Orzeźwiające lody śliwkowo-cynamonowe
Orzeźwiające lody śliwkowo-cynamonowe z czekoladą
- ze śmietanką, ale bez jajek!
Pomimo tego, że cynamon i śliwki kojarzą się przecież głównie z jesienią... to te lody, są niezwykle orzeźwiające! 💜 Idealne na letnią porę!
Mocno śliwkowe, mleczne, cynamon czuć - choć nie dominuje (jeszcze większa jego ilość mogłaby sprawić, że lody będą zbyt "ostre" w smaku).
Dzięki małej ilości cukru/słodzidła uzyskujemy realny, miło kwaskowaty smak owoców. Jeśli lubisz słodsze smaki - dodaj posiekaną mleczną czekoladę albo (lub dodatkowo) zwiększ ilość cukru/słodzidła.
Smacznego dnia!
ilość: 1 litr lodów
potrzebujesz: blendera lub miksera (może być też blender i trzepaczka), pojemnika na lody (pojedynczego, zamykanego + ew. pojemników na lody na patykach), dużego garnka lub patelni z wysokimi brzegami, noża, deski, łyżki
SKLADNIKI:
- 750g śliwek węgierek
- 300ml smietanki 30-36%
- 75 ml mleka
- 50g erytrolu (albo 35g cukru)*
- ¾ łyżki cynamonu
- 50 g czekolady (dowolnej: gorzkiej, deserowej, mlecznej)
- 2 łyżki wody
*ilość cukru, jest tak naprawdę zależna od słodkości samych śliwek oraz Twoich upodobań. Cukru dajemy mniej niż erytrolu, bo ten drugi ma ok. 70% słodkości cukru
Na dość mocnym ogniu (nieco większym niż średni, np. 7 na indukcji) podgrzewaj śliwki ok 5 min - po chwili gotowania poczujesz ich aromat, a owoce zaczną silnie puszczać sok. Możesz je przemieszać w czasie gotowania. Pod koniec tych 5 minut, soku będzie już naprawdę sporo, kawałki śliwek beda już pływać w czerwonym wywarze.
Następnie zmniejsz ogień na nieco mniejszy niż średni (na indukcji wybieram 4) i gotuj jeszcze ok. 15 min. W czasie gotowania, sprawdź, czy masa odpowiada Twojemu smakowi. Jeśli jest za mało słodka - dodaj więcej cukru czy erytrolu. Masa wciąż się gotuje, więc cukier powinien nam się szybko rozpuścić. Im jednak będą słodsze, tym mniej orzeźwiające. Pamiętaj też o tym, że dodasz później posiekaną czekoladę. 😉
PRZEPIS:
Śliwki umyj, wyjmij z nich pestki i pokrój w małe kawałki. Do dużego garnka (lub patelni z wysokimi brzegami) wlej 2 łyżki wody, umieść w nim 750 g śliwkek i zasyp 50 g erytrolu (lub 35g cukru).Na dość mocnym ogniu (nieco większym niż średni, np. 7 na indukcji) podgrzewaj śliwki ok 5 min - po chwili gotowania poczujesz ich aromat, a owoce zaczną silnie puszczać sok. Możesz je przemieszać w czasie gotowania. Pod koniec tych 5 minut, soku będzie już naprawdę sporo, kawałki śliwek beda już pływać w czerwonym wywarze.
Następnie zmniejsz ogień na nieco mniejszy niż średni (na indukcji wybieram 4) i gotuj jeszcze ok. 15 min. W czasie gotowania, sprawdź, czy masa odpowiada Twojemu smakowi. Jeśli jest za mało słodka - dodaj więcej cukru czy erytrolu. Masa wciąż się gotuje, więc cukier powinien nam się szybko rozpuścić. Im jednak będą słodsze, tym mniej orzeźwiające. Pamiętaj też o tym, że dodasz później posiekaną czekoladę. 😉
Zblenduj gotową masę śliwkową (możesz użyć też miksera - blenderem pójdzie szybciej, wystarczy zwykły ręczny blender). Dodaj ¾ łyżki cynamonu i wymieszaj.
Odstaw do ostygnięcia - prawdopodobnie wystarczy 40-45 min (pamiętaj jedynie, by przelać śliwki z garnka do miski, w której będziesz dalej przygotowywać lody - o wiele szybciej ostygną niż w nagrzanym garnku!). Gdy masa będzie już ostudzona dodaj 300 ml śmietanki, 75ml mleka i wszystko zmiksuj (możesz użyć trzepaczki).
Masę wlej do większego pojemnika, który włożysz do zamrażalnika. Następnie co pół godziny wyjmuj pojemnik i masę przemieszaj/zmiksuj na nowo. Wykonuj tę czynność co najmniej 2h (czyli przemieszasz lody co najmniej 4 razy), a jeszcze lepiej ok. 3h.
Posiekaj 50g wybranej czekolady i dodaj ją do mieszanki po ostatnim przemieszaniu/zmiksowaniu masy. Jeśli chcesz zrobić lody na patykach, to w tym momencie, przelej masę do specjalnych pojemniczków. Możesz też zostawić masę w większym pojemniku i nakładać później gałki gotowych lodów.
Lody pozostaw w zamrażalniku co najmniej 5-6h. Jeśli używasz pojemniczków na lody na patykach - żeby wyjąć lody, włóż je do szklanki ciepłej wody na kilkanaście sekund.
Odstaw do ostygnięcia - prawdopodobnie wystarczy 40-45 min (pamiętaj jedynie, by przelać śliwki z garnka do miski, w której będziesz dalej przygotowywać lody - o wiele szybciej ostygną niż w nagrzanym garnku!). Gdy masa będzie już ostudzona dodaj 300 ml śmietanki, 75ml mleka i wszystko zmiksuj (możesz użyć trzepaczki).
Masę wlej do większego pojemnika, który włożysz do zamrażalnika. Następnie co pół godziny wyjmuj pojemnik i masę przemieszaj/zmiksuj na nowo. Wykonuj tę czynność co najmniej 2h (czyli przemieszasz lody co najmniej 4 razy), a jeszcze lepiej ok. 3h.
Posiekaj 50g wybranej czekolady i dodaj ją do mieszanki po ostatnim przemieszaniu/zmiksowaniu masy. Jeśli chcesz zrobić lody na patykach, to w tym momencie, przelej masę do specjalnych pojemniczków. Możesz też zostawić masę w większym pojemniku i nakładać później gałki gotowych lodów.
Lody pozostaw w zamrażalniku co najmniej 5-6h. Jeśli używasz pojemniczków na lody na patykach - żeby wyjąć lody, włóż je do szklanki ciepłej wody na kilkanaście sekund.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz