Szybkie ciasto cynamonowe z czekoladą

Szybkie ciasto cynamonowe z chocolate chips lub siekaną czekoladą
Mieszane łyżką! 😊

Ciasto cynamonowe z chocolate chips


To moje pierwsze "jesienne" ciasto w tym sezonie! Muszę przyznać, że od dzieciństwa uwielbiam cynamon. Mogę go jeść na okrągło... ale jesienią smakuje rzeczywiście najwyborniej!

To ciasto idealne dla zabieganych, czy osób nie posiadających miksera. Przygotowuje się je jak muffinki (i zamiast ciasta a la babka, można też oczywiście zrobić muffiny). Nie jest trudne i nie zawiera wymyślnych składników. Dzięki temu, że nie zawiera jajek, to przy użyciu mleka roślinnego będzie również odpowiednie dla wegan.

Smacznego dnia!



Szybkie ciasto bez użycia miksera


ilość: ok. 12 solidnych kawałków
potrzebujesz: foremki o górnych krawędziach 10/11 cm x 30 cm (ew. forma na muffinki), sitko do przesiewania, 1 lub 2 misek, łyżki, ew. nóża do posiekania czekolady



SKŁADNIKI:

  • 275 g mąki pszennej (użyłam najzwyklejszej tortowej)
  • 275 ml mleka (krowiego lub roślinnego)*
  • 70 g drobnego cukru (lub 100g erytrolu czy ksylitolu)
  • 100g gorzkiej czekolady (drobno posiekana lub chocolate chips)**
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia (polecam bez fosforanów lub domowej roboty**)
  • 60 ml oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżki cynamonu
*z roślinnych polecam tu migdałowe, owsiane, ryżowe
**dałam po połowie jednego i drugiego: siekanej czekolady i chocolate chips. Jeśli używasz słodszej czekolady, moim zdaniem zmniejsz koniecznie ilość cukru, żeby nie stało się ulepkiem! Im bardziej gorzka czekolada tym ładniej zachowa strukturę podczas pieczenia. najlepiej zachowują ją specjalne chocolate chips
***zamiast 2,5 łyżeczki proszku, użyj: 1 i 1/4 łyżeczki kamienia potasu i 5/6 łyżeczki sody oczyszczonej. Warto też szukać proszków do pieczenia bez fosforanów (w małych ilościach uznawane są za nieszkodliwe, ale lista produktów, w których możemy je spotkać jest dość długa...)


Ekspresowe ciasto z czekoladą

PRZEPIS:

Piekarnik nastaw na 180 stopni.

Połącz ze sobą suche składniki: przesiej mąkę, proszek do pieczenia lub jego zamiennik, cynamon i sól, dodaj cukier oraz ok. 80% przygotowanej posiekanej czekolady/chocolate chips.

Następnie dodaj: mleko, olej i sok z cytryny. Jeśli odmierzasz je w drugiej misce, możesz wcześniej wymieszać je przed dodaniem do suchych składników - ale nie jest to konieczne. Ja raz robię w 2, a czasem w 1 misce.


Wymieszaj łyżką wszystkie składniki, by ładnie się ze sobą połączyły.


Formę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej do niej przygotowaną masę, a z wierzchu posyp pozostawioną resztą chocolate chips/posiekanej czekolady.

Piecz w rozgrzanym piekarniku ok. 45-50 min. Patyczek będzie suchy (chyba, że trafisz nim w czekoladę 😉), a wierzch się zezłoci.


Odstaw do ostudzenia i po 15-10 minutach wyjmij z formy i papieru (ciasto pozostaje lekko wilgotnawe, więc papier musisz lekko oderwać od ciasta). Studź najlepiej na kratce do ciast i ciasteczek.

Dodatkowe wskazówki:

  • Zamiast jednego ciasta, możesz też zrobić muffinki

  • Jeśli lubisz bardzo ostre, cynamonowe smaki, możesz zwiększyć ilość cynamonu o dodatkowe 0,5 do max. 1 łyżki (ale ta ilość nie będzie już strawna dla wielu osób)

  • Jeśli używasz słodszej czekolady niż gorzka, moim zdaniem zmniejsz koniecznie ilość cukru, żeby nie stało się ulepkiem, np. do 50g) - nie daję gwarancji, że wyjdzie dobrze z mleczną czekoladą (ona może nie zachować takiej ładnej struktury i bardziej się lepić np. z wierzchu). Także jeśli wolisz mleczną czekoladę to polecam specjalne mleczne chocolate chips 

  • Nie używałam tu nigdy mąki pełnoziarnistej (wtedy ciasto wyjdzie raczej cięższe i bardziej zbite), ale żeby było zdrowiej, spokojnie możesz zamienić zwykłą mąkę pszenną na płaskurkę, albo zrobić mieszankę pół na pół: zwykła pszenna i płaskurka (jeśli ktoś nie używał: płaskurka - prymitywna odmiana pszenicy - jest genialna, zawiera m.in. dużo białka i składników mineralnych, ale jest też bardzo droga, ok. 14 - 15 zł / kg)

  • Zawsze, gdy przygotowujesz ciasto z glutenem, pamiętaj, żeby mieszać (zarówno łyżką, jak i mikserem) w jedną stronę cały czas i podczas każdego etapu! (jeśli mieszasz kilka razy)


Orientacyjny koszt całości: +/- 8,5 zł

(przy zwykłej mące pszennej i zwykłym mleku, przy mleku roślinnym powinno oscylować wokół 10-11 zł)

Ciasto bez miksera

Idealne ciasto na jesień zimę

2 komentarze:

  1. Wszystko co z cynamonem musi dobrze smakować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak! 😊 Cynamon to jedna z najcudowniejszych przypraw! Pozdrawiam serdecznie! 😊

      Usuń

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger