Orzechowa zupa z topinamburu

Zupa z topinamburu z dodatkiem marchewki i orzechów 


Zupa z topinamburu

Orzechowa zupa z topinamburu i marchewki jest niezwykle sycąca! W zależności od tego, czy użyjemy wywaru mięsnego, czy warzywnego, nadaje się także dla wegetarian czy wegan. Świetnie nadaje się na okres jesienno-zimowy!

Marchewka dodaje oraz podkreśla lekką słodkość samego topinamburu. Orzechy włoskie wspaniale wzmacniają orzechowy posmak tych bulw, a jednocześnie dzięki swojej lekkiej gorzkości, trochę przełamują wszystkie smaki.

Pod skórką topinamburu jest najwięcej cennych składników, dlatego ja nigdy go nie obieram i dziwię się, że większość blogerów to robi… to nie ma żadnego sensu. Skórkę topinamburu wystarczy dobrze wyszorować i usunąć "włoski", ew. jeśli Ci na tym zależy, to lekko oskrobać… ale tak naprawdę, nie musisz z nią nic robić! Poza tym chyba bym oszalała, gdybym miała obierać takie bulwy jak poniżej 
😉



Topinambur zapomniana bulwa

Topinambur ma kilka odmian. Wybieraj te o jasnobrązowym kolorze. Kształt bulw może być bardzo różnorodny. Natomiast topinambur o fioletowej skórce wykorzystuje się najczęściej jako paszę dla zwierząt.

Topinambur ma wiele zalet! Ma niski indeks glikemiczny, mówi się o jego właściwościach przeciwnowotworowych czy o tym, że jego sok dobrze wpływa na zmiany łuszczycowe. Niestety niektórzy miewają po topinamburze wzdęcia (podobne reakcje jak po zjedzeniu fasoli). Ja takowych nigdy nie miałam, ale i tak zawsze dodaję do topinamburu solidną porcję cząbru (który łagodzi tego typu objawy). Jeśli jeszcze nigdy nie jadłes/aś topinamburu polecam spróbować! Jest nie tylko zdrowy, ale i pyszny! Zupa z topinamburu z dodatkiem orzechów i marchewki będzie świetnym początkiem
😉

Smacznego dnia

Zupa krem z topinamburu i marchewki

ilość: ok. 1,5 l
potrzebujesz: dużego garnka, noża, deski, blendera



SKŁADNIKI:

  • 500 g topinamburu
  • 250 g marchewki
  • 1,2 litra rosołu, wywaru warzywnego lub ew. wody*
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka cząbru
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • tłuszcz do podsmażenia warzyw (np. masło klarowane lub olej)
do podania:
  • posiekane orzechy włoskie (0,5 do 1 garści na os)
  • olej z orzechów włoskich lub oliwa (1-2 łyżki na os)**
  • posiekana natka pietruszki (wedle uznania, ja daję pół garści na osobę)
*ostatnie będzie najmniej smacznym rozwiązaniem. Wybierz swoją wersję w zależności, czy jesz tradycyjnie, wegetariańsko czy wegańsko
**możesz też spróbować z innym olejem orzechowy, lnianym lub z jakichś pestek



PRZEPIS:

Topinambur wyszoruj dokładnie (rękami lub szczoteczką). Jeśli ci na tym zależy, możesz go oskrobać jak marchewkę, ale pozbędziesz się części wartościowych składników. Topinamburu nigdy nie musisz obierać!

Oczyszczony topinambur pokrój w drobną kostkę (szybciej się ugotuje). Marchewkę oskrob i również pokrój w kostkę podobnej wielkości.

Cebulę także pokrój w drobną kostkę. W garnku rozpuść tłuszcz i wrzuć cebulę. Gdy zacznie się szklić, dodaj pokrojony topinambur i marchewkę. Dodaj łyżkę cząbru, dobrze wymieszaj i smaż jeszcze całość kilka minut (5-7). Możesz dodać więcej tłuszczu, jeśli warzywa zaczynają się przypalać.

Następnie zalew warzywa rosołem/wywarem ew. Wodą i gotuj do miękkości warzyw. Jeśli zależy Ci na wydobyciu wyjątkowej słodkości topinamburu, gotuj ponad 60 min. Standardowo ugotujesz jednak tę zupę z +/- 30-40 min.

Na koniec dodaj szczyptę soli, pieprzu oraz pół łyżeczki majeranku. Ręcznym blenderem rozdrobnij całość do konsystencji kremu.

Podawaj z olejem z orzechów włoskich (lub oliwą), posiekanymi orzechami włoskimi i natką pietruszki.

Dodatkowe wskazówki:

  • Topinambur nabierze jeszcze większej słodkości po gotowaniu przez 60 min (w tej zupie słodkość podkreśla nam też jednak marchewka, więc nie musisz tak długo gotować)
  • Nie rezygnuj z cząbru! To jest genialne zioło m.in. na wzdęcia. Topinambur może niestety wywoływać u niektórych takie same objawy jak np. zjedzenie fasoli. Nie u każdego i być może nie zawsze, ale cząber zawsze warto dodać. Wspaniale pasuje też smakowo.

Orientacyjny koszt całości: ok. 22 zł gar zupy + dodatki 1,5 zł/os


(przy cenie topinamburu na rynku, nie w sklepie oraz wykorzystaniu rosołu, przy wywarze warzywnym będzie tańsza)

Orzechowa zupa z topinamburu z dodatkiem marchewki

Zupa z topinamburu z orzechami i olejem z orzechów włoskich

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger