Korzenna karkówka z marchewkowo-imbirowym puree
Korzenna karkówka z marchewkowo-imbirowym puree
To jest idealne jesienno-zimowe danie! Korzenna karkówka nie smakuje bardzo mocno cynamonem, ale ma oryginalny smak i jest lekko pikantna. Marchewka z imbirem zaskakująco dobrze pasują do całości! Odkąd tej jesieni moja mama zaprezentowała dość podobne połączenie - stało się moim ulubionym. 😉
Choć trzeba trochę poczekać na upieczenie się karkówki, to mimo wszystko jest to danie ekspresowe. Mięso wystarczy wstawić do piekarnika, a marchewkę można i wykorzystać z dnia poprzedniego (choćby z rosołu).
Smacznego dnia!
ilość: 3 porcje
potrzebujesz: naczynia żaroodpornego, 1-2 garnków, noża, miski
SKŁADNIKI:
na karkówkę:- 3 plastry karkówki wieprzowej pokrojonej w plastry (1 - 1,5cm) ok. 450g
- 1 łyżeczka cynamonu (+szczypta)
- 1/2 rozmarynu
- 1/4 mielonej gałki muszkatołowej
- 1/4 słodkiej papryki
- 1/4 mielonego ziela angielskiego*
- sól i pieprz
- 5-6 łyżek oleju
- 1-1,5 łyżki masła
- 300g marchewki
- 2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru (lub świeżo startego korzenia!)
- 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki (lub połowa garści świeżej)
- szczypta soli, pieprzu i cynamonu
PRZEPIS:
Piekarnik nastaw na 200 stopni. Plastry karkówki lekko rozbij, natrzyj solą i pieprzem.Wymieszaj olej (3-4 łyżki) wraz z: cynamonem, rozmarynem, gałką muszkatołową, słodką papryką i ew. mielonym zielem angielskim. Dokładnie nasmaruj plastry karkówki.
Naczynie żaroodporne wysmaruj pozostałym olejem i ułóż w nim plastry karkówki (mogą na siebie zachodzić).
Piecz najpierw 20 min w 200 stopniach. A potem odwróć plastry na drugą stronę i piecz kolejne 20 min. Po tym czasie karkówka powinna być już naprawdę miękka.
Sos z pieczenia przelej do garnuszka, dodaj tylko samo wody i podgrzewaj do zagotowania. Następnie dodaj 1,5 łyżki masła i gotuj do lekkiego zgęstnienia. Dodaj przyprawy (szczypta soli, pieprzu i cynamonu) i polej sosem mięso.
Zagęszczanie tylko za pomocą masła nie spowoduje zawiesistej konsystencji! To będzie płynny, tłusty sos. Możesz z niego równie dobrze zrezygnować albo polać karkówkę samym sosem z pieczenia.
W międzyczasie, gdy pieczesz karkówkę, przygotuj puree. Ugotuj marchewkę (możesz wykorzystać też marchewkę ugotowaną dzień wcześniej). Gdy będzie już miękka, odcedź i zblenduj (w przypadku rozpadającej się, może nawet nie być potrzebny blender). Do gorącej marchewki dodaj masło i wszystkie przyprawy: szczyptę soli, pieprzu i cynamonu, natkę pietruszki i imbir (sproszkowany lub świeży).
Podawaj razem, jeszcze ciepłe.
Dodatkowe wskazówki:
- Polecam podawać z jakimś zielonym dodatkiem: sałatką, brukselką czy fasolką. U mnie fasolka szparagowa z orzechami włoskimi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz