Frytki z topinamburu
Frytki z topinamburu z piekarnika
Frytki lubi chyba każdy ;) a frytki z topinamburu są naprawdę wyjątkową przekąską i niebanalnym dodatkiem! To jeden z moich ulubionych sposobów na podanie topinamburu. Bardzo prosty i szybki w wykonaniu 😉
Smacznego dnia!
ilość: 3-4 porcje
potrzebujesz: jedynie łyżki, noża, deski, miski i piekarnika
SKŁADNIKI:
- 400g topinamburu
- 3 łyżki oleju
- łyżeczka suszonego cząbru
- pół łyżeczki suszonego tymianku
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
- po pół łyżeczki mielonej słodkiej oraz ostrej papryki
- szczypta soli i pieprzu
PRZEPIS:
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.Topinambur oczyść (możesz wyszorować za pomocą szczoteczki) i usuń "włoski". Nie obieraj ze skórki, tylko pokrój w podłużne paski. Topinambur ma dość nieregularne kształty i takie mogą być Twoje frytki!
Frytki umieść w misce, dodaj olej i przyprawy. Dokładnie wymieszaj, by przyprawy nie zbiły się w jednym miejscu.
Frytki umieść na blaszce wyłożonej papierem (ew. w naczyniu żaroodpornym). Wylej całość wraz z olejem. Rozmieść je równomiernie.
Piecz ok. 20-25 min w 200 stopniach (po 15 minutach sprawdź miękkości i przemieszaj, poodwracaj frytki).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz