Sernik pistacjowy z musem cynamonowym

Pieczony sernik pistacjowy z musem cynamonowo-kakaowym

Sernik pistacjowy z musem cynamonowym

Sernik pistacjowy z musem cynamonowo-kakaowym powstał przypadkiem podczas eksperymentów kulinarnych przed moimi urodzinami... i na mini przyjęciu okazał się takim hitem, że od razu dostałam pytania o przepis!

Dzielę się więc nim i tutaj! To sernik typu mocno kremowego. Jest płaski jak stół, więc idealnie nadaje się do eksperymentowania z różnymi musami. Ta wersja przypomina niektórym smak... piernika! Sernik pistacjowy świetnie sprawdzi się więc nawet jako urozmaicenie świątecznego stołu. Ze względu na swoją cenę (ach te pistacje!) na pewno nie jest to wypiek "codzienny".

Szczerze przyznam, że spody w sernikach (nawet tych bardzo kremowych) uważam za zbędny i wątpliwy smakowo dodatek... dlatego ten również przygotowuję bez spodu. Jeśli Ty lubisz spody, spokojnie możesz przygotować spód (najlepiej również utrzymany w cynamonowych, orzechowych czy kakaowych smakach).

Smacznego dnia!



Pieczony sernik pistacjowy

ilość: 10-12 porcji
potrzebujesz: tortownicy 20-22cm, papieru do pieczenia, miksera, dużej miski, sitko do przesiewania



SKŁADNIKI:

masa sernikowa:
  • 400g dobrej jakości sera na sernik (z wiaderka)*
  • 100g śmietany 18%
  • 150g masła pistacjowego**
  • 175g cukru
  • 2 duże jajka
  • 2 żółtka
mus cynamonowo-kakaowy:
  • 250g mascarpone
  • 400g śmietanki 36%
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1 łyżka kakao
  • na wierzchu: wiórki gorzkiej czekolady i pistacje
*dobry ser ma składzie czystą śmietankę i kultury bakterii albo jest połączeniem serka śmietankowego i twarogu. Wszelkie, które mają w składzie mleko czy skrobię, prawdopodobnie kompletnie się nie sprawdzą. Ser do tego sernika nie może mieć lejącej konsystencji, powinien być kremowy, ale jednocześnie mocno zwarty
**czyste, zblendowane pistacje (niesolone). Możesz przygotować je samodzielnie w blenderze

Sernik pistacjowy z musem cynamonowo-kakaowym


PRZEPIS:

Piekarnik nastaw na 170 stopni.

Wszystkie składniki na sernik muszą być w temp pokojowej. Umieść je w dużej misce i zmiksuj dokładnie, ale bardzo krótko (jedynie do ładnego połączenia się składników).

Tortownicę wyłóż papierem, wlej masę sernikową i piecz w rozgrzanym piekarniku ok. 50 min. Wierzch gotowego sernika wciąż będzie sprężysty, choć ścięty (może się lekko poruszać przy dotykaniu). Na wierzchu może się też lekko zacząć przypiekać.

Sernik studź w stopniowo otwieranym piekarniku, mój tkwił w nim (z coraz szerzej otwieranymi drzwiczkami) jeszcze ok. godziny. Przed przygotowaniem musu, sernik ostudź. Sernik już ostudzony przechowujemy w lodówce. Nie musisz wyjmować go z formy.

Aby przygotować mus, ubij śmietankę. Pod koniec ubijania doda mascarpone i zmiksuj krótko do połączenia. Masa będzie bardzo sztywna, podczas przechylania miski, nie spada i nie rusza się. Do masy śmietanowej przesiej kakao i cynamon. Jeszcze raz zmiksuj króciutko, choć dokładnie.

Gotowy mus cynamonowy wyłóż na wierzch sernika i schowaj przynajmniej na 30 min do lodówki. Na koniec możesz ciasto udekorować czekoladą i pistacjami (bez soli).

Dodatkowe wskazówki:

  • Jeśli masz krem pistacjowy, a nie czyste masło pistacjowe (zmielone czyste pistacje), możesz go użyć w zamian. Pamiętaj tylko, żeby w takiej sytuacji zmniejszyć ilość cukru, ja zmniejszyłabym go w takiej sytuacji o mniej więcej połowę (krem pistacjowy ma trochę dodatków oprócz pistacji, m.in. cukier)

  • Sernik przechowuj max do 3 dni. Sernik bez wyłożonego musu uda Ci się przechować nieco dłużej. Możesz go wtedy również zamrozić.

  • Kolor sernika w dużej mierze zależy od pistacji/masła pistacjowego, które uda nam się kupić. Kolor może oscylować wokół brązów i zieleni.

Orientacyjny koszt całości: +/- 50 zł

(cenę podbijają tu przede wszystkim pistacje, wszelkie rodzaje serników pistacjowych nigdy nie będą tanie)

Świąteczny sernik pistacjowy

Kremowy sernik pistacjowy z musem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger