Fasolka szparagowa z kurkami

Fasolka szparagowa z kurkami i karmelizowaną cebulką 



Fasolka z kurkami

Chyba pierwsze co przychodzi do głowy, gdy myślimy o kurkach, to: jajecznica i sos śmietanowy... Te grzyby świetnie jednak pasują także w innych połączeniach! Jednym z nich jest fasolka szparagowa!

Polecam nie rezygnować z orzechów i słonecznika (nadają ostatecznego smaku). Karmelizowanie cebuli pozwala uzyskać bardzo ciekawy smak (lekko słodkawy), który moim zdaniem świetnie współgra z całością.

Smacznego dnia!

Letnie grzyby z dodatkami

ilośc porcji: 2 do 4 (w zależności od tego, czy to dodatek czy całe danie)
potrzebujesz: garnka, patelni, 2 misek, łyżki cedzakowej (ew. sitka)

SKŁADNIKI:

  • 300g kurek
  • 300g zielonej fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej)
  • 1 średnia (lub połowa dużej) czerwonej cebuli
  • 20g ziaren słonecznika (ok. 2 łyżki)
  • 30g orzechów włoskich (ok. 1 garść)
  • 3 łyżki masła lub oleju (jeśli ma być wegańsko)
  • sól i pieprz
  • ew. łyżka oliwy

PRZEPIS:

Zagotuj wodę, a w dużej, głębokiej misce umieść kurki. Grzyby zasyp obficie solą i następnie zalej wrzątkiem. Pozostaw na dosłownie chwilę (paproszki zaczną opadać na dno), przemieszaj i wyjmij kurki łyżką cedzakową. Wodę z paproszkami wylej. Powtórz tę procedurę jeszcze 1-2 razy. Tak oczyszczone grzyby możesz jeszcze przejrzeć, czy nadają się już do dalszej obróbki (jeśli są jakieś bardzo duże zabrudzenia, możliwe, że musisz je doczyścić ręcznie).

[To nie jest najbardziej wyrafinowany sposób oczyszczania kurek i ponoć nie jest polecany przez szefów kuchni (bo nieco zmniejsza aromat grzybów)... ale zwyczajnie oszczędza nam w kuchni bardzo dużo czasu! Alternatywą jest czyszczenie każdej kurki pędzelkiem...]

Orzechy włoskie drobno posiekaj i upraż wraz ze słonecznikiem na suchej, czystej patelni. Gdy lekko się przyrumienią, przesyp do miseczki.

Cebulę pokrój w drobną kostkę, na patelni rozpuść 2 łyżki tłuszczu. Wrzuć cebulę i smaż max. 5 min na mocnym ogniu (ale nie na maksymalnym, na indukcji wybieram 7 - to daje mi pewność, że tej cebuli nie spalę). Następnie, gdy cebulka zacznie się już szklić, zmniejsz ogień na nieco mniejszy niż średni (na indukcji wybieram 4) i smaż dalej, co chwilę mieszając (to również pozwoli nie dopuścić do przypalenia). Smaż tak ok. 10 - 15 min (cebulka nie może się spalić! Ma się naturalnie skarmelizować). Możesz spróbować cebulki po upływie 10 min, jeśli jest już lekko słodka, możesz zdjąć ją z ognia. Jeśli nie, smaż jeszcze kilka dodatkowych minut. Gotową cebulkę zdejmij z ognia, możesz umieścić ją w tej samej miseczce, co orzechy.

Na patelni rozpuść kolejną łyżkę tłuszczu i wrzuć kurki (kurki możesz drobniej pokroić - ja część drobno kroję, a część zostawiam w całości, by cieszyły oko). Smaż kurki ok .10 min na średnim ogniu (pod koniec smażenia nieco się przyrumienią).

Wyłącz grzanie pod patelnią. Wrzuć cebulę i orzechy, dopraw solą i pieprzem do smaku. Dobrze wymieszaj. Na koniec dodaj fasolkę i przemieszaj wszystko ze sobą. Wedle moich smaków, to danie jest wtedy odrobinkę za suche i dodaję jeszcze na koniec łyżkę czystej oliwy (jeśli dla Ciebie suchość wszystkich składników jest ok - nie musisz jej dodawać).


Orientacyjny koszt całości: ok. 19 zł - z kurkami kupowanymi od lokalnych "zbieraczy", nie z supermarketu (choć wiadomo, że jeśli mamy możliwość, najlepiej nazbierać samemu!)

Kurki z cebulą

Kurki z fasolką i orzechami

Komentarze

Popularne posty