Wegańska, bezglutenowa tarta owsiano-orzechowa

Owsiano-orzechowa tarta z bananami i borówkami 💜

Wegańska, bez glutenu i bez dodatku cukru!

Wegańska tarta bez glutenu

Szybkie ciasta bez pieczenia - kto ich nie lubi? 😉 Ten smakołyk jest dodatkowo idealny dla osób z celiakią czy nietolerancją glutenu, wegan oraz osób, które ograniczają cukier. Jedyna słodkość w tym cieście pochodzi z gorzkiej czekolady oraz owoców.

Jeśli chcesz spróbować z innymi owocami niż borówki, proponuję jeszcze maliny lub porzeczkę. Nie dawaj żadnych mdłych ani bardzo słodkich owoców. Coś, co ma lekką lub mocniejszą kwaskowatość idealnie przełamuje nam pozostałe smaki!

Masa - ze względu na banany - ciemnieje w zetknięciu z powietrzem. Dlatego o ile ściemnieje z wierzchu, to po rozkrojeniu, masa będzie jaśniejsza! To naturalny proces, na pewno tak się stanie z Twoją tartą, ale to nic takiego, jest ok do jedzenia.

Jeśli nie możesz jeść glutenu, laktozy, ale do tego także orzechów arachidowych - do spodu użyj dowolnych tartych orzechów poza włoskimi (albo mieszanki orzechów), a do masy bananowej dodaj masło migdałowe albo laskowe
😉

Smacznego dnia!

Tarta owsiano-orzechowa


ilość: 10-12 kawałków
potrzebujesz: tortownicy lub formy na tartę 24 cm (ja użyłam tortownicy), garnuszka (ew. 2 do roztapiania nad parą wodną), blendera, miski, łyżki i w zasadzie tyle

SKŁADNIKI:

  • 200 g płatków owsianych (bezglutenowych)
  • 50g tartych orzechów arachidowych lub mąki arachidowej*
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 50g oleju kokosowego**
  • 3 dojrzałe banany (moje przed obraniem ważyły 550g)
  • 200g masła orzechowego
  • 2 łyżki mleka roślinnego***
  • borówki 150g
  • ew. olej do wysmarowania formy do tarty
*orzechy arachidowe możesz samodzielnie utrzeć blenderem z siekaczem (zwykłym ręcznym, może być trudniej - spróbuj, tylko rób przerwy, żeby nie spalić zwykłego blendera). W ostateczności użyj 50g drobno pokruszonych herbatników (możesz je ugnieść wałkiem do pieczenia) lub samych płatków owsianych
**możesz zamienić na masło, jeśli nie musi być wegańsko (chodzi nam o tłuszcz, który w niskiej temp przybierze postać stałą)
***albo krowiego, jeśli wolisz

Wegańska tarta bez glutenu, bez pieczenia


PRZEPIS:

Tortownicę/formę wyłóż papierem lub posmaruj leciutko olejem.

Czekoladę rozpuść w garnuszku razem z olejem kokosowym (nad parą wodną lub na 2 przy indukcji). W czasie, gdy roztapia nam się czekolada, lekko zblenduj płatki - wystarczy kilka sekund, nie musi być bardzo dokładnie, część może być bardzo drobno zmielona, a część w większych kawałkach. Chodzi nam tylko o to, żeby miały nieco drobniejszą strukturę, ale nie musi to być mąka owsiana!

Do płatków dodaj tarte/mielone orzechy i wymieszaj. Zalej masą rozpuszczoną czekoladą i dokładnie wymieszaj (masa nie musi być przestygnięta).

Wyłóż masę z płatków owsianych na tortownicę/formę do tarty, uklep na dole i stwórz brzegi tarty. Gotową wstaw do lodówki. Nawet na 1h.

Banany obierz, pokrój na mniejsze kawałki, umieść w misce i zblenduj na gładką masę (tu możesz też sobie poradzić poprzez rozgniatanie ich widelcem).

W garnuszku umieść masło orzechowe, dodaj masę bananową, 2 łyżki mleka i podgrzewaj na bardzo niskim ogniu (2/3 na indukcji) mieszając, aż wszystko się ze sobą ładnie połączy (ok. 1 minutę). Gotowa masa nie będzie szczególnie ciepła ze względu na krótką obróbkę w baardzo niskiej temperaturze. Gotową masę orzechowo-bananową możesz więc od razu wylać na spód do tarty.

Umyj borówki i umieść je na wierzchu tarty - powinny być rozłożone równomiernie, ponieważ przełamują pozostałe smaki! Rozłożenie ich w ten sposób do zdjęcia, to nie jest kwestia czysto ozdobną.

Ciasto przechowuj w lodówce, ale spokojnie wytrzyma także kilka godzin na biesiadnym stole.

Orientacyjny koszt całości: +/- 20 zł

Tarta owsiano-orzechowa bez cukru

Komentarze

Popularne posty