Mocno paprykowa szakszuka

Mocno paprykowa szakszuka (shakshouka)

Mocno paprykowa szakszuka

Mam wrażenie, że utarło się u nas, że jak szakszuka, to tylko z dużą ilością pomidorów! 😉 Jednak samo słowo oznacza "wielki bałagan" i typowo składa się z: pomidorów, papryki i cebuli. Nazwa tylko więc zachęca do eksperymentów!

Jednym z takich eksperymentów jest moja zielona szakszuka z bobem.
Jesienią zaś, warto sięgnąć przede wszystkim po paprykę! 🌶 Lubię w tym daniu wykorzystywać głównie po sezonowe warzywa. I polecam nie rezygnować tutaj z cynamonu! Tylko pozornie nie pasuje. W tym daniu, to taka kropka nad i 😉

Smacznego dnia!

Jesienna szakszuka z papryką


ilość: 2 bardzo solidne porcje albo 3-4 mniejsze
potrzebujesz: noża, deski i patelni



SKŁADNIKI:

  • 2 średnie papryki
  • 1 duży pomidor
  • jajka - w zasadzie ile chcesz, ja daję po 2 na 2 osoby (proponuję tu max. 6)
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka oregano
  • 0,5 łyżeczki suszonej bazylii
  • 0,5 łyżeczki papryki wędzonej
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta cynamonu
  • sól i pieprz do smaku
  • tłuszcz do smażenia - smalec/masło/olej
  • natka pietruszki, kolendra lub szczypiorek do posypania
  • ew. dodatkowo do posypania: czarnuszka


PRZEPIS:

Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozpuść tłuszcz i wrzuć cebulę. Następnie pokrój w kostkę (np. 1 cm) paprykę i dodaj do szklącej się cebuli.

Pokrój w kostkę pomidora i dodaj do pozostałych warzyw na patelni. Smaż tak długo aż pomidor się rozpadnie.

Dodaj wszystkie przyprawy (nie rezygnuj z cynamonu!), dokładnie wymieszaj. Jeśli uważasz, że potrzebujesz, możesz dodać w międzyczasie więcej tłuszczu. Następnie wbij jajka (możesz zrobić dla nich lekkie zagłębienia w masie warzyw na patelni).

Możesz przykryć jajka na kilka minut (3-4), a następnie odkryć i pilnować, żeby odpowiednio się ścięły lub przykryć do końca smażenia (ale wtedy żółtka zajdą białkiem i nie będą wyglądać tak ładnie jak na zdjęciach). Smaż do momentu ścięcia się jajek (jak w typowym sadzonym).

Na koniec posyp świeżą natką pietruszki, kolendrą lub szczypiorkiem (możesz użyć wszystkiego) i ewentualnie czarnuszką (naprawdę pasuje!)




Orientacyjny koszt całości: ok. 8,5 zł



Szakszuka z cynamonem

Jajka w papryce i pomidorach z cynamonem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger