Frytki z topinamburu

Frytki z topinamburu z piekarnika

Frytki z topinamburu z piekarnika


Topinambur to dla mnie smakowe odkrycie ostatnich lat! Przypomina ziemniaka, ale jest lekko słodki i jednocześnie orzechowy. Stanowi bardzo oryginalny i zdrowy dodatek. Więcej o właściwościach zdrowotnych topinamburu pisałam w przepisie na zupę z topinamburu.

Frytki lubi chyba każdy ;) a frytki z topinamburu są naprawdę wyjątkową przekąską i niebanalnym dodatkiem! To jeden z moich ulubionych sposobów na podanie topinamburu. Bardzo prosty i szybki w wykonaniu 😉

Smacznego dnia!


Pieczone frytki z topinamburu

ilość: 3-4 porcje
potrzebujesz: jedynie łyżki, noża, deski, miski i piekarnika



SKŁADNIKI:

  • 400g topinamburu
  • 3 łyżki oleju
  • łyżeczka suszonego cząbru
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • po pół łyżeczki mielonej słodkiej oraz ostrej papryki
  • szczypta soli i pieprzu

PRZEPIS:

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.

Topinambur oczyść (możesz wyszorować za pomocą szczoteczki) i usuń "włoski". Nie obieraj ze skórki, tylko pokrój w podłużne paski. Topinambur ma dość nieregularne kształty i takie mogą być Twoje frytki!

Frytki umieść w misce, dodaj olej i przyprawy. Dokładnie wymieszaj, by przyprawy nie zbiły się w jednym miejscu.

Frytki umieść na blaszce wyłożonej papierem (ew. w naczyniu żaroodpornym). Wylej całość wraz z olejem. Rozmieść je równomiernie.

Piecz ok. 20-25 min w 200 stopniach (po 15 minutach sprawdź miękkości i przemieszaj, poodwracaj frytki).


Orientacyjny koszt całości: +/- 5 zł

(przyjęłam uśrednioną cenę topinamburu - w sklepach jest potwornie drogi, a na ryneczku da się kupić i za 4-5 zł / kg)

Frytki z topinamburu

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger