Wegańska, bezglutenowa tarta owsiano-orzechowa
Owsiano-orzechowa tarta z bananami i borówkami 💜
Wegańska, bez glutenu i bez dodatku cukru!
Szybkie ciasta bez pieczenia - kto ich nie lubi? 😉 Ten smakołyk jest dodatkowo idealny dla osób z celiakią czy nietolerancją glutenu, wegan oraz osób, które ograniczają cukier. Jedyna słodkość w tym cieście pochodzi z gorzkiej czekolady oraz owoców.
Jeśli chcesz spróbować z innymi owocami niż borówki, proponuję jeszcze maliny lub porzeczkę. Nie dawaj żadnych mdłych ani bardzo słodkich owoców. Coś, co ma lekką lub mocniejszą kwaskowatość idealnie przełamuje nam pozostałe smaki!
Masa - ze względu na banany - ciemnieje w zetknięciu z powietrzem. Dlatego o ile ściemnieje z wierzchu, to po rozkrojeniu, masa będzie jaśniejsza! To naturalny proces, na pewno tak się stanie z Twoją tartą, ale to nic takiego, jest ok do jedzenia.
Jeśli nie możesz jeść glutenu, laktozy, ale do tego także orzechów arachidowych - do spodu użyj dowolnych tartych orzechów poza włoskimi (albo mieszanki orzechów), a do masy bananowej dodaj masło migdałowe albo laskowe 😉
Smacznego dnia!
ilość: 10-12 kawałków
potrzebujesz: tortownicy lub formy na tartę 24 cm (ja użyłam tortownicy), garnuszka (ew. 2 do roztapiania nad parą wodną), blendera, miski, łyżki i w zasadzie tyle
SKŁADNIKI:
- 200 g płatków owsianych (bezglutenowych)
- 50g tartych orzechów arachidowych lub mąki arachidowej*
- 200g gorzkiej czekolady
- 50g oleju kokosowego**
- 3 dojrzałe banany (moje przed obraniem ważyły 550g)
- 200g masła orzechowego
- 2 łyżki mleka roślinnego***
- borówki 150g
- ew. olej do wysmarowania formy do tarty
**możesz zamienić na masło, jeśli nie musi być wegańsko (chodzi nam o tłuszcz, który w niskiej temp przybierze postać stałą)
***albo krowiego, jeśli wolisz
PRZEPIS:
Tortownicę/formę wyłóż papierem lub posmaruj leciutko olejem.Czekoladę rozpuść w garnuszku razem z olejem kokosowym (nad parą wodną lub na 2 przy indukcji). W czasie, gdy roztapia nam się czekolada, lekko zblenduj płatki - wystarczy kilka sekund, nie musi być bardzo dokładnie, część może być bardzo drobno zmielona, a część w większych kawałkach. Chodzi nam tylko o to, żeby miały nieco drobniejszą strukturę, ale nie musi to być mąka owsiana!
Do płatków dodaj tarte/mielone orzechy i wymieszaj. Zalej masą rozpuszczoną czekoladą i dokładnie wymieszaj (masa nie musi być przestygnięta).
Wyłóż masę z płatków owsianych na tortownicę/formę do tarty, uklep na dole i stwórz brzegi tarty. Gotową wstaw do lodówki. Nawet na 1h.
Banany obierz, pokrój na mniejsze kawałki, umieść w misce i zblenduj na gładką masę (tu możesz też sobie poradzić poprzez rozgniatanie ich widelcem).
W garnuszku umieść masło orzechowe, dodaj masę bananową, 2 łyżki mleka i podgrzewaj na bardzo niskim ogniu (2/3 na indukcji) mieszając, aż wszystko się ze sobą ładnie połączy (ok. 1 minutę). Gotowa masa nie będzie szczególnie ciepła ze względu na krótką obróbkę w baardzo niskiej temperaturze. Gotową masę orzechowo-bananową możesz więc od razu wylać na spód do tarty.
Umyj borówki i umieść je na wierzchu tarty - powinny być rozłożone równomiernie, ponieważ przełamują pozostałe smaki! Rozłożenie ich w ten sposób do zdjęcia, to nie jest kwestia czysto ozdobną.
Ciasto przechowuj w lodówce, ale spokojnie wytrzyma także kilka godzin na biesiadnym stole.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz