Kopytka marchewkowe z czarnuszką

Kopytka marchewkowe z czarnuszką

Oryginalne kopytka

To jedno z tych dań czy dodatków, które są proste, tanie, ale o oryginalnym smaku i wyglądzie.

Smak jest nieoczywisty, bo czarnuszka - choć nie jest jej dużo - nadaje swojego charakterystycznego ostro-gorzkiego posmaku. Kopytka marchewkowe smakują samodzielnie, polane masłem czy z dowolnym sosem (śmietanowy z grzybami super się komponuje).

Kopytka marchewkowe z czarnuszką są dobre na świeżo, jak i odsmażane. Może nawet odsmażane są jeszcze lepsze... ta chrupiąca skórka...
😉

Smacznego dnia!


Kopytka z marchewki z rosołu

ilość: między 50 a 60 kopytek
potrzebujesz: dużego garnka, stolnicy lub gładkiego blatu, przesiewaka do mąki, ew. praski do ziemniaków, stolnica i łyżki cedzakowej



SKŁADNIKI:

  • 250g ziemniaków (świeżo gotowanych lub z poprzedniego dnia)
  • 250g marchewki (świeżo gotowanej lub z dnia poprzedniego np. z rosołu)
  • 100g mąki pszennej* + do podsypania stolnicy
  • 1 jajko
  • 1 łyżka ziaren czarnuszki**
  • 1 i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki soli (+ sól do gotującej się wody)
*jeśli taka ilość mąki nie zwiąże ciasta, dodawaj po 1 dodatkowej łyżce i zagniataj, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Im mniej mąki, tym kopytka są delikatniejsze. Ciasto może być bardzo luźne, wystarczy, jeśli da się odrywać od niego kawałki i formować wałeczki na podsypanej mąką stolnicy
**smak czarnuszki naprawdę się tutaj wybija, więc jeśli nie przepadasz za dużą ilością jej ostro-gorzkiego smaku, dodaj max. pół łyżki ziaren czarnuszki



PRZEPIS:

Ugotuj marchewkę i ziemniaki do miękkości (wystarczy w jednym garnku) albo wykorzystaj ziemniaki i marchewkę z dnia poprzedniego. Rozgnieć je i przeciśnij przez praskę do ziemniaków (nada większej delikatności i pomoże pozbyć się zbyt dużej ilości wody w warzywach, ale jeśli jej nie masz, po prostu dobrze rozgnieć). Warzywa ostudź całkowicie.

W garnku zagotuj wodę wraz ze szczyptą soli.

Mąkę przesiej wraz z przyprawami (smaki równomiernie się rozłożą) i wysyp na deskę. Dodaj ugotowane, przestudzone warzywa, w środku zrób dołek i wbij jajko. Dodaj sól.

Ciasto zagnieć na gładką, delikatną masę. W czasie zagniatania wsyp przygotowaną ilość ziaren czarnuszki. Czy całość się zwiąże zależy od odparowania warzyw i rodzaju ziemniaków. Jeśli ciasto jest wciąż za luźne, do dodawaj po kolei po 1 dodatkowej łyżce mąki i zagniataj do uzyskania konsystencji. Nie przesadź jednak z dodatkiem mąki, bo kopytka będą mało delikatne. Ciasto może być bardzo luźne, wystarczy, jeśli da się odrywać od niego kawałki i formować wałeczki na podsypanej mąką stolnicy.

Z ciasta oderwij kawałek (wyjdą w sumie 3-4 kawałki) i na podsypanej mąką stolnicy, formuj wałeczek o średnicy 2-3 cm. Następnie spłaszcz go i ukośnie krój kopytka (proponuję ok. 2 cm szerokości). Wyjdą małe i zgrabne kluseczki (w czasie gotowania nabiorą jeszcze trochę objętości).

Kopytka wrzucaj na gotującą się wodę i gotuj ok. 4-5 min od wypłynięcia na powierzchnię. W czasie gotowania możesz przemieszać łyżką, by kopytka nie przykleiły się do dna (jeszcze nigdy mi się to nie przydarzyło, ale lepiej zapobiegać ;) ).

Podawaj świeżo ugotowane lub odsmażone.



Orientacyjny koszt całości: +/- 2 - 2,5 zł



Kopytka marchewkowe z czarnuszką


Kopytka marchewkowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger