Mocno orzechowy pudding chia

Pudding chia z masłem orzechowym. Bez dodatku cukru


Chia z masłem orzechowym

Orzechowy pudding chia wygląda niepozornie, ale to absolutnie mega sycące śniadanie czy przekąska! Ja zazwyczaj jem nasiona chia na śniadanie, ponieważ najbardziej lubię zostawiać je do napęcznienia na całą noc.

Z chia nie powinno się generalnie przesadzać. Max. 3 łyżki dziennie (ew. 4 jeśli jesteśmy przyzwyczajeni do sporych ilości błonnika w diecie
😉). A najlepszym sposobem jedzenie tych nasionek jest ponoć pudding! Dlaczego? Ponieważ przy obróbce cieplnej bardzo szybko tracą wartości, a spożywane na sucho odwadniają organizm (gdzieś wyczytałam nawet, że popijanie suchych nasion - co niektórzy praktykują - może prowadzić do zaparć...) Jeśli jednak zachowujemy podstawowe zasady, są bardzo zdrowe!


Pudding chia z masłem orzechowym kojarzy mi się niezwykle mocno z jesienią. Poza bananami nie ma tu żadnych innych świeżych owoców, więc świetnie nadaje się do jedzenia poza sezonem na różne polskie owoce... Mamy tu bardzo gorzką czekoladę i niskosłodzony dżem, ale żadnego dodatkowe słodzidła. Nawet jeśli jesteś przyzwyczajona/y do słodzenia nasion chia, tym razem nie dodawaj nic więcej!

Smacznego dnia!


Pudding chia bez dodatku cukru


ilość porcji: 2
potrzebujesz: naczynia do przechowywania nasion chia w lodówce (używam wysokiego, by swobodnie energicznie mieszać pudding), garnuszka, noża do ew. posiekania orzechów



SKŁADNIKI:

  • 4 łyżki nasion chia
  • 300 ml mleka*
  • 4 łyżki masła orzechowego (ok. 80g)
  • 20g gorzkiej czekolady (u mnie 70%)
  • 2 do 4 łyżeczki niskosłodzonego dżemu z czarnej porzeczki (ok. 60g)
  • 1/3 banana 40g
  • garść dowolnych orzechów (u mnie mix: ziemnie, migdały, włoskie)
*krowiego albo roślinnego


Pudding chia z masłem orzechowym i mixem orzechów


PRZEPIS:

Do wysokiego naczynia wlej 240 ml mleka, a następnie dosyp chia łyżka po łyżce, cały czas energicznie mieszając, na koniec jeszcze raz przemieszaj energicznie całość (przez ok minutę). Chia będą miały tendencję do sklejania się ze sobą oraz osiadania na dnie - nam chodzi o ich rozbicie.

Odstaw tak rozmieszane nasionka chia na 15 min do lodówki. Następnie znów mieszaj energicznie przez ok. minutę. Jeśli masz czas - możesz tę procedurę powtórzyć po kolejnych 15 min (czyli łącznie 2 lub 3 razy). To gwarantuje, że jeśli jeszcze nigdy w życiu chia Ci nie wyszła - teraz będzie perfekcyjna! Poważnie!

Odstaw nasionka w mleku do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Rano (lub po kilku godzinach) nastaw w garnuszku masło orzechowe z 4 łyżkami mleka (60ml), mieszaj ok. 1 minutę, mleko ładnie połączy się z masłem i stworzy bardziej luźną konsystencję.

Odstaw do ostudzenia, a tymczasem zajmij się przygotowaniem pozostałym składników: posiekaj drobno czekoladę, banana pokrój w plasterki, a następnie ćwiartki. Jeśli potrzebujesz - posiekaj orzechy, ale możesz też dodać je w w całości.

Masło orzechowe dodaj do puddinu chia i dobrze, energicznie wymieszaj.

Wrzuć posiekana gorzką czekoladę i jeszcze raz dobrze wymieszaj. Rozlej masę do dwóch kubeczków/kieliszków.

Na wierzchu każdego puddingu umieść po 1 lub 2 łyżki dżemu, banana i orzechy. 
Pudding chia z masłem orzechowym gotowy!


Dodatkowe wskazówki:

  • Nie martw się jeśli się zagapisz i przypomnisz o nasionkach np. po godzinie od wstawienia do lodówki - po prostu wyjmij je po tym czasie i przemieszaj energicznie (raz lub powtarzając tę procedurę z odstawianiem do lodówki - kilka razy)

Orientacyjny koszt całości: +/- 7 zł


Mocno orzechowy pudding chia

Orzechowy pudding chia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger