w tym przepisie sprawia, że nadajemy jej ciekawej słodkości - naturalnie ją karmelizujemy, a nie używamy do tego żadnego cukru! Ta lekka słodkość moim zdaniem świetnie współgra z całością.
Smacznego dnia!
ilośc porcji: 2 do 4 (w zależności od tego, czy to dodatek czy całe danie)
potrzebujesz: garnka, patelni, 2 misek, łyżki cedzakowej (ew. sitka)
SKŁADNIKI:
- 300g kurek
- 300g zielonej fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej)
- 1 średnia (lub połowa dużej) czerwonej cebuli
- 20g ziaren słonecznika (ok. 2 łyżki)
- 30g orzechów włoskich (ok. 1 garść)
- 3 łyżki masła lub oleju (jeśli ma być wegańsko)
- sól i pieprz
- ew. łyżka oliwy
PRZEPIS:
Zagotuj wodę, a w dużej, głębokiej misce umieść kurki. Grzyby zasyp obficie solą i następnie zalej wrzątkiem. Pozostaw na dosłownie chwilę (paproszki zaczną opadać na dno), przemieszaj i wyjmij kurki łyżką cedzakową. Wodę z paproszkami wylej. Powtórz tę procedurę jeszcze 1-2 razy. Tak oczyszczone grzyby możesz jeszcze przejrzeć, czy nadają się już do dalszej obróbki (jeśli są jakieś bardzo duże zabrudzenia, możliwe, że musisz je doczyścić ręcznie).[To nie jest najbardziej wyrafinowany sposób oczyszczania kurek i ponoć nie jest polecany przez szefów kuchni (bo nieco zmniejsza aromat grzybów)... ale zwyczajnie oszczędza nam w kuchni bardzo dużo czasu! Alternatywą jest czyszczenie każdej kurki pędzelkiem...]
Orzechy włoskie drobno posiekaj i upraż wraz ze słonecznikiem na suchej, czystej patelni. Gdy lekko się przyrumienią, przesyp do miseczki.
Cebulę pokrój w drobną kostkę, na patelni rozpuść 2 łyżki tłuszczu. Wrzuć cebulę i smaż max. 5 min na mocnym ogniu (ale nie na maksymalnym, na indukcji wybieram 7 - to daje mi pewność, że tej cebuli nie spalę). Następnie, gdy cebulka zacznie się już szklić, zmniejsz ogień na nieco mniejszy niż średni (na indukcji wybieram 4) i smaż dalej, co chwilę mieszając (to również pozwoli nie dopuścić do przypalenia). Smaż tak ok. 10 - 15 min (cebulka nie może się spalić! Ma się naturalnie skarmelizować). Możesz spróbować cebulki po upływie 10 min, jeśli jest już lekko słodka, możesz zdjąć ją z ognia. Jeśli nie, smaż jeszcze kilka dodatkowych minut. Gotową cebulkę zdejmij z ognia, możesz umieścić ją w tej samej miseczce, co orzechy.
Na patelni rozpuść kolejną łyżkę tłuszczu i wrzuć kurki (kurki możesz drobniej pokroić - ja część drobno kroję, a część zostawiam w całości, by cieszyły oko). Smaż kurki ok .10 min na średnim ogniu (pod koniec smażenia nieco się przyrumienią).
W międzyczasie przygotuj zieloną fasolkę. Jeśli używasz mrożonej, postępuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Jeśli świeżej - po oczyszczeniu fasolki i odcięciu końcówek, umieść ją w dużym garnku i zalej wodą (na 300g fasolki to będzie ok. 750 ml). Przykryj garnek i zagotuj na mocnym gazie. Gdy woda się zagotuje, lekko posól i zmniejsz moc. Gotuj pod przykryciem do miękkości (ok. 12-15 min).
Gdy kurki lekko się przyrumienią na patelni, wyłącz grzanie pod nią. Wrzuć cebulę i orzechy, dopraw solą i pieprzem do smaku. Dobrze wymieszaj. Na koniec dodaj odcedzoną fasolkę i przemieszaj wszystko ze sobą. Wedle moich smaków, to danie jest wtedy odrobinkę za suche i dodaję jeszcze na koniec łyżkę czystej oliwy (jeśli dla Ciebie suchość wszystkich składników jest ok - nie musisz jej dodawać).
Orientacyjny koszt całości: ok. 19 zł
- z kurkami kupowanymi od lokalnych "zbieraczy", nie z supermarketu (choć wiadomo, że jeśli mamy możliwość, najlepiej nazbierać samemu!)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz