Risotto na czerwonym winie z burakami

Risotto na czerwonym winie
z młodymi burakami i natką pietruszki

czerwone risotto z burakami


Też nie przepadaliście specjalnie za burakami? Ja jako dziecko ich nie cierpiałam! Och! I to jak bardzo!

Teraz też jem je na ogól bardziej "z rozsądku", ale zaczęłam odkrywać smaki, które sprawiają, że ten znienawidzony burak... smakuje naprawdę wybornie!

Jednym z takich dań jest risotto z młodymi burakami. Oczywiście możesz to danie robić o każdej porze roku, zarówno z maleńkich korzonków botwinki, jak i ze starszych buraków - będzie tak samo smacznie! Jednie wydłużasz/skracasz czas pieczenia/gotowania buraków.

Smacznego dnia!


Risotto z botwinką i natką pietruszki

ilość: 3-4 porcje (w zależności od wielkości i apetytu)
potrzebujesz: piekarnika (lub garnka, jeśli wolisz gotować buraki) + ew. naczynia żaroodpornego z pokrywką, garnka, głębokiej patelni, łyżki, noża, deski



SKŁADNIKI:

  • 160g (¾ szklanki) ryżu do risotto (np. Carnaroli albo Arborio)*
  • 600ml bulionu (warzywnego, drobiowego lub cielęcego)
  • 400g młodego buraka (to będzie 1 całkiem spory lub 2-3 malutkie)**
  • 100ml czerwonego wina (wytrawne lub półwytrawne)***
  • 1 mała/średnia czerwona cebula (albo połowa dużej)
  • 30g parmezanu****
  • 3 łyżki masła
  • garść natka pietruszki
*Za króla włoskiego ryżu uważa się Carnaroli. Samych odmian ryżu do risotto jest jeszcze kilka, ale te są chyba najpowszechniejsze. Ja kupuję to, co akurat znajdę w sklepie (na zdjęciach jest akurat arborio). Do risotto używasz tylko tego typu ryżu - z każdym innym ("zwykłym", brązowym, dzikim, tajskim, jaśminowym itd.) wyjdzie Ci po prostu ryż z dodatkami… nie risotto
**możesz też użyć malutkich korzonków botwinki lub starszych buraków - jedynie skróć/wydłuż czas pieczenia
***zawsze staram się używać dokładnie takiego wina, jakie potem serwuję do obiadu. Też lubię oszczędzić na winie do gotowania, ale przy risotto jego jakość ma moim zdaniem znaczenie. Tak czy inaczej, w chwili obecnej, naprawdę przyzwoite wina możesz kupić już nawet za 20 kilka zł!
****podobno tarty jest profanacją i trzeba zetrzeć samemu z kawałka parmezanu, ale ja przyznam się szczerze, że używam tartego (“gratin”). Możesz też użyć tartego sera typu “szafir”



Risotto na czerwonym winie


PRZEPIS:

Buraki umyj, osusz (jeśli masz je z liśćmi, to odetnij je na ok. 5-6 cm nad burakiem - nie ścinaj końcówek buraka). Owiń w folię lub umieść w naczyniu żaroodpornym z pokrywką i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Młode buraki powinni się piec ok. 30 min, ale musisz sprawdzić widelcem, szpikulcem czy wykałaczką czy są już wystarczająco miękkie. Jeśli szpikulec łatwo wchodzi w miąższ, są gotowe, jeśli nie - wydłuż czas pieczenia. Buraki możesz też po prostu ugotować. Następnie pozostaw do ostygnięcia, obierz ze skórki i pokrój w kawałki (ja kroję w kostkę).

Jeśli bulion jest zimny (nie był świeżo gotowany) nastaw go i podgrzewaj.

Czerwoną cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść 2 łyżki masła i usmaż cebulę. Najpierw smaż max. 5 min na mocnym ogniu (ale nie na maksymalnym, na indukcji wybieram 7). Następnie, gdy cebulka zacznie się już szklić, zmniejsz ogień na nieco mniejszy niż średni (na indukcji wybieram 4) i smaż dalej, co chwilę mieszając (to pozwoli nie dopuścić do przypalenia). Smaż tak ok. 10 - 15 min (cebulka nie może się spalić! Ma się naturalnie skarmelizować). Możesz spróbować cebulki po upływie 10 min, jeśli jest już lekko słodka, przechodzisz do kolejnego etapu. Jeśli nie jest, smaż jeszcze kilka dodatkowych minut.

Następnie wsyp na patelnię z cebulką wybrany ryż (nie płucz go wcześniej!) i przemieszaj, tak by tłuszcz osiadł dokładnie na wszystkich ziarenkach. Ziarenka staną się wtedy bardziej błyszczące.

Wlej wino i pozostaw do wchłonięcia przez ryż i odparowania - prawdopodobnie zajmie Ci to ok. 5-6 min. W międzyczasie przemieszaj parę razy ryż.

Teraz dolewaj po kolei po 1 łyżce wazowej gorącego, wciąż podgrzewanego bulionu. Wlewasz łyżkę, mieszasz i gdy ryż wchłonie płyn, wlewasz kolejną łyżkę. Powtarzasz tę procedurę do momentu, gdy skończy się bulion. Prawdopodobnie zajmie Ci to max. 20-25 min. W czasie dolewania bulionu mieszasz ryż - mieszanie to bardzo ważny element! Nie musisz mieszać ryżu cały czas, ale odrywasz się od niego tylko na chwilę np. kroisz coś innego, wracasz przemieszać ryż, myjesz 2 talerze, wracasz przemieszać ryż etc.

Następnie wrzuć do risotto pokrojone buraki, przemieszaj i potrzymaj na ogniu jeszcze ok. 3 minuty.

Odstaw risotto z palnika, dodaj parmezan, przemieszaj. Na risotto połóż małe kawałeczki masła i pozostaw do rozpuszczenia.

Na koniec posiekaj drobno natkę pietruszki, dodaj do gotowego risotto i wymieszaj. Możesz jeszcze przykryć risotto na chwilę i podawać po 1-2 minutach.

Dodatkowe wskazówki:

  • Risotto jemy od razu po przygotowaniu (zdarzyło mi się jeść odgrzewane - ale to nie to w smaku!)
  • Do risotto nie dodajesz soli! Za słony posmak w risotto odpowiada parmezan. Nie ma też potrzeby dodawać pieprzu. Podane składniki w zupełności wystarczą 😉
  • Ponoć risotto powinno się przygotowywać oryginalnie w garnku. Dla Włocha patelnia jest profanacją. Ja przyznaję - czasem robię w garnku, a czasem na dużej patelni 
  • Do risotto używaj tylko specjalnego ryżu - najpopularniejsze odmiany (ale nie jedyne) to: arborio lub carnaroli. Ja używam ich w swojej kuchni wymiennie.

Orientacyjny koszt całości: +/- 15 zł




Prawdziwe włoskie risotto na czerwonym winie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger