Mocno paprykowa szakszuka
Mocno paprykowa szakszuka (shakshouka)
Mam wrażenie, że utarło się u nas, że jak szakszuka, to tylko z dużą ilością pomidorów! 😉 Jednak samo słowo oznacza "wielki bałagan" i typowo składa się z: pomidorów, papryki i cebuli. Nazwa tylko więc zachęca do eksperymentów!
Jednym z takich eksperymentów jest moja zielona szakszuka z bobem. Jesienią zaś, warto sięgnąć przede wszystkim po paprykę! 🌶 Lubię w tym daniu wykorzystywać głównie po sezonowe warzywa. I polecam nie rezygnować tutaj z cynamonu! Tylko pozornie nie pasuje. W tym daniu, to taka kropka nad i 😉
Smacznego dnia!
Jednym z takich eksperymentów jest moja zielona szakszuka z bobem. Jesienią zaś, warto sięgnąć przede wszystkim po paprykę! 🌶 Lubię w tym daniu wykorzystywać głównie po sezonowe warzywa. I polecam nie rezygnować tutaj z cynamonu! Tylko pozornie nie pasuje. W tym daniu, to taka kropka nad i 😉
Smacznego dnia!
ilość: 2 bardzo solidne porcje albo 3-4 mniejsze
potrzebujesz: noża, deski i patelni
SKŁADNIKI:
- 2 średnie papryki
- 1 duży pomidor
- jajka - w zasadzie ile chcesz, ja daję po 2 na 2 osoby (proponuję tu max. 6)
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka oregano
- 0,5 łyżeczki suszonej bazylii
- 0,5 łyżeczki papryki wędzonej
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta cynamonu
- sól i pieprz do smaku
- tłuszcz do smażenia - smalec/masło/olej
- natka pietruszki, kolendra lub szczypiorek do posypania
- ew. dodatkowo do posypania: czarnuszka
PRZEPIS:
Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozpuść tłuszcz i wrzuć cebulę. Następnie pokrój w kostkę (np. 1 cm) paprykę i dodaj do szklącej się cebuli.Pokrój w kostkę pomidora i dodaj do pozostałych warzyw na patelni. Smaż tak długo aż pomidor się rozpadnie.
Dodaj wszystkie przyprawy (nie rezygnuj z cynamonu!), dokładnie wymieszaj. Jeśli uważasz, że potrzebujesz, możesz dodać w międzyczasie więcej tłuszczu. Następnie wbij jajka (możesz zrobić dla nich lekkie zagłębienia w masie warzyw na patelni).
Możesz przykryć jajka na kilka minut (3-4), a następnie odkryć i pilnować, żeby odpowiednio się ścięły lub przykryć do końca smażenia (ale wtedy żółtka zajdą białkiem i nie będą wyglądać tak ładnie jak na zdjęciach). Smaż do momentu ścięcia się jajek (jak w typowym sadzonym).
Na koniec posyp świeżą natką pietruszki, kolendrą lub szczypiorkiem (możesz użyć wszystkiego) i ewentualnie czarnuszką (naprawdę pasuje!)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz